• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 48
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
shotik - майстор
П. Петков написа:
А на колегата Шотик, просто му завиждам за чудесната машина. Ако е и нискооборотна - цена няма!
Нискооборотна е ,но не съм се пробвал да меря колко са ,другото интересно е ,че камъкът се движи отдолу на горе,обратно на обикновените шмиргели.И това си е оригинално решение, защото при шлифоване на стъкла за очила да не може да забие надолу и там визуално се следи за отнемане на излишното стъкло,за да се добие формата по фабричен шаблон или шаблон от рамката на очилата ,за която се правят.Съпругата ми има над 35 години стаж с такава и по - нови и съм гледал как се работи.
juvesan - специалист
Сега остава и някой да уточни какво се прави със поостарели керамични ножове , защото гледах един рекламен филм за Kyocera и техните керамични ножове, дето ги давали на потомствен производител на самурайски мечове, ама .. нямам такъв на съседната улица :rock:
Bradley - специалист
керамични ножове с приличен резултата се точат на водни шкурки
juvesan - специалист
:prayer: Я виж ти ! А има ли доказан размер и вид ? Или просто се иска да е някоя финна, дето само да позаглади острието.... :rolleyes:
Bradley - специалист
https://www.youtube.com/watch?v=ub76qYaaV2Q

носили са ми за заточване няколко пъти керамики на чосера - процедирам с 180/400/800 водни шкурки - стават прилично остри, но не и като от завода - има си и професионални оригинални машини за заточване на човсера с диамантени дискове, но май бяха цифра...


И едно бързо клипче, илюстриращо идеята, че всъщност заточването е по-скоро до навик/умения отколкото до точиларски консумативки (макар че не може съвсем без един санитарен минимум)


https://www.youtube.com/watch?v=jdUrLj-m7_M
zdraveca - специалист
Много интересна тема. Понеже определено не разбирам от заточване, но се пробвам от доста време бих искал да попитам няколко неща.
1. Как е правилно (ако можем да говорим за правилност) да се движи ножа по време на заточването
- срещу режещата повърхност
- в посока обратна на режещата повърхност, нещо като изтегляне
Питам защото така съм се самообучил че трябва да се изтегля, а във всички посочени клипчета движеха ножа срещу острието, което ми обърна тотално представите и разбиранията (които пак казвам са самоуки)?
2. Какво е мнението ви за тези стойки за заточване, при които ножа се закрепва, а камъка се слага в една дръжка на едно рамо , наглася се ъгъла и се точи (дори незнам как се казва този уред) ?
3. Какво ви е мнението за заточване с щкурки, и евентуално за какви номера (зърнистост) говорим?
И в духа на форума да споделя един начин на заглаждане, мисля е по-точната дума, върху дъното на порцеланова чиния, много приличен резултат дава ако нямате нищо друго под ръка а трябва да нарежете някое мезенце.
Bradley - специалист
По темата как и в каква посока да се движи острието по камъка има няколко лагера и всеки си има доводи - аз използвам и двете...



- ако се заточвна на шкурка в/у мека подложка -> изтегляне
- ако се заточва на шкурка в/у твърда повърхност -> може и в двете но да се внимава при движенията с/у режещия ръб, за да не се среже шкурката

системите с фиксирани ъгли работят много добре /стига да са качествени/ -> дмт алайнер, спайдерко шарпмейкър, едж про и проее за хора, които нямат желание да се научт да заточват на ръка или гонят идеялни и симетрични режещи ръбове

редовно и регулярно заточвам на водни шкурки - любим мой метод

два варианта:

1. на твърда равна повърхност /като на камък за заточване/ -> кухненски плот, парче стъкло, гранитен блок и прочее
2. на мека повърхност - подложк аот мишка, няколко листа хартия или няколко други шкурки, кожа, ръчен шлайер - за т.нар. конвекс скосени ножове http://faq.customtacticals.com/geometry/

за силно затъпени остриета и поправяне на отчупвания, нащърбвания и подвивания по режещия ръб и оформяне на нов режещ ръб -> 80/120/180

за дооформяне на нов режещ ръб или за заточване на затъпени ножове -> 220/400

регулярно заточване и поддържане на прилична работна острота -> 600/800/1000

полиране - от 1200 нагоре

едно едно кратко клипче на австрийски камък за заточване който може да се намери в OLX за 15 левчета / бившия продавалник

Изображение

https://www.youtube.com/watch?v=nwQyh8_9r04

и нашенск врачански камък за 10-на лева

Изображение

https://www.youtube.com/watch?v=oITSo0IUb9k
zdraveca написа:
3. Какво ви е мнението за заточване с щкурки, и евентуално за какви номера (зърнистост) говорим?
Вероятно най-лесният и най-достъпен начин човек да си заточи кухненските ножове:

как го правят майсторите

https://www.youtube.com/watch?v=4--HIDogrc8

как го прави моята непохватна личност :mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=toTkLufv8tA
Последна промяна от Bradley на пет фев 20, 2015 4:32 pm, променено общо 1 път.
Bradley - специалист
Изображение

Българската по-евтина алтернатива на словенските Swatycomet, австрийските Tyrolit, американските Norton economy /преди произвеждани в Бразилия, понастоящем в Мексико/ и немските Dronco, рожба на Завод за Абразивни Инструменти АД - гр. Берковица...

Цената за размер 15х5х2.5 см. вариара м/у 10 и 15 лева според това къде ги намерите, а по битаците може и половината от това...

Винаги може да ги намерите на сайта на Ташев-Галвинг.


-----------------------------------------



Маркировъчната система на ЗАИ

Изображение

след подравняването

Изображение
Изображение

тук ще помоля колеги, които притежават подобни камъчета да се изкажат наблюдават ли подобни "проблемни" участъци откъм фината страна, грубата е перфектна...

Изображение

https://www.youtube.com/watch?v=87dHc6rU5_I
Последна промяна от Bradley на нед фев 22, 2015 10:58 pm, променено общо 1 път.
naB4o - специалист
Аз като колегата си точа на оптически камъни, за заточване на оптически шлайфове. :) Твоят шлайф е супер ретро, а новите са с диамантени шайби с различна абразивност и т.н. Стават и за точене на керамични ножове. Благодарности за темата, аз колкото и да точа, не мога да сцепя лист, въпреки това са остри ножовете. Явно с повече практика ще стане. И още нещо, дебелиге кухненски ножове са ми трудност...
marian1 - майстор
Искам консултация от автора на темата. Интересувам се, дали с предлагания врачански камък, може да се заточват кухненски ножове и дърводелски длета? И дали е от различна зърненост посочения камък. На времето виждах един дядка, който имаше подобен- с две различни едрни- казваше му белгия ( критски камък). По остри длета от неговите не съм виждал!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 48

Тема "Всичко за заточването" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: