Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Chefo77 - майстор
Темата е в полезни съвети, защото си е за съвет ...
От известно време ми се струва, че пералнята "се прави на интересна". Първо програматора като реши да зацикли на някоя позиция, си действа по нея или докато му дойде кефа да се мръдне, или докато не се завърти леко на ръка. След известно време спря да го прави. Преместихме я в отделно килерче, където започна друго - в даден момент започва да пълни барабана, но заедно с това, без да се чува помпата, от отходния маркуч изтича вода. Като вдигна края на маркуча спира да тече, като го пусна пак - никакви грижи. На изхода от пералнята отходният маркуч се издига до около 90 см, после слиза до 60, после - до 0. Да речем че това е заради това, че края му не е високо.
Но днес направо ме уби - за броени дни разби лагери. Онзиден сякаш си беше ОК, днес стърже.
И без това направи 6 години. Пералнята е SANG WS 800, BEKO в друга опаковка. Струваше 389 лева.
Някой има ли идея какво може да ми струва подмяна на лагери и програматор с частите и дали не е по-разумно изобщо да не викам човек да я гледа, а да я преинсталирам?
preslav - майстор
Chefo77 написа:
Темата е в полезни съвети, защото си е за съвет ...
От известно време ми се струва, че пералнята "се прави на интересна". Първо програматора като реши да зацикли на някоя позиция, си действа по нея или докато му дойде кефа да се мръдне, или докато не се завърти леко на ръка. След известно време спря да го прави. Преместихме я в отделно килерче, където започна друго - в даден момент започва да пълни барабана, но заедно с това, без да се чува помпата, от отходния маркуч изтича вода. Като вдигна края на маркуча спира да тече, като го пусна пак - никакви грижи. На изхода от пералнята отходният маркуч се издига до около 90 см, после слиза до 60, после - до 0. Да речем че това е заради това, че края му не е високо.
Но днес направо ме уби - за броени дни разби лагери. Онзиден сякаш си беше ОК, днес стърже.
И без това направи 6 години. Пералнята е SANG WS 800, BEKO в друга опаковка. Струваше 389 лева.
Някой има ли идея какво може да ми струва подмяна на лагери и програматор с частите и дали не е по-разумно изобщо да не викам човек да я гледа, а да я преинсталирам?
Ако сам се справиш с ремонта и платиш само за части може и да ти излезе по-евтино, но ако ще викаш и човек май е по-добре да взимаш следващата пералня, а тази на пенсия.
Chefo77 - майстор
Аз принципно си имам човек, който да ремонтира, много точен (няма да ме натовари) и ги разбира нещата, но искам да имам предварително второ мнение, колкото и да е "по телефона".
А вариантът сам да правя ремонта, макар че е в противовес с тематиката на форума, няма да се случи. Първо нямам време, второ нямам специализиран инструмент и трето - нямам познанията да го правя. Ще взема я да надера шийката, я някоя друга поразия ...
Очаквам и още мнения, за които благодаря!
schuldiner - майстор
Последно ми искаха 180 лв. за смяна на програматор на whirlpool, човекът има и магазин за втора употреба. Предложих му да вземе повредената срещу символична сума - 50 лв. - да си я ремонтира и да я пусне за продажба на 300, колкото вървяха в магазина му употребяваните същия модел. Не се нави, щото можело "да не е това причината". Ама ако си платя ремонта и "не е това причината", пак съм без пералня, но с 200 кинта назад... Реших да не се правя на много умен и я бракувах. В кратък период след това се повредиха на майка ми и на брат ми - въобще не е поставян въпросът за ремонт, директно нови.

ПП Погледни в магазина за бяла техника с транспортни дефекти - на Мир след околовръстното, но имат и други из града. С нормална гаранция са, с 20-30% по-тънко за наистина незабележими дефекти.
Chefo77 - майстор
Тези на "Мир" са станали леко цифромани, последно се изплаших от цените на сушилните там (за приятел) ...
Днес говорих с моя човек, според него смяната на лагерите с материалите ще е под 50 лева. За програматора ще го мислим като иде в магазина.
Хубаво нова, но ако пък може да се мине доста по-тънко ... Нали знаеш българина - ако може някой да му го подари, ще вземе две :)
dundurma - специалист
ЧЕФО,купи си нова,но този път си купи ПЕРАЛНЯ :partyman: :partyman:
Chefo77 - майстор
dundurma написа:
ЧЕФО,купи си нова,но този път си купи ПЕРАЛНЯ :partyman: :partyman:
Е браво бе, какво и е на тази като техника? Познати с доста по-скъпи перални вече ги смениха, тази досега само с едни гаранционни лагери на третия месец ме е тормозила. Все пак идеята на една пералня е да пере, да е икономична и да не създава проблеми. Досега не е странила от тези 3 неща. Дрехите чисти, клас А, минимално електроника. Пък и Беко не са чаааак толкова случайна фирма :)
Ако не е сега, ще е друг път.
Като имаш 2 вилици, 2 лъжици и 1 нож, последното нещо, което искаш да си позволиш, е да налееш пари в ПЕРАЛНЯ :wink: Сега е друго вече :)
dundurma - специалист
ЧЕФО............от около 10г. експерименти с техника и храна не си правя.гладувам,купувам качествена стока и не съжалявам.всеки гледа от собствената си камбанария,но аз поне за избора си не съжалявам.не го приемай лично,просто това е моя философия.то и дачия е рено,ама не............
Chefo77 - майстор
Ооо, не го приемам лично и съм съгласен с теб - от сегашната ми камбанария нещата също изглеждат така, но когато я купувахме имахме кажи-речи посоченото в предишния ми пост ... И като отказаха 2 пъти лизинг на жената ... :-D
Сега дават за всичко и на всички.
Което не означава, че трябва да хвърляме старото :)
MamaMy - майстор
Сигурен ли си, че са лагери? Да не е някой банел от сутиен? :?

Тема "Пералня - ремонт, или ... ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: