Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
hidrazin - майстор
съб авг 24, 2024 11:48 pmLisko написа:
Колко по-хубав щеше да е светът ако всички светила се описваха с лумени и то верни.
И с продължителност на живота - верен.

Тази година се навършват 100 години от създаването на картела ФЕБ в Женева през 1924-та година.
Участниците в каретла Osram, Philips, Tungsram, Associated Electrical Industries, ELIN, Compagnie des Lampes, International General Electric и the GE Overseas Group се договарят да намалят живота на ламБите до 1000 часа.
Иначе още тогава ламБите с жичка вече са били достигнали живот от 2500-3000 часа.
Официално картелът е разформирован през 1939-та година но производителите продължават да контролират живота на ламБите и се стремят да не е много дълъг.
Разбира се в по-късни години това не е важало за производителите зад желязната завеса и те си правеха ламБи с дълъг живот.
Някои предполагам помнят колко дълго издържаха старите, български крушки.
Нещо което рязко се промени след 1989г всичко рязко се променя... :-D
:partyman:
kozl - майстор
Е аз се наиграх с LED пура от най-късите. Поръчах от магазин за осветление 6W, марката не помня. В гаранция 6 пъти я сменях. Последния път ми я замениха с Вивалукс 4W.
Пак от там с поръчка имам Филипс. Не помня ватове и др., но гаранцията и е изтекла и продължава да свети в банята.
Други хал. пури съм сменил с LED Osram закупени от Кауфланд. Пазя касовите, но до сега няма проблеми.
Не съм в къщи, иначе щях да препиша неща от опаковките.

Тема "Замяна на халогенна лампа със светодиодна." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: