• 1
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
Илчо Илиев - майстор
КИМИ написа:
galin56 написа:
...но ми стана интересно защо ти е да държиш буре на 30+ години. Това буре отдавна не придава вкус на съдържанието си.
Не съм съгласен, че не придава аромат- ами тоя на изгнила дъска къде го слагаш? :-D
Ей за това и заради тоя все се заричам да не казвам на никого нищо,а да гледам сеира...
Ще се опитам да отговоря на на някои неща,а лично към големия винарин...не ми чети мненията и не ги коментирай,че само се излагаш с глупостите си, дано поне риба хващаш,че с вината и мезетата вече те разбраха всички....
Та, защо държа 30 год. буре, ами защото е възможно добре запазено,а относно танина и теорията за изхвърляне/бракуване след 3-4 г...това буре е салкъмово,а и вино не се съхранява в буре единствено заради танина, има още доста подробности....
Не знам на кое казваш надраскано,но като го гледам ми се вижда като сива плесен, а може да е мръсно/прашно, дано греша...
mrdds, това с доливането е добре, но при мен няма как да се случи, нямам толкова голямо буре,а тези зор-мор ги изпиваме и не остава за доливане...
Иначе , както казах ,и аз не ги ползвам от доста години, слагам виното в бидони, иначе си е огромна хамалогия с каци и бурета,но съм си ги съхранил и не смятам да ги унищожа,може пък някой ден пак да им дойде реда...
Теди - специалист
Намерих бъчвар в София оказа се, че не пропуска от счупената дъга, а от дъното. Поправката ще е 40 лв + 5 да ми сложи и канелка и след седмица ще е готово. Взех си едно 10л за ракийката в кухнята. :)
stiv1961 - майстор
Аз пък тази година имам само петнайстина литра вино и си направих по- малко буренце :-D
Прикачен файл:
221120142605.jpg
Прикачен файл:
221120142606.jpg
Илчо Илиев - майстор
Стивс, как е закрепена канелката :?
Ясно,че е от кутиите от вино,о останалата част от какво е и как е монтирана, сподели,че мноо ми ареса идейката ти :prayer:
stiv1961 - майстор
Илчо Илиев написа:
Стивс, как е закрепена канелката :?
Ясно,че е от кутиите от вино,о останалата част от какво е и как е монтирана, сподели,че мноо ми ареса идейката ти :prayer:
Всичко е от кутия за вино. Канелката(това черното) се вади от тази бялата втулка с издърпване. Изрязах я по периферията, пробих с боркорона тубата със същия диаметър, направих лепилото на ,,шнур" и го положих по периферията на втулката. След това пъхнах втулката през гърловината и я наместих през отвора. Докато лепилото беше още меко намачках още един ,,шнур" и уплътних втулката отвън. На другия ден щракнах канелката и.... воала :)
Лепилото е такова
Прикачен файл:
product_1078.jpg
product_1078.jpg (29.27 KиБ) Видяна 2290 пъти
мачка се като пластилин, след 24 часа става цимент :)
Stefan_62 - майстор
Илчо, приятелю нищо не казваш как е виното тази година, стана ли вече :? :partyman:
Теди - специалист
Днес си декантирах една част от винцето, другата седмица другото, че да има нещо домашно за Коледа. Ракията обаче ще е за новата година така както върви.
stan73 - майстор
Mega написа:
Ще взема да преразкажа какво ми каза близък приятел работещ за един от големите винпроми.

Така, представи си, че даден винпром има 100 000 декара лозя. Било лични, под наем, или каквато и да е схема. От тях в добра година изкарват (говорим грубо) 100 000 тона горзде. Така, ако трябва да се направи ракия по всички правила ще излезне към 20 000 тона. И до там! Сега какво се прави всъщност. Прави се вино, много добро, което отива по изложения, състезания и т.н. Една част се отделя за наши хора, втора като запас. След това от остатъка се прави второ вино. То отива в магазините като вино в ценови клас 15-20 лв. След това се прави трето вино. То отива в магазините като вино ценови клас 10-15 лв. След това се прави четвърто вино. Ценови клас 5-9 лв. Прави се следващо вино, отива в магазини от типа наливна дядова усуканица, юнашко ... Заделеното вино от резерва (първото вино) се ползва ако някое от последващите стане супер зле да се сложи от него, докато стане за пиене. Едва след това се прави ракия. Какво има в нея като материал знаем всички - спирт и есенция. Отделно се купуват от Европа всякакви залежали материали дето стават за вино и ракия от типа на компоти с изтичащ срок, кофти вина ... Отделно е химията, няма винпром дето не я използва. Едни повече, други по-малко.

... С две думи, каза човека. Ако пиеш бутилка вино за под 20-25 лв. да знаеш, че няма и едно зрънце грозде в нея. ;)
Потвърждавам - и аз съм чувал, че работят по тази тази технология от мой приятел, работещ преди доста време във винзавода (в допълнение само - някъде от първото или второто вино се заделя за дестилация за качествено бренди, дестилатът се докарва до 60 градуса, после следва зреенето в дъбови бъчви). (става въпрос за технологията преди време, сега вероятно нещата са още по-химически ориентирани...)
stan73 - майстор
Теди написа:
Днес си декантирах една част от винцето, другата седмица другото, че да има нещо домашно за Коледа. Ракията обаче ще е за новата година така както върви.
Декантирането се прави непосредствено преди консумацията и идеята е да се отдели седимента от качественото бутилирано вино и то да подиша, като така позволим то да се "разгърне" по-добре. Струва ми се, че има някакъв проблем с терминологията...
http://vinoto.eu/content/%D0%B4%D0%B5%D ... 0%BD%D0%BE
Вероятно имаш предвид, че си го преточвал с цел откаляване/избистряне или греша ?
  • 1
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: