• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 11
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
infomar - майстор
Писна ми да ходя за хляб до магазина и си купих домашна хлебопекарна, особено след като в един от хлябовете видях някакво тъмно петно с неясен произход.

Та първият опит с нея излезе сполучлив и стана хляб, само със сирене да го ядеш. Разбрах обаче, че правенето на хляб е творчески процес, а не само механично добавяне на разни ингредиенти и чакане три часа за резултат.

Апетита идва с яденето и се зачетох в разни рецепти за глутенови, безглутенови, едрозърнести и всякакви други хлябове. Разбрах, че с машинката, ако не объркаш, става всичко, но след разговор с не много "надежден" притежател на подобна машинка (повече набляга на ракийката от колкото на хляба), че тези 'специални" хлябове били здравословни, ама безвкусни.

Въпросът ми е какви вкусни типове хлябове правите и ако може подробни рецепти, като за начинаещ.
Казвайте не какво сте прочели някъде а какво реално вие сте правили и какъв вкус са имали. В интернет има хиляди рецепти, като ги чета свят ми се завива....

В магазините наоколо продават три вида брашно само тип 500, а чета, че имало и типове 700,900,1200,1800.... от къде се купуват и има ли смисъл да се ползват. :?
Монтажник - специалист
За фурната ти препоръчвам брашната на мелница Арчар, със сигурност ги има в Билла.
olelemaiko - специалист
жената си го меси сама.а брашното си го купуваме от тоз саит.http://www.zoya.bg/%D0%9F%D1%8A%D0%BB%D ... D0%B3.3440виж пробваи и ти.ако го биде да купя и аз една пекарна.
infomar - майстор
Два пъти правех бял стандартен хляб по следната рецепта:
Вода - 220 млл.
олио - 1 супена голяма лъжица (20 мл.)
бяло брашно - 380 гр. (от мелница с.Обнова тип 500)
мляко купешко в кутия - 1 голяма супена лъжица (15 мл..)
сол - 8 гр.
захар - 20 гр.
суха мая (турска имаше в магазина) - 5-6 гр.
настройки машината:
програма за печене - 1-ва стандартна, време 3 ч.05 м.
коричка - препечена трета степен (има ниска и средна)
грамаж - 500 гр.


Температура в стаята около 15 гр. - където е машината за хляба
Рецептата е пробвана реално и се получи добър хляб с чудесен вкус, без твърда горна коричка, добра равномерна консистенция, на третия ден не се втвърди и се консумираше нормално.
Заб: водата да е стайна температура. Брашното да се пресее предварително.

Изображение
olelemaiko написа:
жената си го меси сама.а брашното си го купуваме от тоз саит.http://www.zoya.bg/%D0%9F%D1%8A%D0%BB%D ... D0%B3.3440виж пробваи и ти.ако го биде да купя и аз една пекарна.
Гледах ги тези брашна, ама не знам с какъв вкус се получава хляба от тях. Скъпички ми се видят за ежедневно месене (които ползвам са 5.50 за 5 кила) ... и без да съм убеден, ще се въздържа за сега да поръчвам... С това обикновено брашно става чудесен хляб и хем не е някое "марково"... Купих едно на "София мел 500".. не съм го пробвал още. Ще изчакам за някои реални мнения... от практикували...
olelemaiko - специалист
ти сега фалиш ли са или питаш.аз разбрах та питаш. и за туи ти казвам.кое как е при нас.за една гола вода фърли бая шапки с пари а сега скъпо било брашното.
gnt69 - майстор
Ние от няколко години си правим хляб по една рецепта и все става хубав.
330 гр вода, ако го пускаш веднага топла до 40 градуса.
20 гр. захар
10 гр.сол
25 гр. зехтин
530 грама брашно от което 450гр. тип 500 и 80 грама брашно Фитнес от кауфланд
и накрая мая 4 грама на доктор йоткер.
Брашното го вземам от Метро Fine Foods за около 6 лева 10 килограма.
Понякога слагаме и семки микс за хляб пак от метро 30гр. Понякога белен слънчоглед пак 30 грама. :partyman:
wanderer - специалист
infomar написа:
В магазините наоколо продават три вида брашно само тип 500, а чета, че имало и типове 700,900,1200,1800.... от къде се купуват и има ли смисъл да се ползват. :?
 • типовете брашна не са точно така както си ги написал. пускам ти две подробни статии. ако имаш интерес изчети ги, всичко е описано.
https://www.edna.bg/za-roditeli/syveti/ ... na-4630449
http://www.bacchus.bg/novini/2016/04/27 ... iana_liga/
 • като цяло навярно нямаш идея какви глупости се пише по етикетите относно състава на брашната и хлябовете. и ние преди години така се радвахме за кратко на хлебопекарна, докато жената влезе в час, и от тогава меси на ръка с квас.
Gadnyara - специалист
Пробвайте вместо водата, цялата течност да е прясно мляко.
И вместо захар - мед. Най-ароматния, който имате.
Почти същият хляб става, ама не точно... :wink:

Маята за нашия хляб винаги е прясна (жива). Малко задължаващо да е има винаги свежа мая, но се свиква. Поне преди 7-8 години прекратихме опитите със суха, на прах.

В крайна сметка, любимата рецепта на едното ни дете е "тесто за пица". После, във фурната се пече пица, разбира се.
preslav - майстор
Преди рецептите имам уточняващ въпрос, че пропорциите са различни - с колко бъркалки е пекарната?
Другото, което трябва да предупредя е преди всяко месене проверявай дали бъркалката/те се движат свободно на ръка - с времето в лагерчето на дъното се натрупват мизерийки и бъркалките дори блокират. Ако усетиш затруднено превъртане не напъвай бъркалката, а сложи малко вода във ваничката и цялата ваничка я потопи в подходящ съд с вода (колкото да достига нивото на лагерчето) - всичко това на котлона и загряваш до раздвижване на бъркалката.
infomar - майстор
Машинката е с една бъркалка, за 500, 750 и 1000 гр. хляб стандартно изпълнение.
Хляб от 500 гр. ни стига за два дена и затова той ще бъде основният грамаж. Като основно брашно гледайки цените се насочвам към тип 500 с добавки и евентуално Тип 1150 който е много близък до пълнозърнестите. Може да е супер здравословно, но брашно от 3-5-8 лева за килограм няма да ползвам или ще е инцидентно по някакъв случай. Мога за в бъдеще да инвестирам в една малка домашна каменна мелничка, но цените им са доста високи, поне тези които видях, за два камъка които се търкат по между си, а и не съм маниак, на тема хляб.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 11

Тема "Какъв хляб правите в домашната хлебопекарна?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: