Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
brabusbg - помощник
Здравейте, имам напукана подова замазка в къщата като даже има денивелация мeжду двете нива на напукване.
Под замазката има пуснати тръби за подово отопление. Може ли да споделите мнение как мога да поправя замазката?
Изображение
https://ibb.co/hmwvvgK
шоп - майстор
Имаш някакво слягане. Каква е основата под замазката?

Пукнатините и денивелацията са най-малкият пролем. Дано тръбите не са комроментирани.
brabusbg - помощник
вт авг 27, 2024 1:28 pmшоп написа:
Имаш някакво слягане. Каква е основата под замазката?

Пукнатините и денивелацията са най-малкият пролем. Дано тръбите не са комроментирани.
Нямам представа каква е. от скоро имам къщата. Сега лятото се отвориха, като стана горещо.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Снимка на пода на цялата стая?
Колко квадрата е замазката? Дебелина?
kozl - майстор
вт авг 27, 2024 11:08 ambrabusbg написа:
Здравейте, имам напукана подова замазка в къщата като даже има денивелация мeжду двете нива на напукване.
Под замазката има пуснати тръби за подово отопление. Може ли да споделите мнение как мога да поправя замазката?
Изображение
Е то не е ясно какво трябва да поправяш. Но както писа шоп, почни с проверка на водоплътност под налягане на подовото отопление, защото ако протече става още по-гадно за поправка.
Разликата в нивата при напукването може да се дължи на неравномерно съсъхване и свиване, но може и подложката под подовото да е пропаднала. А и се сещам, че на местата там де има подово и там където няма ще се получат различни обемни свивания поради разликата в дебелината на замазката.

Ако процесите на свиване и напукване са затихнали и ще лепиш плочки в-у замазката според мен няма смисъл от поправка.
brabusbg - помощник
чет авг 29, 2024 3:35 pmkozl написа:
вт авг 27, 2024 11:08 ambrabusbg написа:
Изображение
Е то не е ясно какво трябва да поправяш. Но както писа шоп, почни с проверка на водоплътност под налягане на подовото отопление, защото ако протече става още по-гадно за поправка.
Разликата в нивата при напукването може да се дължи на неравномерно съсъхване и свиване, но може и подложката под подовото да е пропаднала. А и се сещам, че на местата там де има подово и там където няма ще се получат различни обемни свивания поради разликата в дебелината на замазката.

Ако процесите на свиване и напукване са затихнали и ще лепиш плочки в-у замазката според мен няма смисъл от поправка.
Благодаря за изчерпателност отговор.
chapara - майстор
чет авг 29, 2024 3:35 pmkozl написа:

Хораа, умолявам Ви, не давайте абсолютно неверни препоръки на неразбиращи хора. Плочки и лепени твърди настилки изискват перфектна и цялостна настилка от армирана земновлажна замазка!
В случая нито е земновлажна, нито е армирана и анкерирана към плочата. Зазъбването го доказва. В слуая е ясно какво тябва да се направи, ако е предвидена твърда настилка. Авторът трябва да си прецени.
ivanovbg - майстор
Къде е пропаднало веднъж пак ще пропадне. Според мен къртене, откриване на проблема, отстраняване и наново, иначе рискуваш да се случи на по късен етап с всички допълнителни щети.
kozl - майстор
чет авг 29, 2024 5:51 pmivanovbg написа:
Къде е пропаднало веднъж пак ще пропадне. Според мен къртене, откриване на проблема, отстраняване и наново, иначе рискуваш да се случи на по късен етап с всички допълнителни щети.
А ако проблема с пукнатините е от свиване на замазка с повече цимент и вода - пак ли да кърти замазката. Къртенето на замазката много вероятно ще означава и ново подово отопление.
brabusbg да потърси информация как е изпълнено подовото отопление и да съпостави зоните на слягане. Моето продположение е, че слегналата замазка е в зоните където няма подово и подложка под подовото. Там замазката вероятно е два пъти по-дебела и слягането пък ще е 2 пъти повече от замазката в-у подовото.

И все пак колко в милиметри е слягането на снимката?

А рискове има и дори да се изкърти всичко и да се направи наново.
bigdragon - майстор
чет авг 29, 2024 4:49 pmchapara написа:
...
Хораа, умолявам Ви, не давайте абсолютно неверни препоръки на неразбиращи хора...
До тук добре, но:
армирана земновлажна замазка!
Някой не е внимавал на урока, свързан
със структурата арматура+цимент...

Тема "Как да ремонтирам напукана подова замазка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: