Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Gek - специалист
Здравейте майстори,
Не съм сигурен дали съм улучил правилния раздел на форума и ако не съм моля модераторите да ме извинят и да преместят темата ако се налага.
Въпроса е следния:
Тухлена кооперация на 4 етажа от 95-година. Кухня с усвоена тераса. Има две полу-колони или както там правилно се наричат (прилепени към стените), където по проект между тях е трябвало да бъде поставена дограмата (пистолет). Едната колона е тухла - проверено. Другата е бетон. Искам да премахна тази, която е тухла. Взех чертежи от архитектурно бюро, които прилагам към тази тема. В червеното кръгче съм оградил колоната, която искам да съборя. Прилагам и легенда към чертежа. Отделно има трегер над двете колони по тавана на кухнята (м/у. кухнята и терасата), който разбира се няма да бутам.
Моля за професионален съвет. Според вас може ли да я махна или не? Благодаря!
Прикачен файл:
2024-12-12 21-01-15_2.JPG
Прикачен файл:
2024-12-12 21-01-25.JPG
radius - майстор
Привидно е само пълнеж, но професионален съвет от форум, трудна работа. Закарай някой конструктор на място.
fbr - майстор
пет дек 13, 2024 10:09 amGek написа:
Отделно има трегер над двете колони по тавана на кухнята (м/у. кухнята и терасата), който разбира се няма да бутам.
Ти сигурен ли си че това е трегер, а не е щурц, който се подпира от тухлената колона за която става сума.
chapara - майстор
Вроятност за премахване 90%, но без конструктор няма как да го докараш до 100%!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
98% мисля да махаш, нооо аз не разчитам чертежи. Някой стр техник или арх да каже какво значат буквите и числата наоколо
chapara - майстор
Изискването за зидане с плътни тухли и висока марка цимент е притеснително, дали там не лежи тежък щурц?
Gek - специалист
Добре, тъй като явно няма 100% сигурност в мненията, някой може ли да ми обясни как е редно да се процедира в случая по закон? Към кого да се обърна, да си платя и всичко да е законно?
Gek - специалист
пет дек 13, 2024 11:53 amchapara написа:
Изискването за зидане с плътни тухли и висока марка цимент е притеснително, дали там не лежи тежък щурц?
Изискването е за зида до колоната. Така че ако нещо лежи, то по моята логика то лежи върху стената, която е заштрихована на чертежа. Даже не точно върху стената, а върху бетонна колана - на чертежа е с плътен черен цвят.
Svetoslavoff1 - майстор
пет дек 13, 2024 2:16 pmGek написа:
Добре, тъй като явно няма 100% сигурност в мненията, някой може ли да ми обясни как е редно да се процедира в случая по закон? Към кого да се обърна, да си платя и всичко да е законно?
Вече няколко съфорумци те насочиха към конструктор. Ако само ти каже мнението си устно, цената е "по-тънка". Ако поискаш и той се съгласи да даде писмено становище, цената е друга. Играх подобно упражнение преди няколко години, но в моя случай ставаше дума за парапет на тераса.
kozl - майстор
пет дек 13, 2024 2:17 pmGek написа:
пет дек 13, 2024 11:53 amchapara написа:
Изискването е за зида до колоната. Така че ако нещо лежи, то по моята логика то лежи върху стената, която е заштрихована на чертежа. Даже не точно върху стената, а върху бетонна колана - на чертежа е с плътен черен цвят.
Защрихованите стени са проектирани като за противоземетръсни шайби.

Тема "Искам да съборя колона в кухнята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: