• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
MamaMy - майстор
Много хора си взимат куче спонтанно. Или любов от пръв поглед. Малко хора първо проучват дадената порода, а после търсят и потекло. Те реално си взимат изложбено куче, а не пръв приятел. Повечето пъти е на късмет. Явно и в този избор има господ. Моето бившо Зло (става дума за кучето, а не за жената), беше голям ръб (но май важи и за двете). Въобще не беше глупава. Научи си името и името на котката на третия ден. Научи къде е яденето и кое е нейното, но голям инат. Не искаше да изпълнява никакви команди. Правеше бели постоянно, а когато стана дворно куче копаеше като миньор от Перник. Правеше ни луди и щастливи. Когато се зачетох за породата и... Добър ден. Характерните черти на 100%. Но вече се бяхме харесали. Няма отказване. Приличахме си по характер. Еднакво диви и непокорни. Дори и с храната се оказахме с близки вкусове. Всякакви опити за нарочно дресиране пропадаха. Един ден докато се майсторях по двора, а тя ми се пречкаше в краката забелязах, че колкото и да я гонех, тя си нахалстваше и искаше да си играем. В момента в който и кажа пази се и тя веднага се отдръпва, седи на дистанция и ме наблюдава внимателно. Отначало не зацепих как се е научила. В последствие разбрах. Когато заварявам или режа нещо с ъглошлайф, циркуляр, зеги, винаги я предупреждавам за да не се стресне. Когато я разхождам на каишка по същия начин и казвам да се пази от колите или от агресивни кучета. Това го беше запомнила. Нямаше още година и вече знаеше 20-тина думи. Не съм използвал никога принуда или храна. При нея това не действаше въпреки, че беше много лакома. До малко преди да я отровят, около 6 години, тя разбираше на 70% какво и се казва гарантирано. Дори не беше нужно да и се казва името. Когато си говорехме с някой тя се правеше на разсеяна, но внимателно слушаше разговора ни. Ако се прави, че дреме в момента в който чуеше името на някой приятел веднага се ококорваше и лайваше. Знаеше значението на всички команди, но или се правеше на разсеяна или тотално ме игнорираше в повечето пъти. Когато обаче беше на кеф само "Дунавското" не е играла. Това е до порода, темперамент и характер.
kr1100 - майстор
Моя мини кокер / само 18 кг отроче/ Макс сам се нагоди към моя начин след като го осинових от улицата.Е 2 месеца го е гладала приемно момиче - тя го е взела завързан до вратата на вет. лечебница.
Адски послушен , внимателен и наблюдателен и избирателен към други мъжки кучета. По какъв начин прави избора не знам - отдалече е. Играе с м. питбул, хъски , само с някои пинчери. ЗНякои пинчере отдалеч ги локализир, а има 1 френски булдог ще кажеш ,че го наблюдава сбинокъл. Не се вижда от далечен ъгъл на сграда и се започва едно динозавърско ръмжене и лай , после се появява булдогчето, а то е душа . Мързи го да живее, а го карат да се разхожда. 4-5 крачки и ляга да си почине.
За замината си имам отоплител за кръста :-D
  • 1
  • 2

Тема "Дресировка на куче - съвети" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: