Съвети за начинаещи готвачи.
А правя туршия само с цветно зеле и моркови, но и тази е хубаво да се пробва.
stiv1961 - майстор
Ох на батяяяяя :partyman:

Прикачен файл

051020121917.jpg

Прикачен файл

051020121918.jpg
VLADO66 - майстор
Не съм привърженик на втасващите туршии тъй като обичам да ги консумирам успоредно с киселото зеле докато излязат новите зеленчуци и бих желал да споделя с вас няколко любими рецепти;
Камби
5-6кг. камби,изчистени и накъсани на розички;
марината-200г.олио,500-600гр оцет/истински/,600гр.захар,250гр.сол,18 аспирина,
Може да се добавят няколко глави чесън ,1 китка магданоз
нарязват се моркови на кръгчета,карфиол на розички.
Чушките и останалите неща по-горе се заливат с маринатата/аспирина трябва да е добре разтворен в оцета/ и престояват 24 часа в съд където се разбъркват от време на време след което се редят в буркани и се покриват отгоре с лозов лист.Не се вари!
Сурова туршия с аспирин
продукти за 3литров буркан/4 омния/-200гр.оцет,4с.л./с връх/захар 4с.л./равни/сол,4аспирина
Продукти по избор-аз обичам/и семейството де/ карфиол,корнишони,зелени домати на четвъртинки,камби и зеле.Трябва да се добави копър,1 дафинов лист и 3-4 зърна бахар.
Тези всички продукти се заливат с вряла вода,затварят се с капачки и се обръщат веднага капачките да се херметизират.В продължение на една седмица се обръщат да се хомогенизира адската смес.
Парена туршия
/за един буркан омния/
1ч.л.сол,1с.л.захар,2с.л.олио,3с.л.оцет,1 аспирин,2-3скилидки чесън,магданоз за цвят
Селски чушки се чистят от дръжките и семето,парят се за 2секунди във вряща вода и бързо се натъпкват в буркана при останалите неща,затваря се с капачка и веднага се обръща за херметизация.Не се вари!
Стефан написа:
Предлагам една изпитана от мен рецепта, която се прави точно в този период от годината:

Смесена туршия

4 кг Зелени домати - намушкват се с нож на 5-6 места
3,5 кг Моркови - цели
2 кг Зелени чушки “Златен медал” /може и "Сиврия"/ - нацепват се веднъж по дължина
2 кг Зелени чушки “Чорбаджийски” -цели
3 кг Карфиол - отделят се на средно големи розички
2 бр. Целина – глави - главите се нарязват на тънко,а клонките на6-7 см
2 кг Сол разтворена в 25 л вода - 8 %-тен разтвор от сол във вода
Продуктите се смесват,поставят се в бидон от 50 л и се преточва сутрин и вечер в продължение на десетина дни в зависимост от времето.
Ние сме го правили това, но слагаме още краставички, малки динки, а веднъж и броколи сложихме...стана супер. Зеленчуците се сервират нарязани и поляти с малко олио. Да ви е сладко и наздраве! :)
VLADO66 - майстор
За хората които по една или друга причина са останали без мезе предлагам една туршия "бърза помощ":
6кг. зеле нарязано на ситно
1кг.моркови настъргани
1кг. камби нарязани на ивици
1 по-голяма глава карфиол накъсана на ситни розички
2 бутилки оцет/истински/ се кипват и в тях се разтварят 300гр. захар и 200гр. сол, заливат се горните зеленчуци с горещата марината и се обърква хубаво и остава да преседи.След 2/два/ дена туршията е готова за употреба по предназначение! :partyman:
Илчо Илиев - майстор
Малко стара тема,но ми стана интересно,та и аз да кажа де, па може да е полезно за някой...
аз мнаго обичам втасала трушия и маринован пипер, но то е друга тема...
Тая година ми раздадоха матрял за 1 бидонче...2 кофи зелено домати, 1 кофа динчета, пъпешчета, тиквички, краставици и 1 чанта камби и.... аз ги подготвих и сложих в едно бидонче..
Всичкия зарзават е добре да се нареже на парчета, хем ако има проблеми да се изрежат, хем втасва по-добре, хем като вадиш , вадиш от всичко по малко...
Залях със саламура "с яйце", но си играх да премеря колко сол на колко вода се слага за да се получи нужната концентрация, та накрая излезе,че на 10л вода трябва да се сложи 750гр сол..
Затиснах с решетка и едно шише с вода и го сложих на вън на слънце...
През ден го преточвах....излизам в една кофа сламура и..обратно, та така 2 седмици...
Като взе да става за ракия прибрах бидона в мазата,но... ме достраша да не прекисне и я пресякох с калиев сорбат... препоръчват да се слага грам на килограм, може да съм сложил мааалко повече ,но за сега трушията е супер....
Понеже като е прасна трушията и още не ни е омръзнала много набързо я презполвихме и аз взех,че сложих 3-4 кила карфиол, след като я пресякох, обаче си втаса идеално и си е добре на сол, така,че това направих тая година и много ми хареса...

За маринования пипер/камби мислех да търся тема,но..май да го напиша тук...
То е псевдо маринован ,но крайния ефект е много добър...
Става добре и с камби и с пипер, но защото аз не обичам червен пипер и камби, за това си вземам зелени, по-хрупкави са...
Нарязвам зарзавата на парченца, готови за ядене,заемат малко място в буркана....
в буркан "омния" слагам до ръбестата чат оцет...около 60-70 мл..
-2-3 зрънца бахар
-5-6 зрънца чер пипер
-2-3 скилидки чесън
-1 супена лъжица сол
-2 супени лъжици захар
натъпквам нарязания пипер/камби и заливам с вода, вари се като краставици, само да заври...

В по-горни мнения се спомена за зеле...
Аз сцепвам кочана на зелката на кръст и нареждам възможно плътно в бидона , като преди това слагам на дъното 1 черпак ориз и ако има стръкове копър...
Заливам със саламура-250гр сол/10л вода...
Като стане зелевия сок супер за пиене,не само сутрин, пресичам с калиев сорбат...
Една хитрина за саламурата, аз я правя в туби от минерална вода, като на око разпределям 1 пакет сол на 4 туби, обаче...в повечето видове сол има доста песачинки и за да не ти хруска зелето....като отливам саламурата, оставам малко на дъното...накрая я изхвърлям...

п.п. пак стана роман,но....
stiv1961 - майстор
Какво става с туршиите :) , днес ще залагам едно бидонче 50 л. Ето и заготовките
Прикачен файл:
021120132250.jpg
Остава да купя 20- тина люти чушлета, 2-3 глави чесън и зареждам. Другата седмица киселото зеле :)
kiroslavov - специалист
Аз вече я направих мойта. Това са продуктите (като има още 2 тави карфиол, черен пипер и бахар). Заливам я със смес от вода, оцет, олио , захар и сол.

Прикачен файл

tt2.jpg Крайния резултат

Прикачен файл

tt.jpg Продуктите
stiv1961 - майстор
Къде намери корнишони по това време :? , и аз исках да сложа малко, но не намерих. И аз съм готов с бидончето. Включих и автоматичното претакане :)
Прикачен файл:
021120132251.jpg
Прикачен файл:
021120132252.jpg
Прикачен файл:
021120132253.jpg
kiroslavov - специалист
В София, борсата в Дружба, но ти е малко далече :)

Тема "Смесена зелена туршия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: