Съвети за начинаещи готвачи.
Здравейте попаднах на този форум докато се ровех в нета за подробности по темата и от тук научих доста неща , за което много благодаря на тези който са споделили опита си.
Аз живеч в чужбина и си правя всяка година мезета у дома. примитивно, но стават,до сега съм правил луканки суджуци наденици,филета , пастарми и ще продължавам да правя за напред. изненадвам мойте приятели и местните хора койт са свикнали само от магазина.
Последно направих кутия за сушене с вентилатор. 50 на 50 на 70 см за сега е с един вентилатор и отвори от другата страна . Та въпроса ми е дали ще е по добре да сложа и друг вентилатор единия да духа а другия да изтегля или само с един да духа в кутията и през отвори сам да си излиза въздуха? За сега съм сложил и таймер да включва вентилатора на 45 мин да работи и 45 да почива за да може влагата да може да излиза и да не стават много бързо а да има време на узряване. Следващия ми проект е хладилник за зреене на мезета с контролер и влагоуловител + овлажнител където в началото ще улавя влагата а след това ще овлажнява въздуха вътре + вентилатор с таймер. Ще симулирам да направя среда за сушене която ще бъде постоянна и няма значение от сезона и всичко трябва да излиза като под калъп. Найстина инвестиция си е но си заслужава защото направа на ммезе през лятото с биричка си заслужава. :) Ще пиша по подробно като го сглобя и направя един два пъти в него. :partyman:
preslav - майстор
Мислил съм си за направата на подобна сушилня, но според мен вентилаторът трябва да изсмуква въздуха от кутията, а на входа да се сложи филтър заради разните му буболечки, прашоляци и т.н. неща, които може да полепнат по мезетата. За направата на хладилна сушилня ми се струва най-удачно да се ползва готова вертикална витрина, има си вентилатор за равномерно разпределение на температурата, има си прозрачна врата за да преглеждаш мезетата без да нарушаваш микроклимата - остава да се заинтересуваш за климатичните особености на районите, в които се правят най-хубавите мезета, Елена, Смядово, Банско и т.н. известни мезелъшки райони.

Тема "Домашни мезета в сушилня с вентилатор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: