• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 48
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Bradley - специалист
За съжаление от естествени камъни за заточване не разбирам много :? :? :?

това е т. нар. критски камък - http://olx.bg/prodavam-kritski-kamk-za- ... -i66547766 или поне по ножарските форуми съм виждал снимки на подобни, лично нямам опит с такива камъни


в този линк http://olx.bg/belgiya-za-zatochvane-est ... -i41401725 / има ги и в хес2000 има два вида врачански - едните са светло сиви и ги има в комбинаця с груб пясъчник - те са около едрина 1000 /около 20-на микрона/
другите са тъмносиви към черни - едрина 1500 /около 12-15 микрона/ и може би малко отгоре /него съм показал в темата/

белгия/билгия /котикул/ е туй - http://www.ardennes-coticule.be/en/prod ... icule.html и е скъпо и рядко се среща в бг

с врачанския който съм показал с успех се заточват нормални кухненски ножове - неръждаема стомана твърдост по роквел до 58, над 58 Hrc или стомани с високо въглеродно съдържание и легиращи елементи като ванадии, молибден, кобалт - бива /получват се прилични резултати/ но отнема много време
длета съм заточвал само на нарекс /такива имам/ - твърдост 57/8 HRc по спомен - с добри резултати

други опции, които работят добре - http://arms-bg.com/%D1%82%D0%BE%D1%87%D ... bench.html двустранна пластина с диамантен абразив - 45/25 микрона

водни шкурки - по-горе сме писали за тях

и разбира се японски водни камъни за заточване / в бг няма голям избор и цените са високи

за кухненски ножове от неръждаема стомана с ниско въглеродно съдържание и твърдост до 58HRc -> до 2000 грит /да речем грубо 5 до 15 микрона спред различните таблици и международни стандарти/ - повече няма смисъл


за японски кухненски ножове - било то ръждаеми стомани или модерни прахови неръждаеми над 60 Hrc -> 5000 / 8000 /да речем грубо 1 до 5 микрона спред различните таблици и международни стандарти/ едрина при желание и наличие на финанси може и до 16 000 :weedman: :-D :-D :-D :finga:

който се интересува по-сериозно от заточване да чете из ножарските форуми - няколко са в бг, десетки чужбински, аз съм само любител, аматьор, непрофесионален ентусиаст :-D





------------------------------


Бял и розов корунд / алуминиев оксид - Dronco едрина 180/400 - чудна "билгия" / камък за заточване на масовите качествени кухненски ножове, които се срещат по нашенските магазини - терна, трамонтина, фискрас, викторинокс, ф.дик,гесер-месер,вюстхоф и прочее...



https://www.youtube.com/watch?v=HcN_4AQIZOs
Bradley - специалист
Две страни от бял алуминиев оксид / корунд - 150/320


Изображение
Изображение
Изображение

https://www.youtube.com/watch?v=7T7nBj0ZOw0

Може да ги намерите в магазини ИТТ - цената към днешна дата - 12 лева...
lyubohar - майстор
Стоманените ножове ги заточвам на диск със шкуртка на умелие руки.
После на диамантен камък,точило,или както там се казва-купен преди повече от 25г. от Москва.
Керамичните-имам диск покрит от едната страна с диамантен прах-около 40мм.диам.
После с един по фин зъботехнически-диам.30мм.,дебел 0.3-0.4мм.
Има вид на месингова ламарина.Използва се за челно рязане.
С него фино заточвам.Ползвам Дремел.Но не става като фабричното.
Може би трябва във водна среда да се заточва.
stamenov1 - специалист
Ето едно книжле на роден руски език и от мен.

Прикачен файл

iskustvo_zatochki.rar
Изкуството за заточването на ножа
(391.28 KиБ) Свален 230 пъти
dikata1975 - специалист
Ето така наречената система за заточване.Беше спомената по горе

Изображение


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Избрах да работя само с шкурки,защото камъните се износват неравномерно.Лесна за изработка и употреба.Ъгълът на заточване е еднакъв и от двете страни.С две думи грозна и ефективна.
Bradley - специалист
=D>




До 1500 едрина на последния камък без стропинг

обща себестойност на камъните /40-на лева/

ножът е на колега, който ми го изпрати за заточване...

Не разбрах кой е правил острието, но закалката е на ниво *THUMBS UP*

Както се вижда българското камъче за 10-на лева макар и бавничко може да заточи модерна прахова добре закалена стомана в случая - RWL-34 -> http://faq.customtacticals.com/steels/s ... _rwl34.php съвсем прилично


https://www.youtube.com/watch?v=RR5Pwk8CKGM
Bradley - специалист
Камъкът на народа - ORIENT!

Изображение

Време е да отделим няколко минути на бестселъра, на вечната класика, на първият сред равни - двустранен "брус" за заточване - Ориент.

Уводни думи - имайте предвид, че има три големи производителя на абразиви /поне аз за толкова знам/, ползуващи търговското наименование "ORIENT"
-
в братски Китай
в кафява Индия
в Турция - родината на модерните сапунки, сгряващи сърцата на толкова български пенсионери

на кой ще попаднете не се знае, но личните ми наблюдения са, че най-масови са турските /какъвто е и този в клипа по-долу/

вървят от 90-еесее стинки докъм 5 лъва според това колко се прецакате

кратко клипче от мен по темата - раб'ти ли или не раб'ти...

https://www.youtube.com/watch?v=XcXV_9OE2bc

Хубав ви ден и споделете вашите наблюдения в/у тази класика...
egomen66 - майстор
Подариха ми този нож. Не смея да си го ползвам. Как и с какво се точи туй чудо. :prayer:

Прикачен файл

IMG_0811.JPG

Прикачен файл

IMG_0807.JPG
al4o - специалист
Други надписи няма ли :? Така кои знае какво жилязо са му турили :)П П А втора на темата се вихри из ножарските форуми,може и да каже :-D
Bradley - специалист
Пуснал съм запитване дали е на наш майстор ножа - че да каже какви стомани е ползвал, за да дадем добър съвет на собственика
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 48

Тема "Всичко за заточването" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: