• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Тошко - напреднал
gogo7777 написа:
В домашни условия не може да се дестилира чист етилов алкохол....това е ясно.
96% не е проблем за правилно конструирана колона в домашни условия.
На 3:15 се вижда за какво става въпрос. Това за джин, водка, мастика, уиски, за ракия се настройва на друг режим.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=E1UdTbUi9fY[/youtube]
preslav написа:
Естествено, че говоря за обществен казан, който е от модерните и така им викат "с колона",
Следващия път наблюдавай най-горния термометър, и ще разбереш дали са ти я варили на колона, или като обикновен казан.
Djack написа:
после да оставите бидона с ракията завит само с тензух, за около месец на проветриво място!
Това с каква цел?
preslav - майстор
Тошко написа:
Djack написа:
после да оставите бидона с ракията завит само с тензух, за около месец на проветриво място!
Това с каква цел?
За да му фиряса ракията.
Гост - специалист
Темата малко се отклони в друга посока, за което си има цял един форум... :partyman:
Бях насочен към него, ако толкова искате да пишете за казани, колони и варене на ракия- пишете там.
Ще помоля пишещите да се придържат към темата, за което предварително благодаря.
Та- по моя въпрос:
продължавам да сменям водата в буренцето.(повече от 10 пъти откакто съм го взел)
-да го третирам ли със сода за хляб или сода за бъчви или нещо друго?
-Да го пълня ли с нещо друго (бяло вино, слаба ракия или разреден спирт) преди да налея ракията, която ще съхранявам в него?
Djack - специалист
Недей слага вино бе човек, слагай ракията! Достатъчно си го плакнал, стига му толкова! :partyman:
Djack - специалист
preslav написа:
Тошко написа:
Djack написа:
после да оставите бидона с ракията завит само с тензух, за около месец на проветриво място!
Това с каква цел?
За да му фиряса ракията.
Извинявам се на автора на темата, че пак се връщам, ама трябва да отговоря!

Ще изфиряса ракията, ама един друг път! Колкото и прецизно да е дестилирана ракията, тя все пак продължава да е смес от фракции, една от която е и остатъчния метанол! Когато ракията се остави в покой в моя случай бидона, тя се разделя по естествен път вътре на фракции и метанола, като най-лека се концентрира най-горе! Когато оставим бидона отворен и на проветриво, той просто се изпарява!
Поздрави! :partyman:
Гост - специалист
Djack написа:
Недей слага вино бе човек, слагай ракията! Достатъчно си го плакнал, стига му толкова! :partyman:
Ще я слагам. Макар, че ми мирише на пушек и е ясно, че първата ракия ще се осмърди и после к'во ще я правя? То е ясно, де- в казана и на преварка, когато варя нова ракия. Аз ракия не преварявам, щото с преварката се губи аромата на плода, от който е направена.
preslav - майстор
Гост написа:
Djack написа:
Недей слага вино бе човек, слагай ракията! Достатъчно си го плакнал, стига му толкова! :partyman:
Ще я слагам. Макар, че ми мирише на пушек и е ясно, че първата ракия ще се осмърди и после к'во ще я правя? То е ясно, де- в казана и на преварка, когато варя нова ракия. Аз ракия не преварявам, щото с преварката се губи аромата на плода, от който е направена.
Едно предложение от мен, което подлежи на коментар. Във всяка аптека продават етилов спирт 95%, един литър е между 7 и 8 лева. Ако добавиш 1 литър вода ще получиш 2 литра "водка" с около 47 градуса, с кило и двеста вода градусът ще е около 43 - изплакни бурето с тази огнена вода и ако нямаш дъх на изгоряло слагай ракията спазвайки съветите за редовна дегустация.
Keresteliev - специалист
Гост написа:
...Ще я слагам. .....
Слагай и стига го мисли това буре.

Не по късно от 2 седмици опитваш и преценяваш (по твой вкус) дали да източваш.

Ако ти е наблизо защо не и всяка вечер да опитваш по стотачка.

Но ... така пък може да свикнеш (да ти хареса) и да пропуснеш момента на източването!
:partyman:
Тошко - напреднал
Гост написа:
Бях насочен към него, ако толкова искате да пишете за казани, колони и варене на ракия- пишете там.
Мислех, че вече си наясно с това какво да правиш с бурето, но явно не си чел там.
С водка, спирт и т.н.т не се плакне буре, а се изтощава. За последно пиша в темата, само да поясня на Djack, че това с метанола и разделянето на фракции в бидона е една много голяма заблуда.
preslav - майстор
Тошко написа:
Гост написа:
Бях насочен към него, ако толкова искате да пишете за казани, колони и варене на ракия- пишете там.
Мислех, че вече си наясно с това какво да правиш с бурето, но явно не си чел там.
С водка, спирт и т.н.т не се плакне буре, а се изтощава. За последно пиша в темата, само да поясня на Djack, че това с метанола и разделянето на фракции в бидона е една много голяма заблуда.
Не бързай да си ходиш - полезен си в този форум! Не, че Djack ще те чуе, ама има други, които повече четат и по-малко раздават акъли.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Как да обработя дъбово буренце за ракия?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: