• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
chapara - майстор
chapara

С точните подложки на пода и здрав кози крак, внимателно и с мерене и мислене, може да се повдигне така че пантите да се отворят до 5мм. преди откачане и да се смаже./quote]
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср мар 12, 2025 2:43 pmchapara написа:
С точните подложки на пода и здрав кози крак, внимателно и с мерене и мислене, може да се повдигне така че пантите да се отворят до 5мм. преди откачане и да се смаже./quote]
Да бе, мориш се, обясняваш и винаги някой недоразбрал, недочел, недоволен

За конкретната врата, знае ли се кое точно скърца? ... Или най-общо "пантите"
Аз на онази снимка вижда изкривена панта, та ме налягат едни предположения...
kozl - майстор
Е то авторът или веке ги е смазал или е веке "смазан" от скърцане :-D
А дали скърцането е от пантите :?
И дали в пантите има съчми :?
Този скрит болт дето се предполага, че под него има съчма как се законтря против саморазвиване?
В нова кооперация със Солид-ни врати, немаше ни един законтрящ винт, само празна резба. Па дали има сачми в пантите не съм се и сетил да гледам.
chapara - майстор
чет мар 13, 2025 8:00 amkozl написа:
Е то авторът или веке ги е смазал или е веке "смазан" от скърцане :-D
А дали скърцането е от пантите :?
И дали в пантите има съчми :?
Този скрит болт дето се предполага, че под него има съчма как се законтря против саморазвиване?
В нова кооперация със Солид-ни врати, немаше ни един законтрящ винт, само празна резба. Па дали има сачми в пантите не съм се и сетил да гледам.
Той е тапа да не съхне греста😁
zz_stefanov - майстор
На село вратите са ни от цели дъски покрити с фазер. Без кухини и тежат много. В горната част на пантите пробих малки отвори и от там им капвам масълце.
kozl - майстор
И аз така на пантите на гаражните врати. Даже се продаваха панти отворени отгоре, НО ...
Има съществена разлика в пантите като възможностти и лагеруване.
Тези от снимката имат възможност за регулировка на крилото по височина с навиване, развиване на скрития болт .
Лагеруването е доста различно. Осовата сила при регулиращия вид се поема от съчмата м-у мъжкото на долната част от пантата и скрития болт. При обикновените панти осовата сила се поема от контакта на широката мъжка част и цилиндъра на женската част. Именно там от триенето се получават нащърбвания и яко скърцане. Така се случи с вратата на входа, която съм смазвал през отвори в женската част. Скърцането премахнахме с подложка на месингови шайби м-у мъжката и женската част.
Е да де, но пантите от снимката в темата не са предвидени за по-горе описаното лагеруване, но то може да се случи, ако се махне скрития болт или се саморазвие достатъчно и мъжката и женската част се долепят.
В случая обаче

Изображение

виждам гумения маншон, че показва луфт м-у М и Ж част на пантата, с което приемам, че те не са в допир.
Този маншон е тип пружина и е предвиден да прикрива различен луфт м-у двете части на пантата.

Не съм смазвал такива панти, но предполагам, че може да се развие скрития болт на едната панта изцяло и от там да се вкара смазка. През това време крилото ще стои по височина на другата панта. Та смазването панта след патна.
Само че има нещо на което преди отвиване на скрит болт трябва да се провери дали крилото е натоварило съчмите и на двете панти или само на едната, защото ако осовата сила се поема само от едната панта то при развиване на срития болт на пантата крилото ще се свлече надолу.
Също като се развие скрития болт следва да се провери има ли изобща съчма и дали съчмата е все още съчма :roll:
chapara - майстор
вт мар 11, 2025 3:52 pmchapara написа:
С точните подложки на пода и здрав кози крак, внимателно и с мерене и мислене, може да се повдигне така че пантите да се отворят до 5мм. преди откачане и да се смаже. Когато Ви падне съчмата, сложете грес в женското, бутнете съчмата да се залепи вътре и окачвайте. По принцип може да се монтират и гресьорки. Може също да се развиват винтовете за реглаж на височината един по един, да се смазва така без да се загуби реглажа. Избора е Ваш.
Успех.
chapara - майстор
Козел, ти кога ще се научиш да четеш цялите теми🤔🙄🤫
zz_stefanov - майстор
Ако е регулиращ винт независимо отдолу му дали има сачма от там може да се капне масълце.
hidrazin - майстор
Тая панта още ли я мажете? Чак при мен едната врата към терасата се разскърца - как да я смажа? :-D
Панта с две сачми.
При развиване на регулиращия винт и капване на масълце ще смаже горната съчма.
До долната ще стигне ... някога. До долната съчма няма достъп и през болтовете...
Козата си сака пръч ама не му пречи като за начало да развие отгоре и да накапе +изчакване на няколко дена ако не помогне веднага.
Мое пък (евентуално) да се стече и до долната съчма.
И ако не стане, тогава да повдига/откача врата

Изображение

Изображение

:partyman:
P.S. НЕ ГАРАНТИРАМ че пантата е същата!
  • 1
  • 2

Тема "Как да смажа панти метална врата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: