Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
brum - майстор
Къщата дето я строим няма гаражи. В парцела има допълнително застрояване тавана на което е предвидено да се ползва като място за паркиране. Над него има дървен навес.

Въпроса ми е какво мога да ползвам за настилка. Търси се вариант който може да е сравнително тънък (2-3см максимум), здрав и да не попиват в него вода и масла (ако някоя от колите протече).

Един вариант ми е гранитогрес. Но търся нещо по-индустриално за там. Ако може и да е по-евтино от гранитогреса :) .

Шлайфан бетон ми казаха, че трябвало да е 5-6см дебел. А се търси нещо по-тънко.

Някакви подходящи здрави замазки има ли за такива цели?

И евентуално някакво покритие на база на смоли което да направи пода водонепроницаем. Евентуално такова нещо предполагам би било устойчиво и на разни химии (масла, горива и подобни). Някое индустриално решение за сервизи и работни помещения все трябва да има...
ZEDYCUS - майстор
Radius беше пускал преди време тема за епоксидно покритие на гараж. Потърси я във форума.Ето viewtopic.php?f=47&t=49590&hilit=%D0%B5 ... F&start=20
Antonii - майстор
За покритие което ще ви върши работа на хидроизолация и основно покритие, просто забравете, че несъществува такова.
Трябва си хидроизолация, ако няма такава и след това споменатия бетон или дори асфалт 3-4 см дебелина са достатъчни.
brum - майстор
Никой не е казал, че се опитвам да спестя хидроизолацията :) . Нямам си идея какво да ползвам и събирам идеи.

Еднокомпоненто полиуретаново покритие е опция. Въпроса е какво да има под него с минимална дебелина и здравина.
kozl - майстор
Много "тънко" решение търсиш.
Тънко в двата смисъла.
Предполагам съществуващото застрояване има покрив стоманобетонова плоча :?
Някога са ползвали само мозайка и като хидроизолация и като краен слой. От собствен опит с гаражи изпълнени по този начин в жилищна сграда, т.е. затворени към атмосферата мога да информирам, че мозайката се е пропукала и пропуща. Така ако някой реши да си измие гаража с вода, прокапва в мазетата.
Та за това този начин не е за препоръчване. Още повече, че при теб има навес и ако м-у мозайката и плочата навлезе вода и замръзне това ще доведе до ускорено разрушаване на мозайката.
Технически е възможно под мозайката да се ползва обмазна хидроизолация на циментова основа. Такава изолация ще осигури необходимото сцепление, за да се залепи мозайката към нея. Но при някакво напукване на к-цията ще се пропука и мозайката и като влезе вода в пукнатината и замръзне се почва ерозията на мозайката. Е това са години все пак, а напукването пък зависи от коравината на конструкцията на срока :?
Под мозайката не е подходящо да се ползва еластична хидроизолация като мембранните примерно, защото ще улесни натрошването на мозайката. Така че остава мазана на циментова основа.
Епоксидните и полиуретанови покрития са и хидроизолация и настилка но.....
Също се пукат заедно с конструкцията. Като поне за епоксидното покритие съм видял, че търпи ремонт на спуканото, което все пак е някакво решение на проблема.
Големия недостатък на тези покрития, както и на шлайфания бетон е, че са гладки и стават хлъзгави и са скъпи. За да се преотдолее хлъзгането трябва допълнително да се направят грапави с добавка на пясък с подбрана зърнометрия. Некакво решение е това да се направи само в последния слой. И при тези покрития има технологии. Тънкослойно нанасяне при гладка основа (шлайфан бетон) или дебел слой, който да поеме неравността на плочата/замазката. То за това има технология още при наливанетопна плочата да се шлайфа отгоре, но това трябва да се прави точно в момента на изпълнение на плочата.
Обаче в промишлена сграда точно така беше изпълнено по проект. В-у шлайфаното - тънко епоксидно покритие. Отгоре минават мотокари. След време рекламация. Като мият пода и се наводняват долните помещения. Еластична конструкция, напукала се плочата барбар с епоксидното покритие и почнаха проблемите.
Допълнително полагания шлайфан бетон, като настилка не се лепи за конструкцията (плочата). Така се цели конструкцията да не предава деформации към настилката и да се избегнат напуквания свързани с конструкцията. Минимума дебелина на шлайфана бетонова настилка е 8 см при армирана настилка по моя оценка. Даже съм работил с фирма, която изпълняваше над 10 см такава настилка с двойна армировка. И в изпълнението на такава настилка има технологии за обработка на полетата, свързване на армировката, оформяне на фуги и фугиране.
Та не ми се пише повече, ами търси начин за мембранна битумна хидроизолация + пясък и в-у него пресовани бетонови павета мин 6 см.
Грубо сметната над 10 см по височина, но трайно решение.
Virtex - майстор
ср май 26, 2021 8:01 pmZEDYCUS написа:
Radius беше пускал преди време тема за епоксидно покритие на гараж. Потърси я във форума.
ето viewtopic.php?f=47&t=49590&hilit=%D0%B5 ... F&start=20
Това трябва да се види дали е UV устойчиво, иначе за навън няма смисъл.

За вътрешен гараж е идеално, такова мислех да правя и аз.
brum - майстор
Май нещата отиват към шлайфан бетон. Тънка (като височина) настилка не откривам към момента. Даже за плочки казаха, че трябвало да се направи замазка.

Та шлайфан бетон с евентуално дилатационна фуга да раздели полето от 6х6 метра на 4 части. Това ми препоръчват. Под него хидроизолация, а над него евентуално с епоксидно покритие.

Тема "Подово покритие за паркоместо" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: