• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Bradley - специалист
"Правилото" за минимум необходими в кухнята е 3 ножа

10-12 санта паринг нож
19-25 санта нож на главния готвач
22-28 санта назъбен нож / за хляб и сервиране на меса / - аз лично не го намирам за необходим

ако обработваш в домашни условия по-големи парчета месо
+ 13-17 сантима нож за обезкостяване с полугъвкаво острие
евентуално и сатър

ако се приготвя прясна риба добавяме нож за филетиране

/не включвам феновете на сушито и японския/азиатския начин на приготвяне и сервиране на риба - там минимумът е янагиба и деба /

последните 30-на години са доста популярни западни варианти на сантоку бочо или просто сантоку, което в превод значи нож за 3 продукта - риба, месо и зеленчуци /от години използвам такъв на викторинокс и съм доволен - показван е в темата/ еквивалент с малко-по-дебело острие и длетовидно скосяване е сатсума-бочо /показал съм нашенски ръчно кован такъв в темата/

ако се търси специален нож за зеленчуци вариантите са три - накири, усуба /длетовидно скосяване/, цай-дао или чукабочо /сатър за зеленчуци около и под 2 мм дебел/ - цар на салатите :supz:

Изображение
DundyTheCroc - майстор
Като стана въпрос за японски ножове, реших да си измайсторя един в свободното време. Стоманата е някаква заготовка, попаднала от приятел на бащата, много вероятно неръждавейка 420. Изрязах и оформих доколкото мога с флекса, после на шмиргела. Закаляване с оксижен, после в масло, получената твърдост е към 55, с оригинално швейцарско ножче не могат да си пуснат стружка. Вчера залепих дръжката, дървото е пурпурно сърце, щифтовете най-обикновена мед от 16мм2 проводник. Следва оформяне на дръжката и финално полиране на ножа.
Изображение
speka_rs - специалист
Да се включа и аз по темата, за мен най-нобеходимите ножове в кухнята са 3 :
1 Нож на главния готвач 18-25 см според човека който го ползва;
2 Дълъг нож за прави срезове поне 20 см;
3 Нож тип Сантоку около 17 см.

Като от там нататък може трява да се по мисли и за някои малък и удобен нож, за да може да не размахваш големи остриета за обелването на една ябълка.
Бях да ги разгледам ножовете в Алексфиш,реално тези от сайта ги нямаха,разгледах друго сантоку,слаба работа.Дръжката е от суха летва изработена,дори се беше нацепила вътре вече,стоманата тънка и мека...зле.Имаха хубава Деба за 100 лв или 108,нещо от сорта,но такъв не ми трябва засега,стори ми се адски дебел и тежък тоя нож,направо секира.От вчера съм собственик на End Grain дъска от дъбови и букови блокчета с размери 38х29х4.5 см и се надявам да е щадяща острието на китайския ми нож и да видим на колко време ще има нужда от дозаточване.Като цяло ще си взема японски нож,просто изчаквам да си харесам и да се реша да дам едни не малко пари.
Колегата по-горе е заформил добър нож,браво,да пуснеш снимки на финала.
DundyTheCroc - майстор
Малко бавно върви работата по дръжката, материала е много твърд, освен това при прегряване почва да лилавее. За 4 часа успях да оформя контура на дръжката, сега остава да се изтъни и заобли.
Изображение
EDI - майстор
Работи на ниски обороти на инструментите, пурпурното е много хард, яде инструменти за нула време.При шлайфане също ниски обороти, бавно става, но славно.
DundyTheCroc - майстор
Ех, де да имах инструменти за целта. С един лентов шлайф да съм го свършил отдавна, ама имам само виброшлайф, пили и най-вече две ръце :)
DundyTheCroc - майстор
Днес остана малко време и завърших дръжката, също така и заточих, това се получи:
Изображение
Изображение
Изображение
Bradley - специалист
https://www.youtube.com/watch?v=zThWS-l7_6A

4 години служи вярно и безпроблемно - ще изкара поне още 4 по толкова *THUMBS UP*
speka_rs - специалист
И аз да потвърдя, че целия комплект на Victorynox е голяма работа.
Прикачен файл:
IMG_9385.JPG
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Всичко за кухненските ножове!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: