Какво стоки бихте искали да пуснем, начин на доставка плащане и т.н.
hygro - майстор
До скоро си пазарувах често книги през Интернет и бях доста доволен от удобството и от доставчика си. Един хубав ден той преустанови тъй перспективната си дейност. Интересно защо...

Оказва се, че електронната търговия в България е мъртва, преди още да се е родила. Оръжието на убийството е Законът за защита на потребителите. Поставяйки се в услуга на търговските вериги, създателите на закона поставиха електронната търговия в унищожително неравностойно положение спрямо конвенционалната и тя горката си погина...


"Чл. 53. Доставчикът няма право да изисква или да приема авансово плащане преди изтичане..."
За морала на местния платец песни се пеят. Отнемайки едничката реална възможност за гарантиране на разплащането, на доставчика му остава само, за радост на Стефан, да обяви фалита си.


А ако искаш да направиш подарък някому, има си напълно безплатен начин - само направи "по погрешка" поръчка на неговия адрес:
"Чл. 62. (2) Когато потребителят получи стока или услуга, за които не е отправил изрично и предварително искане, той не е длъжен да възстанови стоката и не дължи заплащане на стоката или услугата на този, който я е изпратил или предоставил."
Някои са се попрестарали в услужливостта си. Случайното вметване "не е длъжен да възстанови стоката" наистина заслужава аплодисменти - законодателят оневинява заграбването на чужда вещ!!!


"Чл. 55. (1) Потребителят има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор..."
Браво! Правата на потребителя са защитени страхотно – що ли му трябва да си купува например перфоратор, щом може да си го поръча, без да плаща нищо, да си свърши работата и да го върне на доставчика в каквото и да е състояние – законът изрично не допуска никакви уговорки. Че в аналогичните клаузи в европейското законодателство се защитават и доставчиците, тихомълком е пропуснато. Бая трудно ще се намери търговец, който да достави каквото и да е при тези условия, но всъщност това е и желания ефект...

Разбира се, за интереса на "голямата пара" се прави изрична уговорка:
"(2) Алинея 1 не се прилага... ... за доставка на аудио- и видеозаписи или програмни продукти, разпечатани от потребителя;"
Но прегазен от валяк мобилен телефон, можете да с чиста съвест да върнете и с новозакупения отново да подпрете валяка си...


Е, понеже доставчиците са задължени да стопанисват предприятията си, след първоначалната андрешковска радост "защитеният" потребител с горчивина ще установи, че може да каже сбогом на удобството да пазарува от екрана на компютъра и да поскита из магазините, където няма и помен от правата, които уж получава при електронната търговия.

Тема "Кой е убиецът?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: