Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
djendov - специалист
Здравейте колеги. Нещо я закъсах след като минаха от фирмата за дограма.
Стълбище, излизащо на плосък покрив - тераса. Няма площадка, а вратата ще се намира направо на последното стъпало.
Искахме да използваме стандартен вратопрозорец - дограма, за да влиза светлина към стълбището.
Посоката на отваряне се оказа обаче проблем. При отваряне навън, проблем става комарника. При отваряне навътре, според мен е опасно за малки деца, които едва стигат дръжката. ще трябва да отстъпят назад за да отворят вратата и според мен ще пада търкаляне по стълбите.
Според жена ми и дограмаджията, нямало проблем с това отваряне.
Някой виждал ли е врата, която се отваря директно към стъпала и...как ви се струва?

На мен ми се иска да е навън, обаче "щяло да се блъска от ватъра, като стои отворена" и " нямало хубави комарници, ако не са на панти"
За блъскането, все ще го измисля, но комарник, ако не е на панти не се сещам за други варианти. Ролетни не става, постоянно вдигане и сваляне - неудобно е. Тея които са с магнитите посредата според жена ми не вършат работа...

Абе с две думи : Опасно ли е врата да се отваря към стъпалата?
Чираче - майстор
Направи си остъклена врата, която се отваря навън. Долната остъклена част със стандартен стъклопакет. Горната остъклена част я направи отваряема навътре с двойния механизъм. Отвън комарника на панти. И си готов. :?
djendov - специалист
Чираче, направо ме разби. Четох 5 пъти поста, докато разбера за какво става въпрос.
Страхотна идея, благодаря!. Нещо обаче не мога да намеря нито една снимка в интернет. Представих си го нещо като лафките, вратата има малко прозорче, дето се отваря в обратна посока. Само дето при мен, ще е цялата горна част.
Въпроса ми обаче е: Ако сме отворили прозореца навътре, решим да отворим вратата да излезем, какво се случва с прозореца?
Май няма да може да остане достатъчно "отворен", че ще стане на 180 градуса ъгъл на отваряне? Или не си го представям правилно..
Терасата ще се използва много...ама много! трябва да е нещо удобно...
radius - майстор
Може да се сложи механизъм да я затваря, като тези по входовете, така няма да има проблем с вятъра, но не знам доколко е важно да може да стои отворена ( щом мислиш и за комарник).
Чираче - майстор
djendov написа:
Чираче, направо ме разби. Четох 5 пъти поста, докато разбера за какво става въпрос.
Страхотна идея, благодаря!. ...
Аз само дадох идея, според моите разбирания. Всичко може да се измисли, за да е перфектно. Много обичам такива задачки :lol:
djendov - специалист
Затварянето ще го оправя, проблема ми е комарника. Предложих на любимата за тея комарници, които са с магнит, ама "те нищо не правели".
Мислим върху идеята на Чирачето, но ще видим какво точно ще предложат от фирмата с дограмата и дали ще е удобно да се отваря и затваря често вратата при отворена горна половина. Но и да не може, вариант е и на система да стои.
Благодаря още веднъж.
Hursa - специалист
Чираче написа:
Направи си остъклена врата, която се отваря навън. Долната остъклена част със стандартен стъклопакет. Горната остъклена част я направи отваряема навътре с двойния механизъм. Отвън комарника на панти. И си готов. :?
Идеята е много оригинална. Но дали е практична в случая - при интензивно използване на вратата - като ще се излиза и влиза многократно. Ще трябва да се използва постоянно вратата, за да има комарник. Допълнително (може би значително) неудобство, ако вратата се използва с отворен "прозорец".
Предполагам, че лятото вратата почти няма да се затваря - отваряща се навън на 180 гр с механизъм за фиксиране - като на капаците за прозорци.
А отвътре плъзгаща врата-комарник - лека и поради това удобна. Зимата и когато няма мухи/комари - остава постоянно отворена, дори лесно се демонтира. Но дали ще има място за плъзгаща врата отвътре. Може и отвън плъзгащ комарник.
miliad - майстор
Идеята на чирачето е добра, но това се реализира с профил за врата, а не за прозорец, и съответно цената ще е в + 100тина лв. Малко са системите профили които имат крило прозорец за отваряне навън. Може да се обърнат нещата , крилото се отваря навън, монтира се отвън "автомат за затваряне на крилото със задържане", а отвътре се поставя ролетен комарник със странично плъзгане.
Ама пак говорим за цифри. Това изпълнение иска и навесче някакво да пази от вода , че не може да се направи кадърно отводняване на касата.
Може и стандартно изпълнение с отваряне навътре, просто свалете дръжката по ниско долу, за да е удобна за ползване.
lov - майстор
Ами след като е вратопрозорец какво ти пречи да си направиш прозорците и с вертикално отваряне и спокойно да си сложиш там комарника. Така няма да се притесняваш и от вятър. А и при такава конструкция вратата може да се нагласи да се отваря на където си искаш. А ако е много натоварена можеш дори спокойно да си я направиш от алуминий а прозореца да е ПВЦ. Тя е отделен елемент и им слагаш един механизъм да се затваря автоматично и нямаш грижа. Не виждам защо трябва да си усложняваш живота. А ако дограмаджията ти каже че не може да се направи го сменяй. :lol:
Дори се чудя как не ти го е предложил. :?
Ако все пак правилно съм разбрал обяснението, че е вратопрозорец а не само остъклена врата.
Чираче - майстор
lov написа:
Ако все пак правилно съм разбрал обяснението, че е вратопрозорец а не само остъклена врата.
А ако беше дал и някоя снимка на ситуацията, щеше да е добре. :?

Тема "Вратопрозорец - отваряне към стълбище?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: