Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
bikerider_ - специалист
Здравейте!
Предстои ми смяна на вертикални щрангове. 2 броя - кухня и баня. Искат ми 280лв. само за щранговете до водомерите. Могло да се доплати за смяна и на отклоненията до чешмите, казанчето на тоалетната и пералнята. Само че, никой не ми дава цена. Една бабичка от 6-ия етаж много напира да се сменят веднага, щото на нея от някъде над нея ѝ тече. Аз пък съм последен етаж, но нямам намерение да си разбивам апартамента по 100 пъти. Тя иска сега да се разбият и сменят само вертикалните щрангове и после всеки да си сменя отклоненията допълнително. Никой не казва колко струва това допълнително. Колко дупки ще се пробиват за това допълнително. Ако ще трябва да си направя банята и кухнята на швейцарско сирене, а то ще стане точно това, ще трябва после да сменя всички плочки, защото плочките са стари, гипсови, 20см, бели и ще се изпотрошат от къртенето. И в крайна сметка дали после не трябва да сменям плочките в цялата баня и кухня. В същото време на друго място питах плочкаджия колко средно струва смяна на плочки в една баня. 1500лв за средно голяма баня ми каза. И това е само труд. Не знам за вас, ни за мен това си е разход и трябва да се планира. Не може да си разкъртя банята заради някаква бабеса и после никой да не казва какви разходи предстоят за възстановяване и колко ще се кърти. Това е несериозно. Днес сутринта ми звъни на вратата, да съм ѝ бил дал 280лв. до другата седмица да сменя щрангове. Викам а договор за отклоненията има ли, цена, колко ще струват те? Ми не, няма, всеки по отделно ще си го прави това. Викам ми за какво само щранговете, после ще писнеш, че и отклоненията гърмят и някой те наводнява и през тях. Дайте съвети моля! :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако аз съм на мястото на твоите комшии и не искаш да даваш пари за подмяна на твоя щранг, направо бих предложил да спре новия щранг до предпоследния етаж и да те оставим да се спасяваш - да си планираш пари, да си търсиш фирма - с една дума - ДГД! А бе такова измекярско поколение - направо не може да си го представи човек :cool:
muhala - специалист
Сменете сега вертикалните. У вас ще разбутат до водомера. След време като събереш пари си смени останалото. Не съботирай общия ремонт.
Lutchezar - специалист
Смяната на вертикален щранг не би трябвало да създаде проблеми за хоризонталната инсталация. Досега не съм чул някой да сменя двете едновременно...
Та не отлагайте общия ремонт, той е спешен. Другото може да почака.
miroki - майстор
Ще напарвят по една дупка, няма как. При мен счупиха и седалото на тоалетната. После наводних комшиите, понеже не знаех за счупеното и пукната фуга на целия ъгъл на пода.
После установих слеглала-пропаднала с 50 см тръба за отдушника на баните, тези за вентилаторите.
Тръбите които отрязяха бяха към 2 цола с почти 100% здраво месо. Да, бяха оранжеви отвътре. Тези тръби може и да не сменяте. Но тръбите в апартамента, които са 1/2 цола ги рязах с ъглошлайфа и като разклащах да се отчупи, се чупеше на друго място (по резбите де).
Та ако не е сменяно у вас, първо смени там.
Пишеш за 100 ремонта у вас, ако не сте сменили тръбите, значи само боядисвате. Разбирай, нищо не сте направили.
shotik - майстор
Преди десетина години сменяхме тръби , които са общи за апартаментите.
Дойде бригада с едни големи къртачи ,почти до гърдите на човек и много бързо пробиха отвор в пода на банята , сравнително слаб шум и премахнаха старите и сложиха нови.
В другия вход бяха с малки къртачи и се справиха много по- бавно и шумът беше много по-голям , отколкото при нас.

Та , ако намерите такава бригада с подобни къртачи , предпочетете тях, дано и да са хора , които гледат да си вършат работата.
Не разбирам, какво общо имат разклоненията на всеки апартамент (всяка точка) с общата картина? Плащай си 280лв да ти сменят щранга, това е и за твое добро. Тук не става дума за това дали на тоя под теб му тече, но нали ти си на последен етаж и какво ти пука дето се вика. Това ще ти осигури по чиста вода,по бързо достигане на топлата вода до теб и други прeдимства на PPR. Можеш да си смениш разклоненията винаги когато решиш, никой няма да те кара насила. Сменят се щранговете до водомерите другото си е твоя грижа и можеш да го направиш когато си пожелаеш (освен ако не е много наложително).
bikerider_ - специалист
Май някои не ме разбраха правилно. Целта мине не да съботирам, а да сменя всичко накуп. Не да си чупя банята 3х за 5г. Щото веднъж вече изходно коляно от водомер ми гърмя в мое отсъствие и дибре пе съседът отдолу се обади навреме. Другото и то е готово да гръмне. Не знам какви са тия тръби, но пералнята ми се пълни с черна вода, не просто с ръждива, а черна.
Така че аз искам по-добра организация, за да сменя всичко, а не догодина да ми гръмне отклонението и да трябва да разкопая прясно закърпената стена. Другото щ, което не разбрах е, ще трябва ли да сменям плочките на цялата баня след манипулацията.
Защото вероятно ще трябва да сменям и на още едно място тръби, т.е. в къщата ори майка ми, където също са 40 годишни и също имам стари плочки, но там е ясно, че плочките ще се свалят целите, защото са стари и неугледни. Другият ми въпрос - нормална ли е цена само за труд от 1500 лв. за плочкаджия?
Миналата есен смених тръбите в двора, от водомера до къщата, поради теч до стената на къщата и тоталното им прогниване. Поискаха ми 1500лв за копане с багер и 1 ден работа за полагане на тръби. Цялото вертикално планиране на двора си го възстанових сам. За смяна вътре в къщата ми искат още 1500. Плочкаджията иска 1500 само за банята, без кухнята около мивката.
И сега и в апартамента ще се сменят и ми идват малко в повече. От друга страна е хубаво в апартамента да се смени всичко наведнъж, не да се кърти 2х.
А в къщата също явно има теч, защото една от стените е винаги влажна и мазилката под тръбата се бели. Така че ако някой ме ориентира в цените на ВиК и плочкаджии и ме свърже с читави майстори, ще съм благодарен. Коментари от типа колко шантаво поколение сме били може да си ги спестите и въобще да подминавате темата. Мерси!
шоп - майстор
нед юни 23, 2019 12:22 ambikerider_ написа:
Плочкаджията иска 1500 само за банята, без кухнята около мивката............................Така че ако някой ме ориентира в цените на ВиК и плочкаджии и ме свърже с читави майстори, ще съм благодарен.

Мдааа...банята гълта много пари, няма какво да се лъжем. За да си спестиш от парите може ти сам да изкъртиш всички плочки, да изнесеш отпадъка в чували, Да изкъртиш и премахнеш старите тръби и да прокопаеш канали за новите.
Форума е направи си сам и може сам да си направиш водопровода с ППР. Слагаш всичко в изолация.

Иначе около 2000 лв струва средно труд за ремонт на баня. Къртене, извозване, ВиК подмяна, измазване или изправяне плочки и монтаж на арматура. Тези 2000 лв са ако не преместваш сифони, не зидаш паравани, не слагаш допълнително вана или душ кабина не слагаш окачен или опънат таван.. С последните цената е нагоре.

Читави майстори забрави да намериш в разгара на сезона. Всичко е ангажирано за месеци напред:-)))
Ще е късмет дори да намериш и посредствен такъв.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ооо, ти си искал да направиш всичко, ама пусти пари все не стигат! Извинявай, ама в първия пост прозвуча така, че не искаш да ги даваш тези пари на оная "бабеса", щот ти се виждат много и като оправдание изтъкваш, че услугата не била комплексна! Няма как една и съща фирма да смени щранговете на целия блок, заедно с хоризонталните разводки на всеки апартамент, че и плочките! Самата смяна на щранговете на всички живущи едновременно и бързо (за един ден) изисква много добра организация, опит и техника и се извършва от фирми, които са се специализирали и вършат само това! Вечер като се приберат хората трябва да има вода от новия щранг, за да няма недоволни. Това изисква и много добър синхрон както в самата фирма, така и между фирмата и домоуправителя/организатора. Във всеки блок/вход има щилища, чийто собственици отсъстват и трябва да се издирят. Да се съберат пари от всички е голямо предизвикателтво за организатора, но още по-голямо предизвикателство е да се осигури достъп в един ден във всички жилища, че и фирмата да има възможност в този ден. Това е много голямо предизвикателство за този, който го организира и много нерви и загубено лично време. На този човек трябва да му се съдейства всячески, а не да му се спъва работата и някой да показва характер и се прави на мъж, като откаже да плаща! Колкото до хоризонталните разводки в апартаментите - обикновено повечето са си ги сменили, сменили са и плочките много преди 40-тата година, без да чакат някой да им организира, така че това не може да се изтъква за довод за неплащане за смяна на общия щранг! За информация ще кажа, че сумата от 140лв на щранг в апартамент е много добра, пък който има 2 щранга, ще плати 280, нормално. Ако някой иска по едно и също време да си направи и ремонта на вътрешната инсталация (и има ресурс) е нормално да си организира сам нещата, да си преговаря с майстори, да си планира разходи, отпуски и т.н., но за общия щранг тези 2х140лв трябва да си ги е планирал и заделил още преди 10-15-20 години! и да е готов да ги даде без да мрънка и на драго сърце веднага, щом настане момента!

Тема "Смяна на тръби в апартамент" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: