Страница 1 от 1

стърготини от калай

Публикувано: нед сеп 01, 2019 9:47 pm
от kolev_k
как да го настържа калая,че ще пробвам да калайдисвам тава? :?

Re: стърготини от калай

Публикувано: нед сеп 01, 2019 10:21 pm
от plamen6703
С клещи резачки, но това ще ти е най-малкият дерт при калайдисването на тавата :). :partyman:

Re: стърготини от калай

Публикувано: пон сеп 02, 2019 10:45 am
от torbalan
Като дете съм гледал как се калайдисва, но не го стържеха. Директно от пръчката слагаше.
Тавата, дето ще пробваш да калайдисваш, медна ли е?

Re: стърготини от калай

Публикувано: пон сеп 02, 2019 1:05 pm
от shotik
И е много важно да е калай, а не композиция !
Тавата трябва да се подгрява от долу на огън , за да може да се разтопи калаят, не се ползват поялници .

Re: стърготини от калай

Публикувано: пон сеп 02, 2019 2:15 pm
от шоп
пон сеп 02, 2019 10:45 amtorbalan написа:
Като дете съм гледал как се калайдисва, но не го стържеха. Директно от пръчката слагаше.
Мдааа... и аз си спомням като дете как цигани калайджии обикаляха из селата и вършеха тази услуга.
Бабичката на 1-2 години даваше всички медни тави, тенджери и котли на калайджията.

Едва ли този занаят се е запазил и има живи майстори.
По темата калая бе на пръчка, дебела колкото пръст, огъня директно на земята и резултата бе отличен. Направо да се огледаш в калайдисания бакър.

Обаче на мен не ми е ясно дали се е ползвала някаква киселина или флюс?! :?

Re: стърготини от калай

Публикувано: пон сеп 02, 2019 2:31 pm
от shotik
пон сеп 02, 2019 2:15 pmшоп написа:
пон сеп 02, 2019 10:45 amtorbalan написа:
Като дете съм гледал как се калайдисва, но не го стържеха. Директно от пръчката слагаше.



Обаче на мен не ми е ясно дали се е ползвала някаква киселина или флюс?! :?

Нишадър ползваха а и още нещо имаше, поташ , ама дали са едно и също не знам

Вижте и този клип

https://fermata.btv.bg/video/videos/kal ... adove.html

Re: стърготини от калай

Публикувано: пон сеп 02, 2019 2:34 pm
от plamen6703
Ползва се боракс за почистване на основата, не че не става със солна киселина, но е по-безопасно. Калая се кълца на дребни парченца за да се топи по-лесно и като се върти с парцала да се разнася равномерно. Флюса е нишадър на прах, номера е в нагряването и въртенето на съда за калайдисване. Не съм калайдисвал 2-3 години, иначе се справям като биринджи калайджия :)
Много е важно, който се хване да калайдисва да не го е страх да се изгори, има ли страх от горещото няма да се справи с калайдисването.
Съда като се нагрее майсторите го въртят с клещи, на мен ми е по-удобно с ръкавица и парцал да го въртя.
Има много общо със запояването с оксижен :)! :partyman:

Re: стърготини от калай

Публикувано: пон сеп 02, 2019 5:13 pm
от torbalan
https://fermata.btv.bg/video/videos/kal ... adove.html

Вижда се как се работи горе-долу. Само не слагай гумени ръкавици, като младежа с носията...

На времето за флюс ползваха нишадър. Сега има доста по-съвременни.

https://www.youtube.com/watch?v=vemOosVA6vI