Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
levskarski - помощник
Здравейте,

предстои ми приобщаване на тераса към стаята. В момента имам монтираниа PVC дограма, която искам да преместя напред като същевременно монтирам външни ролетни щори.

Въпросът ми е - могат ли да се монтират с кутията навътре ?

Така, че да се получи по-голямо пространство между дограмата и тях поради следните причини:

1. Почистване от вътре (последните две леви крила на дограмата са ми неотваряеми и предполагам че с наличието на 7-10см просвет, ще мога да я почиствам от страничните отваряеми долепени до тях.
2. Наличието на повече въздух между дограмата и спусната щора би трябвало да е предпоставка за по-добра изолация ?

В магазините за ролетни щори предлагат подобни (наречени вградени), само че единствено ако си ги купуваш заедно с пвц дограма от тях...а моята е много добра и е само на 2г

Приемам всякакви идеи, понеже така или иначе ще трябва всичко да се бута и прави отново. Терасата е под форма |____| , и малките странични стени мисля да ги изпълня с итонт + изолация от вътре и мазилка отвънка. Отделно ще трябва да направя и някакъв пищов/трегер отгоре за да напасна дограмата.
Дайте малко идеи и акъл за това начинание :)
miliad - майстор
Първо- вградените щори са доста по различни от обикновенните.
Второ- това което искаш , кутията де е отвътре е възможно но тя трябва да застане пред дограмата/щорите се изпълняват като самостоятелен елемент със собствена укрепваща рамка/. При това положение ти е необходим зид с дебелина мин 22см, а не вярвам на терасата да е толкова.Управлението/табакерите/ на щорите остават в междината между дограмата и щората.

Варианта е стандартен монтаж, с кутията навън като щорите се изпълняват като самостоятелен елемент със собствена укрепваща рамка и се поставят 10 см пред дограмата.Задължително козирка над тях.
levskarski - помощник
Принципно може да стане 22см - понеже на съществуващия панел (8см) ще сложа минимум 10-15см изолация.

Варианта стандартен монтаж с разстояние и укрепваща рамка, който си предложил също е добър. При него ще мога ли да вкарам управлението вътре?
Мисля да е с манивела понеже ширината си е доста - 300мм.
Имай в предвид, че страничните стени не са направени още така че може да се пробива укрепва и тн.
То аз реално мисля пак щората дали с обърната или нормална кутия да е сложена по-високо така, че да не застъпва дограмата (тоест да не ми нарушава видимоста). Мога да си го позволя понеже така или иначе трябва да правя пищов.

Благодаря предварително. Засега търся фирма в Пловдив, която да направи щорите и рамката, че всички само искат да ми продават вградени + нова дограма.
pavkatay - майстор
levskarski написа:
Варианта стандартен монтаж с разстояние и укрепваща рамка, който си предложил също е добър. При него ще мога ли да вкарам управлението вътре?
Мисля да е с манивела понеже ширината си е доста - 300мм.
.
Какви манивели са те подгонили. В 21-ви век автоматизацията на една щора не струва много повече от манивела. :|
levskarski - помощник
Ами отваряне с манивела е около 80-100лв (и тя реално е един о профил с чупещо рамо на 45градуса)

Отваряне с мотор и дистанционо >600лв...аз мисля че има бая разлика. А за тая ширина може само по тия два начина. Табакерата бая трудно би я мръднал, пък камо ли жената...
pavkatay - майстор
levskarski написа:
Ами отваряне с манивела е около 80-100лв (и тя реално е един о профил с чупещо рамо на 45градуса)

Отваряне с мотор и дистанционо >600лв...аз мисля че има бая разлика. А за тая ширина може само по тия два начина. Табакерата бая трудно би я мръднал, пък камо ли жената...
600 лв за гаражна врата. Но може и по-малко...... А за щора разликата е в пъти. Отварянето може и да е с б утон, а не с дистанционно. А може и управление с телефон, ай-фон, ай-пад.......Мисля си, че е по-лесно да натиснеш бутон(ако не ти се дават пари за дистанционно), отколкото да въртиш манивела (абе, в кой век живееш :? :) ).
Понеже форума е 'направи сам' бих ти дал насоки как да си монтираш мотор на вече изработени щори, но две причини ме възпират:
1. Преди две години давах съвети на един малоумник как да си прави щорите. Като благодарност получих заплахи и никаква обратна информация какво се е получило от съветите ми.
2.(и по-важно) Ако си закупиш двигател ще ти бъде продаден за повече пари без монтаж, отколкото нормално струва с монтаж. При това положение мисля, че е по- добре да дадеш пари за щори с монтиран двигател .
Има голямо значение също кой е изработил щорите за да бъде автоматизацията безпроблемна. Т. нар. от някои реномирани фирми изработват щорите доста мордарски и спестявайки дребни, но важни неща, които бъркат работата на щората(особено с мотор). Казвам го не защото съм го чул от някъде, а защото съм отварял доста такива щори и защото от зор започнах аз да си ги произвеждам-просто ме е срам да продавам боклуци на висока цена.
Прозвуча доста като реклама и има търговска насоченост, което сигурно ще предизвика негодувание от страна на модераторите, но ми е за първи и сигурно за последен път (не съм продал на никого нищо тук във форума)-просто ми е болна тема цената и изработката на 'реномираните ' фирми.

пп Ето снимки на щора, която съм изработил аз.

Прикачен файл

P1010016.JPG

Прикачен файл

P1010017.JPG

Прикачен файл

P1010018.JPG

Прикачен файл

P1010023.JPG

Прикачен файл

P1010025.JPG
VLADO66 - майстор
Аз като гледам качеството на масовото PVC само алу щора има смисъл да се моторизира.
pavkatay - майстор
Ами аз за алуминиеви щори говоря. ПВЦ щорите са пиклива работа и не подлежат на автоматизация. Освен това с платно 3 метра, както е в случая мисля, че се подразбира какъв е материала.
Здравейте,
Извинявам се но не можах да открия друга тема, а виждам че тук има хора които са запознати.
Казуса ми се отнася до монтаж на алуминиеви ролетни щори. Купих си комплект външни алуминиеви Щори, но кутиите са сглобени и занитени, бихте ли ми казали как да ги закрепя към дограмата, защото конзолите са вътре в кутията и сега трябва да ги разбирам за да имам достъп до тях.
В комплекта има :
- Сглобените кутии
- алуминиеви водачи
- табакери

Или има някакъв друг начин за монтаж?
Благодаря!

Тема "Въпрос за ролетни щори и PVC дограма" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: