wanderer написа:поредната тема която се запътва към рЯката....Защото много си ги мерим, а единствено булките знаят на кого му е по-...
Нашата хлебопекарна е FINLUX FBM-1580 с две бъркалки и прави до 1350 гр. хляб.
Към нея има всякакви рецепти, но за сега ползвам само мои, т.е. изпитани рецепти.
Ползвам две програми, за месене и за печене, а не една цяла програма.
Правил съм хляб само с брашно от лимец, но този хляб не е за всеки, особено за тези които са свикнали на пухкав бял хлаб. От друга страна брашното е доста тежко и един два пъти единият ремък прескочи няколко зъба.
Правих и смесен - 1:2, 2:1 и 1:1 съответно бяло към лимецово брашно и най-много им хареса у нас последния. Какво слагам.
1. 20-30 гр. олио или зехтин. Не го меря, а просто сипвам върху бъркалките да се омазнат добри.
2. От кубчетата мая, които се продават, отделям 1/3 (12-14 гр.) и я слагам в 280 мл. вода със стайна температура да се разтвори и добавям 8 гр. бяла кристарна захар. След като се разтворят добре ги изсипвам във ваничката.
3. Сипвам 250 гр. бяло брашно. Слагам го първо, защото лимецовото е тежко брашно и не поема много вода.
4. Слагам и лимецовото брашно, също 250 гр. и поръсвам с 8 гр. сол.
Пускам програмата за месене, която е с продължителност 1 час и 30 минути. Понякога след края на програмата го оставям допълнително 10-15 минути да втасва или веднага пускам програмата за печене. Зависи колко са гладни у нас.
Брашното от лимиц идва от мелницата на с.Арчар. Цената на кирограм в магазинната мрежа е 4.99 лв. Има го и от други производители в "Здровословните" магазини, но там цената достига до 3.50 - 3.70 за 500 гр. В Каухланд също има, но е от двузърнест лимец, което не е същото.
Пече се 1 час. Резултата ще го видите след 18 часа.