• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 42
Съвети за начинаещи готвачи.
kuger - майстор
Значи, рязваш, пробваш, подправяш, викаш приятелите и слагаш масата :) Ако бива, ако не подправяш и мяташ на скарата. Продължението е като в края на първото изречение :-D
jinio - специалист
kuger написа:
Значи, рязваш, пробваш, подправяш, викаш приятелите и слагаш масата :) Ако бива, ако не подправяш и мяташ на скарата. Продължението е като в края на първото изречение :-D
Мисълта ми е дали има смисъл да го слагам да се суши?
kuger - майстор
По твоя преценка. Ако си го обезсолил с врялата вода :? Пробвай, ако бива валяй в подправки и го обесвай.
Гледай да не е на влажно, че с тия мъгли ще го изпортиш.
jinio - специалист
kuger написа:
По твоя преценка. Ако си го обезсолил с врялата вода :? Пробвай, ако бива валяй в подправки и го обесвай.
Гледай да не е на влажно, че с тия мъгли ще го изпортиш.
Ако трябва пак ще го сложа в сол, не е проблем, а колкото до сушенето, мисля да го сложа в хладилник за безалкохолно.
Илчо Илиев - майстор
Колега, за това време къде ги писа тези неща,ако беше поизчел какво е писано из тая тема, щеше да си наясно кое как трябва да се направи.....За да не ровиш ще ти напиша в резюме как го правя това нещо,а дали и ти така ще го правиш...остава твое решение..
Месото се оформя на подходящи парчета(при мен е малко по-различно)
Осолява се 5-7 дни в саламура-1,1 сол/10л вода, в която може да сложиш каквито искаш подправки,но става и без..
Подсушава се и се опушва 7-8 ч в интензивен(силен) пушек
Вари се 10-15-20 мин( в зависимост от дебелината) в саламура-25гр сол/1л вода, може да слагаш каквито искаш подправки, така става шунка..
След опушването се закача да поизсъхне-4-5 дни,може и без да се паприкова, така става студено/сурово пушено..
Ако имаш мерак, по този начин може да си направиш пилешко филе, като намаляваш времето на осоляване и опушване наполовина,макар,че не е проблем и така да е, но става по- бързо...
За пушенето, използвай пилки(трици, както им казвате) дребни от твърда дървесина-дъб, бук , орех,акация...абе отпадък при рязане на дърва за огрев..... и гледай пушека да е възможно гъст, иначе става много бавно..
Ся това къде си го правил,суровото го паприковай и го закачи на някое проветриво място,въпреки,че времето си е гадно, за 4-5 дни ще стане за мезе,а другото го срежи и виж до къде е побеляло от варенето, ако е само повърхностно, или го досваряваш...още 12-15 мин или паприковаш и при другото...
За сушене в хладилник, става наистина, но няма смисъл да го овесваш ,а само го слагаш на скарите/рафтчето,но не си мисли,че всичко е идеално и при този вариант, отвън изсъхва, а в дълбочина пак си ''мърда'',но е вариант при сериозна мъгла...
Иначе става и в къщи, в стая с печка да се сложи това за сушене, въпреки всичко,което ти казват, за проба, сложи едното парче вътре в къщи,а ако се скапе, пиши ми адрес,а аз ще те компенсирам на 101%...
Относно времето за правене на такива неща..миналата година така се случи,че изпадна месо в края на лятото и....напълних го в черва и на слънце,за 3-5 дни беше готово и не се развали...
Ся, за открити меса не е препоръчително,но след като позахладнее и се скатаят мухите, няма проблем да се правят всякакви мезета...стига да има от какво...
jinio - специалист
Илчо Илиев написа:
Колега,
...
Мерси за изчерпателния отговор, ще направя проба да видя какво ще стане
stiv1961 - майстор
Някой може ли да обясни за какво служи пружината, която слагат в димогенератора :? В няколко клипа виждам, че я слагат но нямам понятие защо :?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=L9zHRMqxkUw[/youtube]
iva6ki - специалист
Пружината служи като при печката когато гориш талаш,
за да не се затапва тлеенето и да угасне от там дърпа дима. :wink:
stiv1961 - майстор
Еййй, умни братушки бре :) , благодаря!
mlado-maistor4e - специалист
Ехе, този ги уби с този колонен генератор :-D
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 42

Тема "Опушване на месо и риба." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: