Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Писна ми да ходя за хляб до магазина и си купих домашна хлебопекарна, особено след като в един от хлябовете видях някакво тъмно петно с неясен произход.

Та първият опит с нея излезе сполучлив и стана хляб, само със сирене да го ядеш. Разбрах обаче, че правенето на хляб е творчески процес, а не само механично добавяне на разни ингредиенти и чакане три часа за резултат.

Апетита идва с яденето и се зачетох в разни рецепти за глутенови, безглутенови, едрозърнести и всякакви други хлябове. Разбрах, че с машинката, ако не объркаш, става всичко, но след разговор с не много "надежден" притежател на подобна машинка (повече набляга на ракийката от колкото на хляба), че тези 'специални" хлябове били здравословни, ама безвкусни.

Въпросът ми е какви вкусни типове хлябове правите и ако може подробни рецепти, като за начинаещ.
Казвайте не какво сте прочели някъде а какво реално вие сте правили и какъв вкус са имали. В интернет има хиляди рецепти, като ги чета свят ми се завива....

В магазините наоколо продават три вида брашно само тип 500, а чета, че имало и типове 700,900,1200,1800.... от къде се купуват и има ли смисъл да се ползват. :?
За фурната ти препоръчвам брашната на мелница Арчар, със сигурност ги има в Билла.
жената си го меси сама.а брашното си го купуваме от тоз саит.http://www.zoya.bg/%D0%9F%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%BE-1-5-%D0%BA%D0%B3.3440виж пробваи и ти.ако го биде да купя и аз една пекарна.
Два пъти правех бял стандартен хляб по следната рецепта:
Вода - 220 млл.
олио - 1 супена голяма лъжица (20 мл.)
бяло брашно - 380 гр. (от мелница с.Обнова тип 500)
мляко купешко в кутия - 1 голяма супена лъжица (15 мл..)
сол - 8 гр.
захар - 20 гр.
суха мая (турска имаше в магазина) - 5-6 гр.
настройки машината:
програма за печене - 1-ва стандартна, време 3 ч.05 м.
коричка - препечена трета степен (има ниска и средна)
грамаж - 500 гр.


Температура в стаята около 15 гр. - където е машината за хляба
Рецептата е пробвана реално и се получи добър хляб с чудесен вкус, без твърда горна коричка, добра равномерна консистенция, на третия ден не се втвърди и се консумираше нормално.
Заб: водата да е стайна температура. Брашното да се пресее предварително.

Изображение

olelemaiko написа:жената си го меси сама.а брашното си го купуваме от тоз саит.http://www.zoya.bg/%D0%9F%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%BE-1-5-%D0%BA%D0%B3.3440виж пробваи и ти.ако го биде да купя и аз една пекарна.


Гледах ги тези брашна, ама не знам с какъв вкус се получава хляба от тях. Скъпички ми се видят за ежедневно месене (които ползвам са 5.50 за 5 кила) ... и без да съм убеден, ще се въздържа за сега да поръчвам... С това обикновено брашно става чудесен хляб и хем не е някое "марково"... Купих едно на "София мел 500".. не съм го пробвал още. Ще изчакам за някои реални мнения... от практикували...
ти сега фалиш ли са или питаш.аз разбрах та питаш. и за туи ти казвам.кое как е при нас.за една гола вода фърли бая шапки с пари а сега скъпо било брашното.
Ние от няколко години си правим хляб по една рецепта и все става хубав.
330 гр вода, ако го пускаш веднага топла до 40 градуса.
20 гр. захар
10 гр.сол
25 гр. зехтин
530 грама брашно от което 450гр. тип 500 и 80 грама брашно Фитнес от кауфланд
и накрая мая 4 грама на доктор йоткер.
Брашното го вземам от Метро Fine Foods за около 6 лева 10 килограма.
Понякога слагаме и семки микс за хляб пак от метро 30гр. Понякога белен слънчоглед пак 30 грама. :partyman:
infomar написа:В магазините наоколо продават три вида брашно само тип 500, а чета, че имало и типове 700,900,1200,1800.... от къде се купуват и има ли смисъл да се ползват. :?

    типовете брашна не са точно така както си ги написал. пускам ти две подробни статии. ако имаш интерес изчети ги, всичко е описано.
https://www.edna.bg/za-roditeli/syveti/kakvo-predstavliavat-razlichnite-vidove-brashna-4630449
http://www.bacchus.bg/novini/2016/04/27/2750435_brashniana_liga/
    като цяло навярно нямаш идея какви глупости се пише по етикетите относно състава на брашната и хлябовете. и ние преди години така се радвахме за кратко на хлебопекарна, докато жената влезе в час, и от тогава меси на ръка с квас.
Пробвайте вместо водата, цялата течност да е прясно мляко.
И вместо захар - мед. Най-ароматния, който имате.
Почти същият хляб става, ама не точно... :wink:

Маята за нашия хляб винаги е прясна (жива). Малко задължаващо да е има винаги свежа мая, но се свиква. Поне преди 7-8 години прекратихме опитите със суха, на прах.

В крайна сметка, любимата рецепта на едното ни дете е "тесто за пица". После, във фурната се пече пица, разбира се.
Преди рецептите имам уточняващ въпрос, че пропорциите са различни - с колко бъркалки е пекарната?
Другото, което трябва да предупредя е преди всяко месене проверявай дали бъркалката/те се движат свободно на ръка - с времето в лагерчето на дъното се натрупват мизерийки и бъркалките дори блокират. Ако усетиш затруднено превъртане не напъвай бъркалката, а сложи малко вода във ваничката и цялата ваничка я потопи в подходящ съд с вода (колкото да достига нивото на лагерчето) - всичко това на котлона и загряваш до раздвижване на бъркалката.
Машинката е с една бъркалка, за 500, 750 и 1000 гр. хляб стандартно изпълнение.
Хляб от 500 гр. ни стига за два дена и затова той ще бъде основният грамаж. Като основно брашно гледайки цените се насочвам към тип 500 с добавки и евентуално Тип 1150 който е много близък до пълнозърнестите. Може да е супер здравословно, но брашно от 3-5-8 лева за килограм няма да ползвам или ще е инцидентно по някакъв случай. Мога за в бъдеще да инвестирам в една малка домашна каменна мелничка, но цените им са доста високи, поне тези които видях, за два камъка които се търкат по между си, а и не съм маниак, на тема хляб.
Моята няма програма за 500 гр. По подразбиране след включване в контакта отива на 1000 гр. и на средно изпичане - променям само изпичането да е на макс (така на мен ми харесва). Основно ползвам брашно тип 500, но съм пробвал и други варианти - там е въпрос на вкус, но хляб само от пълнозърнесто не става, по-точно става, ама за препокриване на покрива.
Рецептата, която ползвам дойде заедно с пекарната и ако се спазва точно резултатът винаги е един и същ превъзходен хляб.
Предполагам вече знаеш, че последователността на слагане на продуктите е от значение и за това ги изброявам по реда на слагането им във ваничката.
1. проверяваш дали бъркалката се върти - казах защо
2. слагаш бъркалката - защото булката се опита веднъж да прави хляб без бъркалка, ама нещо не и се получи
3. вода 320 мл. - по-лесно ми е да я изтегля на везната т.е. 320 гр.
4. сол - една малка мерителка
5. захар - една голяма мерителка
6. олио - 4 супени лъжици, може +/- 1, но май това се оказа оптималното
7. брашно тип 500 - 525 гр. - в началото го пресявах, ама сега ме домързява
8. суха мая Йоткер (за нея гарантирам) 1 и 1/4 малка мерителка
Слагаш и пускаш на посочените по-горе настройки, ако ти се занимава и ако те дразнят люспичките, които имаш на твоя хляб помагаш с дървена лъжица на бъркалката да си обере всичко (внимавай да не я заклещиш).
7-8 минути занимание, 3 часа пред компютъра и вадиш хляба.
Намери си назъбен нож за хляб (не от старите вълнообразни), прилича на трион с два реда зъби - дори и горещ хляб реже на тънки филийки.
Рецептата за циганска баница ще ти я дам друг път, после идва ред на тестото за пица, милинки, козунаци, сладка, лютеница. Когато се наловчиш ще ти предоставя рецепта за хляб с квас - тогава ще усетиш разликата.
какво е името на таз пекарна.
olelemaiko написа:какво е името на таз пекарна.

Кого питаш? Моята е Мулинекс с една бъркалка.
питам тоя дет е пита какъв хляб си праим у дома.кат реши да пита първо да пита каква да си купи.да са посъветва. не му увира главата.се пита за неща.ама кога е късно.за пекарната говоря. то и за водата тъи стана.исхарчи едни пари за да ни каже че не си струва.ами да пита първо.да си думаме.кои каквото има да каже. и тогас да си реши.не вервам да има хора тук да го излъжат за питане. па може и да има.кат гледам пелетажиите как се надлъгват весело ми е.
За филтърната система която си направих не съжалявам за вложените средства. За да го направя съм мислил дълго време и съм го оглеждал от всички страни и не си мисли, че имам пари в излишък и се чудя какво да ги правя.
Пекарната е Kenwood BM 450 с една бъркалка, закупена нова но с козметичен външен дефект на почти половин цена, за което също не съжалявам. Попадна ми случайно в един магазин и нямах време за дълго обсъждане - прецених на момента и действах. Това ще е и подарък на жената.... (дето ме трае и ще каже -"Стига с тези работещи подаръци!").... отдавна бяхме мераклии за подобно чудо.

Днес ще пробвам същата рецепта с увеличено количество на прясното мляко и мазнината:
вода - 110 мл.
мляко - 110 мл..
олио - 1+1/2 супена голяма лъжица (30 мл.)
бяло брашно - 380 гр. тип 500
сол - 8 гр.
захар - 20 гр.
суха мая - 5-6 гр.

За меда не знам предварително ли се разтваря във водата или се слага с лъжица след брашното? Моята мед е захаросана а не течна. Безпокоя се дали ще се размеси добре с останалите елементи... или трябва да я втечня предварително и да я добавя преди брашното, въпреки, че захарта по принцип пишат, че се добавя след брашното :?
olelemaiko написа:питам тоя дет е пита какъв хляб си праим у дома.кат реши да пита първо да пита каква да си купи.да са посъветва. не му увира главата.се пита за неща.ама кога е късно.за пекарната говоря. то и за водата тъи стана.исхарчи едни пари за да ни каже че не си струва.ами да пита първо.да си думаме.кои каквото има да каже. и тогас да си реши.не вервам да има хора тук да го излъжат за питане. па може и да има.кат гледам пелетажиите как се надлъгват весело ми е.

Вместо да се държиш като партиен секретар се научи да пишеш,понеже писането ти вярно е олелемайко.Ако не можеш да помогнеш на човека,аре у лево и напусни.От три включвания нищо по темата само простотии ръсиш.
Димитър Димов написа:Вместо да се държиш като партиен секретар се научи да пишеш,понеже писането ти вярно е олелемайко.Ако не можеш да помогнеш на човека,аре у лево и напусни.От три включвания нищо по темата само простотии ръсиш.


аз кат искам да говоря на шапката си ша ти са обадя.че тя по ша ма разбере.ти какво изръси за човека та му помогна.

https://www.youtube.com/watch?v=UwiLnEgkuD8

https://ivodoc.wordpress.com/2010/03/29/%D1%85%D0%BB%D1%8F%D0%B1-%D0%B2-%D1%85%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0/
olelemaiko написа:
Димитър Димов написа:Вместо да се държиш като партиен секретар се научи да пишеш,понеже писането ти вярно е олелемайко.Ако не можеш да помогнеш на човека,аре у лево и напусни.От три включвания нищо по темата само простотии ръсиш.


аз кат искам да говоря на шапката си ша ти са обадя.че тя по ша ма разбере.ти какво изръси за човека та му помогна.

https://www.youtube.com/watch?v=UwiLnEgkuD8

https://ivodoc.wordpress.com/2010/03/29/%D1%85%D0%BB%D1%8F%D0%B1-%D0%B2-%D1%85%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0/

Нямам намерение да влизам в спорове.Ако питащият се интересуваше от направа на ръчен хляб с удоволствие щях помогна,но за такива чудеса като пекарните има философи като теб.
Димитър Димов написа:Нямам намерение да влизам в спорове.Ако питащият се интересуваше от направа на ръчен хляб с удоволствие щях ДА помогна,но за такива чудеса като пекарните има философи като теб.


еми стои си на дирника кат няма какво да кажеш.
поредната тема която се запътва към рЯката....

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Полезни съвети”