За съжаление от естествени камъни за заточване не разбирам много
това е т. нар. критски камък - http://olx.bg/prodavam-kritski-kamk-za- ... -i66547766 или поне по ножарските форуми съм виждал снимки на подобни, лично нямам опит с такива камъни
в този линк http://olx.bg/belgiya-za-zatochvane-est ... -i41401725 / има ги и в хес2000 има два вида врачански - едните са светло сиви и ги има в комбинаця с груб пясъчник - те са около едрина 1000 /около 20-на микрона/
другите са тъмносиви към черни - едрина 1500 /около 12-15 микрона/ и може би малко отгоре /него съм показал в темата/
белгия/билгия /котикул/ е туй - http://www.ardennes-coticule.be/en/prod ... icule.html и е скъпо и рядко се среща в бг
с врачанския който съм показал с успех се заточват нормални кухненски ножове - неръждаема стомана твърдост по роквел до 58, над 58 Hrc или стомани с високо въглеродно съдържание и легиращи елементи като ванадии, молибден, кобалт - бива /получват се прилични резултати/ но отнема много време
длета съм заточвал само на нарекс /такива имам/ - твърдост 57/8 HRc по спомен - с добри резултати
други опции, които работят добре - http://arms-bg.com/%D1%82%D0%BE%D1%87%D ... bench.html двустранна пластина с диамантен абразив - 45/25 микрона
водни шкурки - по-горе сме писали за тях
и разбира се японски водни камъни за заточване / в бг няма голям избор и цените са високи
за кухненски ножове от неръждаема стомана с ниско въглеродно съдържание и твърдост до 58HRc -> до 2000 грит /да речем грубо 5 до 15 микрона спред различните таблици и международни стандарти/ - повече няма смисъл
за японски кухненски ножове - било то ръждаеми стомани или модерни прахови неръждаеми над 60 Hrc -> 5000 / 8000 /да речем грубо 1 до 5 микрона спред различните таблици и международни стандарти/ едрина при желание и наличие на финанси може и до 16 000
който се интересува по-сериозно от заточване да чете из ножарските форуми - няколко са в бг, десетки чужбински, аз съм само любител, аматьор, непрофесионален ентусиаст
------------------------------
Бял и розов корунд / алуминиев оксид - Dronco едрина 180/400 - чудна "билгия" / камък за заточване на масовите качествени кухненски ножове, които се срещат по нашенските магазини - терна, трамонтина, фискрас, викторинокс, ф.дик,гесер-месер,вюстхоф и прочее...
https://www.youtube.com/watch?v=HcN_4AQIZOs
това е т. нар. критски камък - http://olx.bg/prodavam-kritski-kamk-za- ... -i66547766 или поне по ножарските форуми съм виждал снимки на подобни, лично нямам опит с такива камъни
в този линк http://olx.bg/belgiya-za-zatochvane-est ... -i41401725 / има ги и в хес2000 има два вида врачански - едните са светло сиви и ги има в комбинаця с груб пясъчник - те са около едрина 1000 /около 20-на микрона/
другите са тъмносиви към черни - едрина 1500 /около 12-15 микрона/ и може би малко отгоре /него съм показал в темата/
белгия/билгия /котикул/ е туй - http://www.ardennes-coticule.be/en/prod ... icule.html и е скъпо и рядко се среща в бг
с врачанския който съм показал с успех се заточват нормални кухненски ножове - неръждаема стомана твърдост по роквел до 58, над 58 Hrc или стомани с високо въглеродно съдържание и легиращи елементи като ванадии, молибден, кобалт - бива /получват се прилични резултати/ но отнема много време
длета съм заточвал само на нарекс /такива имам/ - твърдост 57/8 HRc по спомен - с добри резултати
други опции, които работят добре - http://arms-bg.com/%D1%82%D0%BE%D1%87%D ... bench.html двустранна пластина с диамантен абразив - 45/25 микрона
водни шкурки - по-горе сме писали за тях
и разбира се японски водни камъни за заточване / в бг няма голям избор и цените са високи
за кухненски ножове от неръждаема стомана с ниско въглеродно съдържание и твърдост до 58HRc -> до 2000 грит /да речем грубо 5 до 15 микрона спред различните таблици и международни стандарти/ - повече няма смисъл
за японски кухненски ножове - било то ръждаеми стомани или модерни прахови неръждаеми над 60 Hrc -> 5000 / 8000 /да речем грубо 1 до 5 микрона спред различните таблици и международни стандарти/ едрина при желание и наличие на финанси може и до 16 000
който се интересува по-сериозно от заточване да чете из ножарските форуми - няколко са в бг, десетки чужбински, аз съм само любител, аматьор, непрофесионален ентусиаст
------------------------------
Бял и розов корунд / алуминиев оксид - Dronco едрина 180/400 - чудна "билгия" / камък за заточване на масовите качествени кухненски ножове, които се срещат по нашенските магазини - терна, трамонтина, фискрас, викторинокс, ф.дик,гесер-месер,вюстхоф и прочее...
https://www.youtube.com/watch?v=HcN_4AQIZOs