Всичко за кухненските ножове!
Публикувано: нед авг 16, 2015 3:45 pm
Имайте предвид, че нещата са копирани от мои мнения и теми в ножарските форуми - няма логическа последователност или определена подредба, може да има споменаване на лица или събития присъщи за ножарските форуми, за което се извинявам - просто нямам времето да изчистя всичко от раз и да го подредя както подобава, което ще се случи с течение на времето!
Чувствувайте се свободни и подканени да споделите какви ножове използвате в кухните си или с какви ножове сте зарадвали половинките или класическият случай какви ножове са ви подарили за сватбата...
Всяка информация е полезна!
С каквото мога да помогна - ще го направя - задавайте въпроси, споделяйте, допълвайте!
Тема за задаване на общи въпроси във връзка с най-често срещаните видове/типове кухненски ножове в България, марки, модели, откъде да закупим, поддръжка и заточване...
От това, което съм ползувал лично в кухнята и съм заточвал за колеги в момента на бг пазара мога да препоръчам:
- Victorinox
- Wusthof / Dick
- FROST SWEDEN
- GIESSER-MESSER
- Wenger
- Трамонтина премиум и профешънъл
- Пирге
- KAI
Минималният/основен набор/сет от кухненски ножове включва (разбира се от моето непрофесионално и напълно аматьорско ниво на познания):
1. Голям кухненски нож/ нож на главния готвач - 7/8 и нагоре инча (17.5/20 см +)
2. Универсален кухненски нож - 5/6 инча (12.5/15 см)
3. Малък нож - 3 до5 инча (9 до 12.5 см)
- всички останали видове/типове ножове имат своето място в кухнята, така че се чувствувайте свободни да споделите +/- те на ножовете с които сте се сблъсквали
Ако може да се говори за някакво минимално сrедно ниво при кухненските ножове, то може да се обобщи под формата на:
- изляти/шприцвани дръжки от полимери, отговарящи на NSF стандартите
- остриета от неръждаема стомана с твърдост около 55HRc +/-
- най-често срещани стомани:
X55 CrMo V15 / 1.4116 / 440A
420J
AUS6
12c27
T 07-MO
Основни понятия в картинки:
http://chasingdelicious.com/wp-content/ ... types2.png
Полезни линкове:
- http://zknives.com/knives/kitchen/misc/index.shtml
- http://zknives.com/knives/kitchen/misc/ ... ndex.shtml
- http://zknives.com/knives/kitchen/misc/ ... mntc.shtml
- http://zknives.com/knives/kitchen/misc/ ... ndex.shtml
------------------------------------
Интересни видеоклипове:
https://www.youtube.com/watch?v=6nCnh2L1_M4
https://www.youtube.com/watch?v=DSZRx4eXM60
https://www.youtube.com/watch?v=qhdWcKTUZrk
https://www.youtube.com/watch?v=sTrvSXJW8zw
https://www.youtube.com/watch?v=cM-pZu5ed9Y
https://www.youtube.com/watch?v=Z24B9JTRJ4Y
https://www.youtube.com/watch?v=QfQ0qKc78mc
https://www.youtube.com/watch?v=PTQgNyAcpnY
https://www.youtube.com/watch?v=IgFYG9KJyO4
https://www.youtube.com/watch?v=kD0EWzYchD8
https://www.youtube.com/watch?v=ci8jj4c8LE8
два клипа за заточване - един мой и един не мой
https://www.youtube.com/watch?v=4--HIDogrc8
https://www.youtube.com/watch?v=OeH8rY6iwAM
-----------------------------------
Снимки и видеоклипове на кухненски ножове, които съм/използвал или са ми били предоставени за заточване или проба:
Swiss Classic Santoku
-
6.8503.17
https://www.youtube.com/watch?v=Zss7raOrO0E
https://www.youtube.com/watch?v=_1Du6rVle7s
https://www.youtube.com/watch?v=jdUrLj-m7_M
Вчера жената ме замъкна на някакво събитие софия диша или по-скоро - "издиша" и пътьом се отбихме в магазина на триза/евджи в ЦУМ, където жената, бидейки предоволна от 4 инчовия им паринг нож, реши че й е време да опита нещо по-сериозно без да навлиза в категорията на 8/10 инчовите шефски ножове, където пък аз имам повод да се похваля като му дойде времето с един джапански ръждилник , на който тя гледа като правилния инструмент да си изпонареже пръстите, да си съсипе маникюра и да отреже опашката на котака - т.е. не ще и да чуе да го хване в ръка...
Така...
... по темата - основната линия на Викторинокс смятам всички са я виждали ако не на живо то поне на картинка. Основните х-ки включват:
- неръждавейка -> C - 0.52% , Cr 15% , Mo 0.5% , Mn 0.45% и Si 0.6% - HRc 55/56
- дръжка от полимер Fibrox , който е NSF сертифициран (какво е NSF - у гуглето)
останалото е разлика в размерите, формите и до там...
За конкретния нож:
Santoku bōchō на джапански 三徳包丁 - познат още като Bunka bōchō 文化包丁 демек нож за три работи - кои са тея три работи и как се работят ей тука -> http://en.wikipedia.org/wiki/Santoku
След някой и друг месец като го поползва жената (вкл. и неминуемите изпускания на гранитогреса в кухнята, "неволно" чукване в ръба на мивката при миене, рязане в/у стъкло, порцелан, метал, космически титаниум и керамикиум, адамантиум и други сгодиниуми) ще я накарам да седне и с нейни думи да каже какво му харесва и какво не му харесва - от мен:
добре сведен, но с конвексиран режещ ръб на голям ъгъл при финалното полиране
лек и тънък - добре за ръката на жена, но лошо за рязане на твърди кореноплодни
прилична дръжка, но можеше да е с по-добро сцепление
удобни размери за малка кухня, но можеше да е с едни 5мм по-широко острието
И малко екстра по темата:
Нож на главния готвач 10 инча /80 лъва/ + сантоку бочо 7 инча /60 лъва/ + 4 инчов паринг нож /10 лъва/ + масат /40 лъва/ + поставка или магнитна лайсна (някаква) = 200 лъва горе-долу - ножове за следващите 20 години и за цялото семейство ще си има нормалният обикновен ползувател на кухненски сгодини - или за тея пари приличен шефски бяла нумеро 2 или аеб-л от чужбинско...
p.s.
Дали ще си купите Викторинокс, Ф.Дик, Вюстхов, Гесер-Месер, Пирге - няма кой знае какво значение - разликите са минимални до толкова, че да има обилност и разнообразие на пазара за всеки вкус...
--------------
https://www.youtube.com/watch?v=1E_0SUSgsUw
------------------
Поредният незаменим помощник в кухнята, който има място в дома на всекиго...
11 сантима паринг ножка с назъбено острие
https://www.youtube.com/watch?v=iBNR1kI7Lrc
-----------
https://www.youtube.com/watch?v=hBE0dsszaGo
http://e-victorinox.bg/product/105/nozh ... lbasi.html
N.B. Обърнете внимание, че има два вида дръжки:
http://e-victorinox.bg/product/114/nozh ... lbasi.html
-----------------------------------
https://www.youtube.com/watch?v=j9VYuAfm-jE
--------------
https://www.youtube.com/watch?v=fQcFv5CrPn0
----------------
KAI Pure Komachi 2 Santoku - ножът, от който всяка домакиня има нужда!
От доста време исках да придобия кухненски нож тип Santoku.
На ножовете KAI попаднах в интеренет магазина Солинген-Бургас, където имат и Трамонтина премиум, но се оказа, че доставката е 7 кинта и няма смисъл да купувам от там, когато в Чунче има доста сериозен избор и цените като за този търговец не са чак толкова надути.
Тази сутрин се отбих до магазин Елемаг (до Семинарията) и с/у 24 лева заприходих този розов бонбон. /вече е на друго място/
Клипче за онагледяване:
https://www.youtube.com/watch?v=TCXhArTVmOI
https://www.youtube.com/watch?v=ahgQV4bo7eQ
Ето го в магазина на Чунче:
http://www.chunche-bg.com
Ето какво са написали (превели) по повод серията и ножа:
Серия "Pure Komachi 2" е новото допълнение към веселата серия от дома на KAI. При тези ножове като на игра се съчетават функционалност и дизайн. На висококачествената благородна стомана е прикрепен цветен, подобен на тефлон слой, така че продуктите при рязане да не полепват по острието, а цветовия код внася закачливо настроение във Вашата кухня. Серия Pure Komachi 2 е произведена в завода на KAI в Китай.
Характеристики:
Дължина на острието: 15см.
Материал на острието: Неръждаема стомана с покритие - най-вероятно е сходна с 420HC или 420J2
Материал на дръжката: Цветна пластмаса.
Дължина на дръжката: 10,8см.
Заточване на острието: Двустранно.
Твърдост на острието: 58±1 HRC.
Цвят: розов
Като оставим настрана инфото от сайта - личните ми впечатления са:
За 24-те си лева (10$ в чужбинско) е отлично изработен евтин кухненски нож:
Равномерен и фино сведен плосък скос,
напълно симетричен режещ ръб с обран косъм,
равномерно покритие,
добре излята полипропиленова дръжка,
много добра острота out of the box,
кажи-речи фул танг конструкция,
добра цена,
свеж дизайн.
------------------------------------------------------------
MORA 4261
Новият 10 инчов помощник в кухнята!
До края на седмицата ще допълвам снимки, видеоклипове и впечатления от ножа.
А ако някой има желание да сдобие нов кухненски нож и иска да пробва MORA - нека не го мързи и погледне ето тук http://toolsshop.bg/Nozhove-za-hranitel ... iya?order= аз горния звяр го закупих за символичната цена от 30-на лева ;)
Не би било зле колегите, които притежават кухненски ножове MORA да споделят и своите впечатления, за да превърнем темата в източник на полезна информация за тази част от продукцията на фирмата...
Очарован съм от материала на дръжката - напомня ми на fibrox-а на викторинокс форшнер серията...
Снимките и клиповете са готови - утре монтаж и няколко думи *DRINK*
След 5 минутна борба и мамата - его е - опашката е 4мм дебела
Преди:
След:
не е заточен все още - дане се нарежа докато правя дръжката
3 и 3/4 е обиколката на дръжката, което е малко-повече от стандартното за WA дръжка, ама и дръжката е далеч от WA форма - важното е, че балансът съм го докарал, тъй като при боравене с ножа го държа с три пръста в задния край на острието, безименният е м/у острието и дръжката и де факто само малкият и част от дланта имат досег с дръжката...
най-накрая малко читави снимки
----------------------------------------------------------------------------------------
b]Càidāo[/b]
или по японско му
Chukabocho
Незнаен ръждилник от гр. Шънян
размерите се виждат / към 400 грама е / 2мм и малко дебелина / лек луфт на болстера / незнайно дръце за дръжка / лека дъга на режещия ръб - нищо фрапантно - особено като се има предвид цената
ако ви харесва идеята и не ви се пазарува от чужбина - в магазин двата щъркела може да намерите 7 и 8 инчови 2 и 3мм дебели сатърчета на вюстхов и ф.дик около 120/130 лъва - разгледах ги на живо - тегло около 350 грама, удобни дръжки, добър баланс изнесен напред, финно сведени,симетрични режещи ръбове...
ако ви харесва идеята и ви се пазарува от чужбина - шефнайфс ту гОу от 100 до 600$
/за съжаление само мога да си мечтая за нещо такова в момента/
друг добър вариант са 7 инчовите на викторинокс, за съжаление не се внасят в бг от Триза
комбинация китайски сатър за 15 лева и китайски камик за един лев
https://www.youtube.com/watch?v=D-fq_36c0uc
има 10-на вида сатърчета неръждаеми с всякакви видове дръжки и два вида класически - ръждаем и неръждаем - цените са от 15 до 30 лева - поддържат наличности
http://www.kitaiskistoki-lius.com/
след няколко седмици имам път към виетнам и смятам ако намеря да си взема от тамошните сатърчета - има малка разлика
------------------------------------------------------------
Китайско сатърче за зарзават /и по стил и по произход/, брандирано от ИКЕА - за 10-те си лева учудващо прилично и най-важното е, че жента го хареса и ще го ползува...
повече подробности ->
https://www.youtube.com/watch?v=sTP5NLGiOBA
---------------------------------------------------------------------------------------
https://www.youtube.com/watch?v=6t1wUa7Mie0
Чувствувайте се свободни и подканени да споделите какви ножове използвате в кухните си или с какви ножове сте зарадвали половинките или класическият случай какви ножове са ви подарили за сватбата...
Всяка информация е полезна!
С каквото мога да помогна - ще го направя - задавайте въпроси, споделяйте, допълвайте!
Тема за задаване на общи въпроси във връзка с най-често срещаните видове/типове кухненски ножове в България, марки, модели, откъде да закупим, поддръжка и заточване...
От това, което съм ползувал лично в кухнята и съм заточвал за колеги в момента на бг пазара мога да препоръчам:
- Victorinox
- Wusthof / Dick
- FROST SWEDEN
- GIESSER-MESSER
- Wenger
- Трамонтина премиум и профешънъл
- Пирге
- KAI
Минималният/основен набор/сет от кухненски ножове включва (разбира се от моето непрофесионално и напълно аматьорско ниво на познания):
1. Голям кухненски нож/ нож на главния готвач - 7/8 и нагоре инча (17.5/20 см +)
2. Универсален кухненски нож - 5/6 инча (12.5/15 см)
3. Малък нож - 3 до5 инча (9 до 12.5 см)
- всички останали видове/типове ножове имат своето място в кухнята, така че се чувствувайте свободни да споделите +/- те на ножовете с които сте се сблъсквали
Ако може да се говори за някакво минимално сrедно ниво при кухненските ножове, то може да се обобщи под формата на:
- изляти/шприцвани дръжки от полимери, отговарящи на NSF стандартите
- остриета от неръждаема стомана с твърдост около 55HRc +/-
- най-често срещани стомани:
X55 CrMo V15 / 1.4116 / 440A
420J
AUS6
12c27
T 07-MO
Основни понятия в картинки:
http://chasingdelicious.com/wp-content/ ... types2.png
Полезни линкове:
- http://zknives.com/knives/kitchen/misc/index.shtml
- http://zknives.com/knives/kitchen/misc/ ... ndex.shtml
- http://zknives.com/knives/kitchen/misc/ ... mntc.shtml
- http://zknives.com/knives/kitchen/misc/ ... ndex.shtml
------------------------------------
Интересни видеоклипове:
https://www.youtube.com/watch?v=6nCnh2L1_M4
https://www.youtube.com/watch?v=DSZRx4eXM60
https://www.youtube.com/watch?v=qhdWcKTUZrk
https://www.youtube.com/watch?v=sTrvSXJW8zw
https://www.youtube.com/watch?v=cM-pZu5ed9Y
https://www.youtube.com/watch?v=Z24B9JTRJ4Y
https://www.youtube.com/watch?v=QfQ0qKc78mc
https://www.youtube.com/watch?v=PTQgNyAcpnY
https://www.youtube.com/watch?v=IgFYG9KJyO4
https://www.youtube.com/watch?v=kD0EWzYchD8
https://www.youtube.com/watch?v=ci8jj4c8LE8
два клипа за заточване - един мой и един не мой
https://www.youtube.com/watch?v=4--HIDogrc8
https://www.youtube.com/watch?v=OeH8rY6iwAM
-----------------------------------
Снимки и видеоклипове на кухненски ножове, които съм/използвал или са ми били предоставени за заточване или проба:
Swiss Classic Santoku
-
6.8503.17
https://www.youtube.com/watch?v=Zss7raOrO0E
https://www.youtube.com/watch?v=_1Du6rVle7s
https://www.youtube.com/watch?v=jdUrLj-m7_M
Вчера жената ме замъкна на някакво събитие софия диша или по-скоро - "издиша" и пътьом се отбихме в магазина на триза/евджи в ЦУМ, където жената, бидейки предоволна от 4 инчовия им паринг нож, реши че й е време да опита нещо по-сериозно без да навлиза в категорията на 8/10 инчовите шефски ножове, където пък аз имам повод да се похваля като му дойде времето с един джапански ръждилник , на който тя гледа като правилния инструмент да си изпонареже пръстите, да си съсипе маникюра и да отреже опашката на котака - т.е. не ще и да чуе да го хване в ръка...
Така...
... по темата - основната линия на Викторинокс смятам всички са я виждали ако не на живо то поне на картинка. Основните х-ки включват:
- неръждавейка -> C - 0.52% , Cr 15% , Mo 0.5% , Mn 0.45% и Si 0.6% - HRc 55/56
- дръжка от полимер Fibrox , който е NSF сертифициран (какво е NSF - у гуглето)
останалото е разлика в размерите, формите и до там...
За конкретния нож:
Santoku bōchō на джапански 三徳包丁 - познат още като Bunka bōchō 文化包丁 демек нож за три работи - кои са тея три работи и как се работят ей тука -> http://en.wikipedia.org/wiki/Santoku
След някой и друг месец като го поползва жената (вкл. и неминуемите изпускания на гранитогреса в кухнята, "неволно" чукване в ръба на мивката при миене, рязане в/у стъкло, порцелан, метал, космически титаниум и керамикиум, адамантиум и други сгодиниуми) ще я накарам да седне и с нейни думи да каже какво му харесва и какво не му харесва - от мен:
добре сведен, но с конвексиран режещ ръб на голям ъгъл при финалното полиране
лек и тънък - добре за ръката на жена, но лошо за рязане на твърди кореноплодни
прилична дръжка, но можеше да е с по-добро сцепление
удобни размери за малка кухня, но можеше да е с едни 5мм по-широко острието
И малко екстра по темата:
Нож на главния готвач 10 инча /80 лъва/ + сантоку бочо 7 инча /60 лъва/ + 4 инчов паринг нож /10 лъва/ + масат /40 лъва/ + поставка или магнитна лайсна (някаква) = 200 лъва горе-долу - ножове за следващите 20 години и за цялото семейство ще си има нормалният обикновен ползувател на кухненски сгодини - или за тея пари приличен шефски бяла нумеро 2 или аеб-л от чужбинско...
p.s.
Дали ще си купите Викторинокс, Ф.Дик, Вюстхов, Гесер-Месер, Пирге - няма кой знае какво значение - разликите са минимални до толкова, че да има обилност и разнообразие на пазара за всеки вкус...
--------------
https://www.youtube.com/watch?v=1E_0SUSgsUw
------------------
Поредният незаменим помощник в кухнята, който има място в дома на всекиго...
11 сантима паринг ножка с назъбено острие
https://www.youtube.com/watch?v=iBNR1kI7Lrc
-----------
https://www.youtube.com/watch?v=hBE0dsszaGo
http://e-victorinox.bg/product/105/nozh ... lbasi.html
N.B. Обърнете внимание, че има два вида дръжки:
http://e-victorinox.bg/product/114/nozh ... lbasi.html
-----------------------------------
https://www.youtube.com/watch?v=j9VYuAfm-jE
--------------
https://www.youtube.com/watch?v=fQcFv5CrPn0
----------------
KAI Pure Komachi 2 Santoku - ножът, от който всяка домакиня има нужда!
От доста време исках да придобия кухненски нож тип Santoku.
На ножовете KAI попаднах в интеренет магазина Солинген-Бургас, където имат и Трамонтина премиум, но се оказа, че доставката е 7 кинта и няма смисъл да купувам от там, когато в Чунче има доста сериозен избор и цените като за този търговец не са чак толкова надути.
Тази сутрин се отбих до магазин Елемаг (до Семинарията) и с/у 24 лева заприходих този розов бонбон. /вече е на друго място/
Клипче за онагледяване:
https://www.youtube.com/watch?v=TCXhArTVmOI
https://www.youtube.com/watch?v=ahgQV4bo7eQ
Ето го в магазина на Чунче:
http://www.chunche-bg.com
Ето какво са написали (превели) по повод серията и ножа:
Серия "Pure Komachi 2" е новото допълнение към веселата серия от дома на KAI. При тези ножове като на игра се съчетават функционалност и дизайн. На висококачествената благородна стомана е прикрепен цветен, подобен на тефлон слой, така че продуктите при рязане да не полепват по острието, а цветовия код внася закачливо настроение във Вашата кухня. Серия Pure Komachi 2 е произведена в завода на KAI в Китай.
Характеристики:
Дължина на острието: 15см.
Материал на острието: Неръждаема стомана с покритие - най-вероятно е сходна с 420HC или 420J2
Материал на дръжката: Цветна пластмаса.
Дължина на дръжката: 10,8см.
Заточване на острието: Двустранно.
Твърдост на острието: 58±1 HRC.
Цвят: розов
Като оставим настрана инфото от сайта - личните ми впечатления са:
За 24-те си лева (10$ в чужбинско) е отлично изработен евтин кухненски нож:
Равномерен и фино сведен плосък скос,
напълно симетричен режещ ръб с обран косъм,
равномерно покритие,
добре излята полипропиленова дръжка,
много добра острота out of the box,
кажи-речи фул танг конструкция,
добра цена,
свеж дизайн.
------------------------------------------------------------
MORA 4261
Новият 10 инчов помощник в кухнята!
До края на седмицата ще допълвам снимки, видеоклипове и впечатления от ножа.
А ако някой има желание да сдобие нов кухненски нож и иска да пробва MORA - нека не го мързи и погледне ето тук http://toolsshop.bg/Nozhove-za-hranitel ... iya?order= аз горния звяр го закупих за символичната цена от 30-на лева ;)
Не би било зле колегите, които притежават кухненски ножове MORA да споделят и своите впечатления, за да превърнем темата в източник на полезна информация за тази част от продукцията на фирмата...
Очарован съм от материала на дръжката - напомня ми на fibrox-а на викторинокс форшнер серията...
Снимките и клиповете са готови - утре монтаж и няколко думи *DRINK*
След 5 минутна борба и мамата - его е - опашката е 4мм дебела
Преди:
След:
не е заточен все още - дане се нарежа докато правя дръжката
3 и 3/4 е обиколката на дръжката, което е малко-повече от стандартното за WA дръжка, ама и дръжката е далеч от WA форма - важното е, че балансът съм го докарал, тъй като при боравене с ножа го държа с три пръста в задния край на острието, безименният е м/у острието и дръжката и де факто само малкият и част от дланта имат досег с дръжката...
най-накрая малко читави снимки
----------------------------------------------------------------------------------------
b]Càidāo[/b]
или по японско му
Chukabocho
Незнаен ръждилник от гр. Шънян
размерите се виждат / към 400 грама е / 2мм и малко дебелина / лек луфт на болстера / незнайно дръце за дръжка / лека дъга на режещия ръб - нищо фрапантно - особено като се има предвид цената
ако ви харесва идеята и не ви се пазарува от чужбина - в магазин двата щъркела може да намерите 7 и 8 инчови 2 и 3мм дебели сатърчета на вюстхов и ф.дик около 120/130 лъва - разгледах ги на живо - тегло около 350 грама, удобни дръжки, добър баланс изнесен напред, финно сведени,симетрични режещи ръбове...
ако ви харесва идеята и ви се пазарува от чужбина - шефнайфс ту гОу от 100 до 600$
/за съжаление само мога да си мечтая за нещо такова в момента/
друг добър вариант са 7 инчовите на викторинокс, за съжаление не се внасят в бг от Триза
комбинация китайски сатър за 15 лева и китайски камик за един лев
https://www.youtube.com/watch?v=D-fq_36c0uc
има 10-на вида сатърчета неръждаеми с всякакви видове дръжки и два вида класически - ръждаем и неръждаем - цените са от 15 до 30 лева - поддържат наличности
http://www.kitaiskistoki-lius.com/
след няколко седмици имам път към виетнам и смятам ако намеря да си взема от тамошните сатърчета - има малка разлика
------------------------------------------------------------
Китайско сатърче за зарзават /и по стил и по произход/, брандирано от ИКЕА - за 10-те си лева учудващо прилично и най-важното е, че жента го хареса и ще го ползува...
повече подробности ->
https://www.youtube.com/watch?v=sTP5NLGiOBA
---------------------------------------------------------------------------------------
https://www.youtube.com/watch?v=6t1wUa7Mie0