• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Bradley - специалист
Гордостта на родната ножарска промишленост.

нож за клане на терна ВТ

неръждавейка, букови чирени, 16 лева от олх :-D


Изображение

терна май я затвориха :sad:
а правеха евтини кухненски ножове за редовото БГ домакинство

сега и една кубадинка трябва да си намеря
Здравейте на всички!Чета тука от няколко дни всякакви теми свързани главно с японски ножове,разбира се хвърлям поглед и на темите за качествени ножове по принцип независимо от произхода.Тук например се препоръчват доста ножове европейско произовдство,както и китайско,но аз си искам японско.Имам китайско сантоку,16.5 см,остря си го добре и работи,но ми е мекичко,не държи никак острота и при положение,че този размер ме устройва на 90% при рязането ми,мисля да се пробвам с евтин японец от бг,а именно:
https://alexfish.bg/?website=main&langu ... 45ff54b20a
или
https://alexfish.bg/?website=main&langu ... 155d001f2e
Първият е Masamoto.Това което видях аз е,че този бранд е сериозен и има завидни качествени ножове,съответно и много скъпи и не знам какво да очаквам от най-евтиният им.
Вторият е аналогичен,като на мен ми се стори,че Seki не е толкова изявен бранд,но може и да бъркам.
Въпросите ми са,тези ножове достигат ли до 57 рокуела твърдост или са по-малко и това неръждавейки ли са?
Много искам да ми отговорите положително за горните две ножлета и да си зема едно от двете и да мирясам,щото другия вариант е този :
https://www.dictum.com/en/traditional-h ... 97_2_12_12__
Уникален хубавец,пу пу,ма си е цифра :)

п.п Последния даже не ми се мисли как ще се точи тоя твърдЯк
torbalan - Дървен философ
2shacci написа:
...мисля да се пробвам с евтин японец от бг...
Ти сериозно ли... Тези, дори да са японска марка, със сигурност са сделани в Китай.

57 по рокуел не е кой знае колко твърд нож. По принцип какво толкова режеш, че ти трябва твърд нож?

Наясно ли си, че твърдите са и крехки? Че е възможно при рязане на сурово месо, ако срещне кокал - да отчупиш парче от ръба?

С тези много твърдите японски - дори не е препоръчително да се кълца на дъска. Май ги ползват само за рязане на зеленчуци...


Аз си поръчах този комплект. Доволен съм.

Ножа го прави майстора. Ако искаш що годе качествен японски - приготви се за цени от 250 долара нагоре...
Мерси за отговора хаха!
Разбрах че:
Нож под 250$ японски няма читав,важен е майстора и какво друго,а да,че се чупят много лесно и не се реже на дъска с тях,Еваларка.
Ще зачакам някой с реално обосновано мнение,без да се обиждаш,въпреки че твойто мнение малко ме обиди реално хаха,но по скоро си е за теб това, не знаеш по въпроса повече от другия,но си решен да си компетентен.
Благодаря още веднъж!
lov - майстор
Аз пък преди две седмици заприходих едно бюджетно решение. :lol:

Прикачен файл

IMG_20180315_234618.jpg
hidrazin - майстор
2shacci написа:
...мисля да се пробвам с евтин японец от бг...
...Много искам да ми отговорите положително за горните две ножлета ...
По-добре недей се пробва. Няма как да ти се отговори положително.
Секи-то е сувенирно ножле както и фирмата дето ги произвежда е специализирана основно в сувенири и ширпотреба.
Ей ти каталога им - опаковани по 60 броя в кашон.
КАТАЛОГ
Можеше за 50 кинта (не че струват и половината де) поне втулката да е метална а не пластмаса.
И другото ножле - МУШАМАТА на ТОКАЙТО е същата работа.
Нали не мислиш сериозно че някой ще тръгне да си купува сувенирна чекийка от някакво си мижаво квартално магазинче??? :lol:
Пък аз щото със стиснат и много не ми дреме с какво режа стига да реже, си поръчах от производителя ей тая чекийка.
Заявени - стомана VG-10 , 60 HRC Ще видим като дойде. Иначе производителя съм го пробвал няколко пъти.
Вече три години режа с керамичните му ножове без проблем и още не съм ги мислил че не режат.
Прикачен файл:
777.jpg
777.jpg (85.57 KиБ) Видяна 500 пъти
Прикачен файл:
999.jpg
999.jpg (82.06 KиБ) Видяна 500 пъти
:partyman:
lov - майстор
А аз се разочаровах тотално от керамиките. И тя си иска точене да не говоря с треперенето да не падне и да се счупи. Не че не строших две керамики.
А иначе тази тройчица горе я заприходих след тестване. Не че е евтинка де и не е сувенирче макар че има уж скъпи и хубави но стоманата не отговаря на описанието или закалката не е в ред...
Bradley - специалист
lov написа:
Аз пък преди две седмици заприходих едно бюджетно решение. :lol:

Добър избор.

...........

За японски ножове може да си говорим много - кеф цена няма, но често цената (а разбира се и качеството) са илюзорни за редовия български потребител/домашен "майстор" готвач. В БГ няма култура на използване и заточване на ножове - затова на помощ има форуми, ютуб и гугле.

Ако ми бъде даден примерен бюджет и за какъв тип продукти ще се използват ножовете мога да предоставя линкове към качествени ножове.
torbalan - Дървен философ
Bradley написа:
...
Ако ми бъде даден примерен бюджет и за какъв тип продукти ще се използват ножовете мога да предоставя линкове към качествени ножове.
Е ти в къщи какви ножове ползваш, за какво?

Лично аз ползвам няколко ножа...

Един голям - когато ража неща от типа зелева салата. Острието е с дължина около 25 см. Фискар, на който успях да счупя дръжката, докато сечах замразена риба. Ремонтирах я, сега не сеча риба... Дебеличък е. Може би 3, а да не е и повече милиметри.

Следващия е аналогичен по форма, но по-малък по размери. Използвам го за почти всичко останало. Имам и судоко, което е със същите размери. Двата ножа са с аналогично предназначение и са доста по-тънки. От порядъка на 2.5мм са.

Имам и два малки ножа от тип за белене на плодове. Тях ги ползвам, когато чистя продукти тип лук, цвекло, моркови, ябълки, круши и т.н.

Това е основното, което ползвам..
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Всичко за кухненските ножове!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: