"Правилото" за минимум необходими в кухнята е 3 ножа
10-12 санта паринг нож
19-25 санта нож на главния готвач
22-28 санта назъбен нож / за хляб и сервиране на меса / - аз лично не го намирам за необходим
ако обработваш в домашни условия по-големи парчета месо
+ 13-17 сантима нож за обезкостяване с полугъвкаво острие
евентуално и сатър
ако се приготвя прясна риба добавяме нож за филетиране
/не включвам феновете на сушито и японския/азиатския начин на приготвяне и сервиране на риба - там минимумът е янагиба и деба /
последните 30-на години са доста популярни западни варианти на сантоку бочо или просто сантоку, което в превод значи нож за 3 продукта - риба, месо и зеленчуци /от години използвам такъв на викторинокс и съм доволен - показван е в темата/ еквивалент с малко-по-дебело острие и длетовидно скосяване е сатсума-бочо /показал съм нашенски ръчно кован такъв в темата/
ако се търси специален нож за зеленчуци вариантите са три - накири, усуба /длетовидно скосяване/, цай-дао или чукабочо /сатър за зеленчуци около и под 2 мм дебел/ - цар на салатите
10-12 санта паринг нож
19-25 санта нож на главния готвач
22-28 санта назъбен нож / за хляб и сервиране на меса / - аз лично не го намирам за необходим
ако обработваш в домашни условия по-големи парчета месо
+ 13-17 сантима нож за обезкостяване с полугъвкаво острие
евентуално и сатър
ако се приготвя прясна риба добавяме нож за филетиране
/не включвам феновете на сушито и японския/азиатския начин на приготвяне и сервиране на риба - там минимумът е янагиба и деба /
последните 30-на години са доста популярни западни варианти на сантоку бочо или просто сантоку, което в превод значи нож за 3 продукта - риба, месо и зеленчуци /от години използвам такъв на викторинокс и съм доволен - показван е в темата/ еквивалент с малко-по-дебело острие и длетовидно скосяване е сатсума-бочо /показал съм нашенски ръчно кован такъв в темата/
ако се търси специален нож за зеленчуци вариантите са три - накири, усуба /длетовидно скосяване/, цай-дао или чукабочо /сатър за зеленчуци около и под 2 мм дебел/ - цар на салатите