Съвети за начинаещи готвачи.
Snejina - специалист
Здравейте. Имаме около 30 литра вино ,което с мъжа ми прецакахме понеже 1.не знаехме как точно се прави,понеже ни е за пръв път и 2. това което точно знаехме явно не е било това ,което трябва да направим :lol: Вкрайна сметка злополучното вино стана ужасно кисело и за да не го хвърлим смятам да го използвам за направата на оцет.. Някой знае ли точно какво трябва да направя :? Моля споделете опита си с мен,не ми се иска всичко да е било напразно... Благодаря предварително.
NRG7 - специалист
Ами зависи какъв е консерванта - ако е някой стил "направи си сам" ще се развали на топло естествено.
Ако е калиев ди... не помня какво беше - това което замести сернистата киселина на пазара - и на топло да стои не се разваля.

А по принцип хубав оцет се прави от хубаво грозде, не от вкисващо се вино .
И този ще стане, но няма да е толкова силен както би трябвало да бъде ако е правен от грозде.

Сега купваш 1 бутилка от магазина оцет (зависи колко литра е виното ти де) - ако е до 5 л. - стигат 700 мл. оцет и сипваш вътре. Да стои на топло. Отворено - отвора запуши с марля - на 3-4 пласта.
Ако намериш и оцетна гъба да сложиш - още по-бързо ще довкисне.
За запазването - щом се вкисне както трябва - затвори в бутилки и на хладно място. Той ще си получава утайка, но това означава че няма консерванти и не е правен по химичен път. Прецеждаш колкото ти трябва и ползваш. Ако искаш дори остави 1 шише такова с утайка, за да завъдиш гъба - но тя става за 2-3 години пък.
hygro - майстор
За "мераклийски" оцет се използва букова каца. Оцетната гъба се заселва в нишките на дървото. Обикновено бактериите се пренасят от плодовата муха и поставянето на оцетна гъба не е задължително, но все пак желателно. Ферментацията е продължителна и трябва да се изчака пълното изчезване на неприятния дъх. Тъй като от химическа гледна точка оцетът се образува чрез окисление на алкохола, трябва да се осигури топлина и свободен достъп на въздух. Настройва се с градински чай или тарос.

"Бързият" начин е с използване на циркулационна помпа, а течността капе върху филтър от букови стърготини.
Snejina - специалист
Благодаря за оговорите,ще се пробваме,в крайна сметка няма какво да го правя това вино.. Нямам букова каца ,нямам и гъба,ще си пя колкото трябва оцет и ще видим какво ще се получи. По принцип т.нар вино е в един бидон в мазето ни,което е много топло но няма вентилация? Дали ще стане така,и според вас колко време ще трябва да изчакам? Като седи по дълго време да вкисва по кисел ли става?
NRG7 - специалист
Snejina написа:
Благодаря за оговорите,ще се пробваме,в крайна сметка няма какво да го правя това вино.. Нямам букова каца ,нямам и гъба,ще си пя колкото трябва оцет и ще видим какво ще се получи. По принцип т.нар вино е в един бидон в мазето ни,което е много топло но няма вентилация? Дали ще стане така,и според вас колко време ще трябва да изчакам? Като седи по дълго време да вкисва по кисел ли става?

Провери първо купешкия оцет и този,който имате вкусовите им качества. Ако не е достатъчно кисело,колкото купения,или колкото искате добавете според количеството,което имате материал-вино една бутилка оцет,или добавяте малко турска хлебна мая.
Ако се сложи оцет,няма да се добавя мая.
И се изчаква да ферментира,да приври на топло. Когато е готово,то се отделя,отгоре остава оцета,а отдолу остава мътилка.
Намирате начин вече да отделите мътилката и пълните в бутилки за ползване.
Snejina - специалист
Благодаря ти за отговора,ще пробвам както казваш,и ще пиша за крайния резултат. :)
Сблъсках се със същия проблем... и съвсем случайно попаднах на тази тема. Въпреки, че темата е от 2009 година, реших да изпробвам рецептата за домашен винен оцет и определено резултатът беше отличен. Благодаря! Това е една от огромните ползи на този форум!
Обикновено вкъщи използваме добър винен оцет- vinprоm-vt.com/project/vinen-оcet, но определено е истинска полза да опитаме да създадем такъв и в домашни условия. Благодаря!
Последна промяна от Virtex на съб дек 26, 2020 10:54 pm, променено общо 1 път.
Причина: премахната реклама
hidrazin - майстор
съб дек 26, 2020 10:37 pmiliev123 написа:
Обикновено вкъщи използваме добър винен оцет- vinprоm-vt.com/project/vinen-оcet
Не, не използвате! Некачествен е - менте.
:partyman:
P.S. Поредния малоумник...
съб дек 26, 2020 10:47 pmhidrazin написа:
съб дек 26, 2020 10:37 pmiliev123 написа:
Обикновено вкъщи използваме добър винен оцет- vinprоm-vt.com/project/vinen-оcet
Не, не използвате! Некачествен е - менте.
:partyman:
P.S. Поредния малоумник...
Какво право ви дава да ме обиждате така? Аз споделям мнение, подкрепено от дълготрайна употреба. На пазара има безкрайно много оцетни заместители, затова е важно да правим разлика. Ако вие не сте запознат, по-добре не коментирайте.
hidrazin - майстор
съб дек 26, 2020 10:50 pmiliev123 написа:
Какво право ви дава да ме обиждате така?
Погледи си първия пост (първи и във форума) - ще се досетиш ли сам защо???
Весела Коледа! И по-малко оцет.
:partyman:

Тема "Как да направя винен оцет?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: