Моята няма програма за 500 гр. По подразбиране след включване в контакта отива на 1000 гр. и на средно изпичане - променям само изпичането да е на макс (така на мен ми харесва). Основно ползвам брашно тип 500, но съм пробвал и други варианти - там е въпрос на вкус, но хляб само от пълнозърнесто не става, по-точно става, ама за препокриване на покрива.
Рецептата, която ползвам дойде заедно с пекарната и ако се спазва точно резултатът винаги е един и същ превъзходен хляб.
Предполагам вече знаеш, че последователността на слагане на продуктите е от значение и за това ги изброявам по реда на слагането им във ваничката.
1. проверяваш дали бъркалката се върти - казах защо
2. слагаш бъркалката - защото булката се опита веднъж да прави хляб без бъркалка, ама нещо не и се получи
3. вода 320 мл. - по-лесно ми е да я изтегля на везната т.е. 320 гр.
4. сол - една малка мерителка
5. захар - една голяма мерителка
6. олио - 4 супени лъжици, може +/- 1, но май това се оказа оптималното
7. брашно тип 500 - 525 гр. - в началото го пресявах, ама сега ме домързява
8. суха мая Йоткер (за нея гарантирам) 1 и 1/4 малка мерителка
Слагаш и пускаш на посочените по-горе настройки, ако ти се занимава и ако те дразнят люспичките, които имаш на твоя хляб помагаш с дървена лъжица на бъркалката да си обере всичко (внимавай да не я заклещиш).
7-8 минути занимание, 3 часа пред компютъра и вадиш хляба.
Намери си назъбен нож за хляб (не от старите вълнообразни), прилича на трион с два реда зъби - дори и горещ хляб реже на тънки филийки.
Рецептата за циганска баница ще ти я дам друг път, после идва ред на тестото за пица, милинки, козунаци, сладка, лютеница. Когато се наловчиш ще ти предоставя рецепта за хляб с квас - тогава ще усетиш разликата.
Рецептата, която ползвам дойде заедно с пекарната и ако се спазва точно резултатът винаги е един и същ превъзходен хляб.
Предполагам вече знаеш, че последователността на слагане на продуктите е от значение и за това ги изброявам по реда на слагането им във ваничката.
1. проверяваш дали бъркалката се върти - казах защо
2. слагаш бъркалката - защото булката се опита веднъж да прави хляб без бъркалка, ама нещо не и се получи
3. вода 320 мл. - по-лесно ми е да я изтегля на везната т.е. 320 гр.
4. сол - една малка мерителка
5. захар - една голяма мерителка
6. олио - 4 супени лъжици, може +/- 1, но май това се оказа оптималното
7. брашно тип 500 - 525 гр. - в началото го пресявах, ама сега ме домързява
8. суха мая Йоткер (за нея гарантирам) 1 и 1/4 малка мерителка
Слагаш и пускаш на посочените по-горе настройки, ако ти се занимава и ако те дразнят люспичките, които имаш на твоя хляб помагаш с дървена лъжица на бъркалката да си обере всичко (внимавай да не я заклещиш).
7-8 минути занимание, 3 часа пред компютъра и вадиш хляба.
Намери си назъбен нож за хляб (не от старите вълнообразни), прилича на трион с два реда зъби - дори и горещ хляб реже на тънки филийки.
Рецептата за циганска баница ще ти я дам друг път, после идва ред на тестото за пица, милинки, козунаци, сладка, лютеница. Когато се наловчиш ще ти предоставя рецепта за хляб с квас - тогава ще усетиш разликата.