Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
infomar - майстор
Изображение
НЕКАЛОРИЧЕН ТЕЧЕН ПОДСЛАДИТЕЛ, ПОДХОДЯЩ ЗА ДИЕТА И ДИАБЕТИЦИ.
ДОМАШНИЯТ, НЕКАЛОРИЧЕН ПОДСЛАДИТЕЛ "СУИТЛИ УЛТРА" ЗАМЕСТВА ИЗЦЯЛО ЗАХАРТА И Е ИДЕАЛЕН ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА КОМПОТИ, СЛАДКИШИ, КЕКСОВЕ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ ЛАКОМСТВА.
1 литър течен подсладител "Суитли Ултра" имат подслаждаща сила на 18,5 кг захар. Термоустойчив до 250° С.
Състав:
Пречистена вода, подсладители: цикламат натрий (Е952) 41 гр., захарин натрий (Е954) 4 гр., консерванти: лимонена киселина (Е330) и калиев сорбат (Е202).

5 капки се равняват на 1 чаена лъжичка захар, 1 чаена лъжичка течен подсладител "Суитли Ултра" е равна на 6 супени лъжици захар (93 гр).


Комшиите масово вече ползват този подсладител в компоти, сокове и др.
По спомен преди време имаше информация, че нещо подобни подсладители са вредни.


В него се съдържат:

Захарин - Е954
ен и Константин Фахлберг през ранната 1879 г. в университета "Джон Хопкинс", САЩ.
Формула: C7H4NNaO3S · 2H2O
Сладост:
300 пъти по-сладък от захарта (захароза);
приблизително 2 пъти по-сладък от аспартам и ацесулфам К;
1/2 от сладостта на сукралозата.
Вкусови особености: Оставя специфичен метало-нагарчащ вкус в устата известно време след консумация.
Стабилност: Стабилен е при термична обработка и умерена кисела и алкална среда. Обикновено се комбинира с цикламат в комбинация 1:10 за подобряване на вкусовите качества.
Усвояемост: Не
Калоричност: 0
Безопасност: Противниците му го свързват с канцерогенеза заради изследвания, проведени върху лабораторни мишки.
Няма изследвания, които да доказват тясна връзка между приема на нормални дози захарин и появата на ракови заболявания на храносмилателната система на човека.


Цикламат - Е952

Формула: Цикламатът е натриева или калциева сол на цикламична киселина.
Сладост:
30-50 пъти по-сладък от захарта (захароза);
1/4-1/5 по-слаб вкус от аспартама;
8-10 пъти по-слаб вкус от захарина и ацесулфама.
Вкусови особености: Има близък вкус до този на захарта. Някои хора усещат неприятен вкус след преминаване на сладостта. Комбинация от десет части цикламат и една част захарин обикновено маскира вкусовите недостатъци и на двата подсладителя.
Стабилност: Стабилен е при термична обработка и умерена кисела и алкална среда.
Усвояемост: Ниска
Калоричност: 0
Безопасност: Противниците му го свързват с тестикулярна дистрофия заради проведени изследвания над плъхове. Доклад на Европейската комисия обаче показва липса на достатъчно данни за подобна връзка.



Ако някой ползва този подсладител, да си каже мнението за вкусови качества и каква е дозата.....
Багериста - специалист
Колега, в къщи майка ми е диабетик и ползваме въпросния подсладител за компоти ,сладка ,сладкиши и т.н. Но като сложат само от него сладостта сякаш е друга ,не е като сладост от от захар .За това практикуваме така, слагат малко захар и малко подсладител и почти не се намира разлика от тези които са само със захар. Относно дозата не знам колко точно слагат ,но мисля че 1-2 чаени лъжички са достатъчни за един компот.Довечер ще разпитам и ще пиша
nikolovvd - майстор
А не ви ли притеснява "Усвояемост: Не" или "Усвояемост: Ниска"?
До колкото знам в групата на Е 2ХХ са най-опасните Е-та. Някой причиняват алергии, други разфокосиране на зрението и т.н., особено при малките деца.

Тема "Ползвате ли течен подсладител "Суитли Ултра" за консервиране, сокове и компоти?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: