Страница 44 от 48

Re: Всичко за заточването

Публикувано: съб яну 27, 2018 6:38 pm
от Bradley
marian1 написа:
Брадли давай предложение за кухненски нож, основен, и какъв камък да взема за да си го точа. Вече ще трябва да се уча да готвя.... :?
нож
https://2styrkela.com/gotvarski-noj-dic ... 47-21.html

камък
http://www.tashev-galving.com/001+VVI+5 ... 0%B8%D1%8F

:partyman:

Re: Всичко за заточването

Публикувано: съб яну 27, 2018 6:58 pm
от plamen6703
Тук също има добри ножове http://heykelbg.com/index.php?controlle ... ry&path=25 ползвам ги от много време и съм доволен :partyman:

Re: Всичко за заточването

Публикувано: съб яну 27, 2018 7:17 pm
от Чираче
Bradley написа:

нож
А заточваш ли хирургически скалпели?

Re: Всичко за заточването

Публикувано: съб яну 27, 2018 8:31 pm
от iliya_i
Чираче написа:
Bradley написа:

нож
А заточваш ли хирургически скалпели?
Скалпелите отдавна не се точат. Ползват се еднократни остриета. 12-15 ст. е бройката. При това в стерилна опаковка.

Re: Всичко за заточването

Публикувано: съб яну 27, 2018 8:33 pm
от marian1
Благодаря много Брадли бъди жив и здрав!
:prost:

Re: Всичко за заточването

Публикувано: съб яну 27, 2018 10:30 pm
от Bradley
Чираче написа:
Bradley написа:

нож
А заточваш ли хирургически скалпели?
Никога не съм опитвал, не съм и чувал да се заточват

като се замисля е интересно колко всъщност трябва да е остър един скалпел (предполагам има различни видове скалпели: размер, форма)

и зашо използваме израза "остър като бръснач" вместо "остър като скалпел" :?: :?: :?:
iliya_i написа:
Чираче написа:
Bradley написа:

нож
А заточваш ли хирургически скалпели?
Скалпелите отдавна не се точат. Ползват се еднократни остриета. 12-15 ст. е бройката. При това в стерилна опаковка.
звучи разумно

Re: Всичко за заточването

Публикувано: нед яну 28, 2018 7:45 pm
от Bradley
https://www.youtube.com/watch?v=1DpiJrrdtwE

8 инча керамика на Спайдерко в средна едрина (около 15 микрона, което отговаря на японски камък 1 200-1 500 едрина)
Алуминиев оксид, пресован, печен, ако има свързващо вещество е в много малки количества.
Много твърд, почти не се забелязва да отделя абразивни частици при използване.
Производителят твърди, че за предпочитане се ползва сух, аз по навик го ползвам с вода, по формите виждам финия и ултрафиния да ги ползват с масло при заточване на бръсначи.
Тактилен и аудио отклик не дава особено добре.
Отнема материал много, много, много бавно - в никакъв случай не е за поправка на повреди, или дори за регулярно заточване на по-захабени остриета - вижда се от клипчето колко време отне за да се заточи китайска неръждавейка под 55 HRc - не ми се мисли за 154 cm или D2.

Камъка е за финиширане, аз съм го купил за проба при правене на микроскосове след абразви над 35-45 микрона.

Това е...

... за сега.

Re: Всичко за заточването

Публикувано: съб фев 03, 2018 5:06 pm
от Bradley
https://www.youtube.com/watch?v=sNpVj0AXFso

Въпреки че високо ценя комбинирания камък India на Norton смея да твърдя, че Crystolon е по-добрият избор за "масовия точилар", тъй като отделя абразивни частици по-лесно и при по-малко усилие и натиск в сравнение с India-та. Т.е. не трябва да натискате много, шансът да се затлачи с метални частици и износени абразивни такива е по-малък и не на последно място е особено подходящ за заточване на по-твърди стомани (по-простичко казано) - инструментални и прахови.

Re: Всичко за заточването

Публикувано: чет мар 01, 2018 8:17 pm
от Bradley
заточено с камъни на Tyrolit - 150/320 комбиниран, 400 и 1200 - описани назад в темата

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Re: Всичко за заточването

Публикувано: чет мар 01, 2018 8:23 pm
от bimbaeco
Браво, че ти си го взел това длето. На трима човека го препоръчвах, но всички пасуваха. Случило е на стопанин :drinkers: