Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Ivo_Dinkov - специалист
Колеги, ще съм благодарен да споделите идеи за закрепване на планки, за които ще захвана тръби/профили за 'къстъм мейд' простор за стена от тухли 4- ки.
Терасата ще бъде измазвана тепърва цялата, така че идеи като изкъртване и пълнене с теракол на участъка, в който после ще сложа дюбели, не са проблем :lol:
От другата страна на тази стена монтирах конзоли за пръчковиден корниз и брах доста ядове, наложи се да комбибирам стенни и таванни, понеже само два от 6- те (уж препоръчани от специалист като вид и дължина) дюбела общо хванаха нормално. Но като цяло стана изненадващо красиво :)
Искам да си спестя това при постора.
Разгледах таванните модели и определено не ми допадат, а и са ми малки.
Баща ми е доста добър заварчик, така че проблеми с изработването на планки и подходящи профили, на които да се опънат въжетата на простора, няма да имам.
Посъветвайте ме за най- удачния начин да закрепя планките за тухлите. :?

Терасата изглежда така (предстои да бъде остъклена, а от вътрешната страна на металния парапет вече е иззидано с ИТОНГ). От стария простор е останала само едната пръчка, другата се е извадила и паднала заради лошо закрепване на дюбелите:

Изображение
sstefanov - майстор
Такъв вариант не те ли устройва:
Изображение
mladkal - майстор
В стена от тухли 4ка си закачих ЛСД ТВ с доста инчове и килограми. Сама по себе си и стойката не беше много лека. Понеже бях брал вече веднъж ядове с подобно упражнение прибягнах до винтове 12мм и прилежащите им дюбели. След разпробиването на дупките, изсмуках с прахосмукачка. Пръснах мъничко вода вътре в тях и ги напълних с монтажна пяна (от тази за дограмата) Напъхах дюбелите, а след това и мъничко завъртях винтовете, за да раздуят и да не позволят пяната да "изхвръли" дюбелите. Оставих да отлежи ден два, а сетне монтирах стойката, ТВто... 4 години и нагоре - нищо не е мръднало.

Ако разполагаш с условия да изработиш конструкция от железни профили, електрожен, перфоратор и др. подобни можеш да направиш чудеса и като красота и като здравина.
Ivo_Dinkov - специалист
Към колегата sstefanov:
Не :cry: . Проблемите са няколко:
- гениален архитект е решил дограмата да почва от тавана и няма къде да изместя лампата от тавана
- малък е като площ за простиране
- местата за закрепване на стойката за вдигане/сваляне се свеждат до 0 (нула), визирайки наличието на отваряем комарник до едното място, където е възможно и на бъдещ шкаф с плот, на който да стои скара в другия край на терасата
- понеже много си обичам колата, често се случва да изпера я стелки, я мокет от багажника, кората под предния капак, а това няма как да се захване за този тип простор (тежко е и стърчи доста над въжетата)

Затова умишлено държа на олд скуул модела, като държа аз да си избера дължината на пръчките и броя на редовете (отчитайки, че ми трябват поне 5 реда и, че ще е остъклена в близко бъдеще терасата)
mim - специалист
проблемът с лампата се решава с луминисцентна тръба
дължината - моят мисля е 1.50м х 5 пръчки идеално побира препълнена пералня
тежест - издържа на стелките, мокра пухена завивка тежи повече
това за варианта на sstefanov
и жената ако е 160 см като мен, също ще го оцени подобаващо :-D , защото за твоя вариант би ми трябвала стълба, което е леко опасно

имам го същия на терасата
mirk - майстор
Пробвай със специални дюбели за тухла четворка има голямо разнообразие
http://www.vidira.dir.bg/site/dubeli_plast.php
http://www.vidira.dir.bg/site/dubeli_pl ... /vdtg.html

Ако ти се вижда слабо пробвай с химически анкер
http://www.moment.bg/index.php/moment-cf-900/ има и на други фирми разбира се, този ми попадна в момента.
БориславМ - специалист
Закрепване на конзола в тухли има основен недостатък - тухлите няма да издържат, ще се напукат, ще се наронят и някой ден конзолата ще излезе с теловете и прането. Телевизора не се люлее от вятъра и за това теглото му не напуква стената.
Таванния простир виж картинаката е твоето и на жената дето ще простира спасение.
Дрехите се простират ниско на нивото на раменете без протягане и столове. После се вдигат до тавана и не пречат на вратите и комарниците да се отварят.
Може да комбинираш два простира с различна дължина( 1,2 до 1,8м) да хванеш цялия балкон. Ако няколко сантиметра са излишни просто ги отрязваш без проблем за простира.
Може да ги сложиш почти до ламата без проблем. Може да сложиш 2,3,4,5,6,7,8......пръчки ако терасата позволява.
Трябва да си купиш качествено въже за удължаване на оригиналното. Удължава се според височината на най-ниския човек, който ще простира.
Може да простреш тежки одеала и дюшеци, като ползваш 2пръчки едновременно.
Аз имам от 6 години два простира по 1,8м и досега не са се потрошили. Балкона има две врати и две кръгли лампи по средата на тавана.
Mega - специалист
Проблема с тези тухли е, че се чупят, когато пробиваш на удар. Така взимаш една запазена или нова видия и пробиваш без удар. Става бавно, но не чупи тухлата. Освен това купи хубави дюбели! Тези на Видира, въпреки, че са едно към едно с Hilti не ловят почти нищо! Тествано е лично от мен!

Ние работим със специална машина на Хилти за прибиване на тухли и само с техни дюбели. Пробвахме какво ли не, само това работи за чупливите тухли и при тежки натоварвания.


Успех
Ivo_Dinkov - специалист
А какво мислите за варианта да поразкъртя местата, където ще са конзолите за двете пръчки на простора, да поставя на кръст по две метални пръчки арматура и да запълня изкъртеното с бетон.
след като стегне, да си пробия смело по 4 дупки и да простира спокойно жената :? :lol:
Къртенето не ми е проблем, понеже терасата ще се измазва цялата и ще се боядисва на пролет :wink:
sian - специалист
Ivo_Dinkov написа:
А какво мислите за варианта да поразкъртя местата, където ще са конзолите за двете пръчки на простора, да поставя на кръст по две метални пръчки арматура и да запълня изкъртеното с бетон.
след като стегне, да си пробия смело по 4 дупки и да простира спокойно жената :? :lol:
Къртенето не ми е проблем, понеже терасата ще се измазва цялата и ще се боядисва на пролет :wink:
Колега за целта някъде бях срещал малки разфасовки бързостягащ цимент.
Или пък пробиваш през цялата стена и с шпилки.

Тема "Закрепване на тръби за простор в тухли 4-ки" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: