П. Петков написа: А на колегата Шотик, просто му завиждам за чудесната машина. Ако е и нискооборотна - цена няма!Нискооборотна е ,но не съм се пробвал да меря колко са ,другото интересно е ,че камъкът се движи отдолу на горе,обратно на обикновените шмиргели.И това си е оригинално решение, защото при шлифоване на стъкла за очила да не може да забие надолу и там визуално се следи за отнемане на излишното стъкло,за да се добие формата по фабричен шаблон или шаблон от рамката на очилата ,за която се правят.Съпругата ми има над 35 години стаж с такава и по - нови и съм гледал как се работи.
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
shotik
- майстор
472 мнения в "Всичко за заточването"
Bradley
- специалист
- Мнения: 477
https://www.youtube.com/watch?v=ub76qYaaV2Q
носили са ми за заточване няколко пъти керамики на чосера - процедирам с 180/400/800 водни шкурки - стават прилично остри, но не и като от завода - има си и професионални оригинални машини за заточване на човсера с диамантени дискове, но май бяха цифра...
И едно бързо клипче, илюстриращо идеята, че всъщност заточването е по-скоро до навик/умения отколкото до точиларски консумативки (макар че не може съвсем без един санитарен минимум)
https://www.youtube.com/watch?v=jdUrLj-m7_M
носили са ми за заточване няколко пъти керамики на чосера - процедирам с 180/400/800 водни шкурки - стават прилично остри, но не и като от завода - има си и професионални оригинални машини за заточване на човсера с диамантени дискове, но май бяха цифра...
И едно бързо клипче, илюстриращо идеята, че всъщност заточването е по-скоро до навик/умения отколкото до точиларски консумативки (макар че не може съвсем без един санитарен минимум)
https://www.youtube.com/watch?v=jdUrLj-m7_M
zdraveca
- специалист
- Мнения: 66
Много интересна тема. Понеже определено не разбирам от заточване, но се пробвам от доста време бих искал да попитам няколко неща.
1. Как е правилно (ако можем да говорим за правилност) да се движи ножа по време на заточването
- срещу режещата повърхност
- в посока обратна на режещата повърхност, нещо като изтегляне
Питам защото така съм се самообучил че трябва да се изтегля, а във всички посочени клипчета движеха ножа срещу острието, което ми обърна тотално представите и разбиранията (които пак казвам са самоуки)?
2. Какво е мнението ви за тези стойки за заточване, при които ножа се закрепва, а камъка се слага в една дръжка на едно рамо , наглася се ъгъла и се точи (дори незнам как се казва този уред) ?
3. Какво ви е мнението за заточване с щкурки, и евентуално за какви номера (зърнистост) говорим?
И в духа на форума да споделя един начин на заглаждане, мисля е по-точната дума, върху дъното на порцеланова чиния, много приличен резултат дава ако нямате нищо друго под ръка а трябва да нарежете някое мезенце.
1. Как е правилно (ако можем да говорим за правилност) да се движи ножа по време на заточването
- срещу режещата повърхност
- в посока обратна на режещата повърхност, нещо като изтегляне
Питам защото така съм се самообучил че трябва да се изтегля, а във всички посочени клипчета движеха ножа срещу острието, което ми обърна тотално представите и разбиранията (които пак казвам са самоуки)?
2. Какво е мнението ви за тези стойки за заточване, при които ножа се закрепва, а камъка се слага в една дръжка на едно рамо , наглася се ъгъла и се точи (дори незнам как се казва този уред) ?
3. Какво ви е мнението за заточване с щкурки, и евентуално за какви номера (зърнистост) говорим?
И в духа на форума да споделя един начин на заглаждане, мисля е по-точната дума, върху дъното на порцеланова чиния, много приличен резултат дава ако нямате нищо друго под ръка а трябва да нарежете някое мезенце.
Bradley
- специалист
- Мнения: 477
По темата как и в каква посока да се движи острието по камъка има няколко лагера и всеки си има доводи - аз използвам и двете...
- ако се заточвна на шкурка в/у мека подложка -> изтегляне
- ако се заточва на шкурка в/у твърда повърхност -> може и в двете но да се внимава при движенията с/у режещия ръб, за да не се среже шкурката
системите с фиксирани ъгли работят много добре /стига да са качествени/ -> дмт алайнер, спайдерко шарпмейкър, едж про и проее за хора, които нямат желание да се научт да заточват на ръка или гонят идеялни и симетрични режещи ръбове
редовно и регулярно заточвам на водни шкурки - любим мой метод
два варианта:
1. на твърда равна повърхност /като на камък за заточване/ -> кухненски плот, парче стъкло, гранитен блок и прочее
2. на мека повърхност - подложк аот мишка, няколко листа хартия или няколко други шкурки, кожа, ръчен шлайер - за т.нар. конвекс скосени ножове http://faq.customtacticals.com/geometry/
за силно затъпени остриета и поправяне на отчупвания, нащърбвания и подвивания по режещия ръб и оформяне на нов режещ ръб -> 80/120/180
за дооформяне на нов режещ ръб или за заточване на затъпени ножове -> 220/400
регулярно заточване и поддържане на прилична работна острота -> 600/800/1000
полиране - от 1200 нагоре
едно едно кратко клипче на австрийски камък за заточване който може да се намери в OLX за 15 левчета / бившия продавалник
https://www.youtube.com/watch?v=nwQyh8_9r04
и нашенск врачански камък за 10-на лева
https://www.youtube.com/watch?v=oITSo0IUb9k
как го правят майсторите
https://www.youtube.com/watch?v=4--HIDogrc8
как го прави моята непохватна личност
https://www.youtube.com/watch?v=toTkLufv8tA
- ако се заточвна на шкурка в/у мека подложка -> изтегляне
- ако се заточва на шкурка в/у твърда повърхност -> може и в двете но да се внимава при движенията с/у режещия ръб, за да не се среже шкурката
системите с фиксирани ъгли работят много добре /стига да са качествени/ -> дмт алайнер, спайдерко шарпмейкър, едж про и проее за хора, които нямат желание да се научт да заточват на ръка или гонят идеялни и симетрични режещи ръбове
редовно и регулярно заточвам на водни шкурки - любим мой метод
два варианта:
1. на твърда равна повърхност /като на камък за заточване/ -> кухненски плот, парче стъкло, гранитен блок и прочее
2. на мека повърхност - подложк аот мишка, няколко листа хартия или няколко други шкурки, кожа, ръчен шлайер - за т.нар. конвекс скосени ножове http://faq.customtacticals.com/geometry/
за силно затъпени остриета и поправяне на отчупвания, нащърбвания и подвивания по режещия ръб и оформяне на нов режещ ръб -> 80/120/180
за дооформяне на нов режещ ръб или за заточване на затъпени ножове -> 220/400
регулярно заточване и поддържане на прилична работна острота -> 600/800/1000
полиране - от 1200 нагоре
едно едно кратко клипче на австрийски камък за заточване който може да се намери в OLX за 15 левчета / бившия продавалник
https://www.youtube.com/watch?v=nwQyh8_9r04
и нашенск врачански камък за 10-на лева
https://www.youtube.com/watch?v=oITSo0IUb9k
zdraveca написа: 3. Какво ви е мнението за заточване с щкурки, и евентуално за какви номера (зърнистост) говорим?Вероятно най-лесният и най-достъпен начин човек да си заточи кухненските ножове:
как го правят майсторите
https://www.youtube.com/watch?v=4--HIDogrc8
как го прави моята непохватна личност
https://www.youtube.com/watch?v=toTkLufv8tA
Последна промяна от Bradley на пет фев 20, 2015 4:32 pm, променено общо 1 път.
Bradley
- специалист
- Мнения: 477
Българската по-евтина алтернатива на словенските Swatycomet, австрийските Tyrolit, американските Norton economy /преди произвеждани в Бразилия, понастоящем в Мексико/ и немските Dronco, рожба на Завод за Абразивни Инструменти АД - гр. Берковица...
Цената за размер 15х5х2.5 см. вариара м/у 10 и 15 лева според това къде ги намерите, а по битаците може и половината от това...
Винаги може да ги намерите на сайта на Ташев-Галвинг.
-----------------------------------------
Маркировъчната система на ЗАИ
след подравняването
тук ще помоля колеги, които притежават подобни камъчета да се изкажат наблюдават ли подобни "проблемни" участъци откъм фината страна, грубата е перфектна...
https://www.youtube.com/watch?v=87dHc6rU5_I
Последна промяна от Bradley на нед фев 22, 2015 10:58 pm, променено общо 1 път.
naB4o
- специалист
- Мнения: 919
Аз като колегата си точа на оптически камъни, за заточване на оптически шлайфове. Твоят шлайф е супер ретро, а новите са с диамантени шайби с различна абразивност и т.н. Стават и за точене на керамични ножове. Благодарности за темата, аз колкото и да точа, не мога да сцепя лист, въпреки това са остри ножовете. Явно с повече практика ще стане. И още нещо, дебелиге кухненски ножове са ми трудност...
marian1
- майстор
- Мнения: 1334
Искам консултация от автора на темата. Интересувам се, дали с предлагания врачански камък, може да се заточват кухненски ножове и дърводелски длета? И дали е от различна зърненост посочения камък. На времето виждах един дядка, който имаше подобен- с две различни едрни- казваше му белгия ( критски камък). По остри длета от неговите не съм виждал!
Тема "Всичко за заточването" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!