• 1
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Толкова малко грозде, не помня да сме брали някога.
Да речем от 35 години насам.
Миналата беше добра 370кг. грозде, а тая 32кг.
Колкото - толкова.
Andri01 - майстор
Да бе,от къф зор? Днес турих 100 кила "Мерло" -а вино,пък после-кот остане...за ракия.
kuger - майстор
пон сеп 23, 2019 9:52 amkartechar написа:
Абе, какво става с новата реколта :? ? Да не сте минали в отбора на въздържателите :lol: ?
Мии, кво да става, остана ми торба и половина и асма за ронкане и в бидоните. Естествено и малко алхимия :-D Асмата обаче ще трябва да я обера преди това :shock: :-D
kartechar - специалист
Бебенцето вече е повито :lol: !
Изображение
Изображение
ky-kyy - майстор
На десети, имам записан час, за изваряване на ракия :supz:
Делян - специалист
Ами "скромно", но от сърце...

Прикачен файл:
27-grozdober.jpg

Прикачен файл:
26-grozdober-22_09_19.jpg

Памида за ракия, Мерлото за вино... Зимата може да идва...
kartechar - специалист
Няма ли мераклии да правят вино тази година :? :roll: :drinkers: ?
Andri01 - майстор
Аз съм го метнал вече. Днес-гроздобер,утре-обиране асмите из двора. :partyman:
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Кипи вече. Метнах го преди седмица.
282кг. грозде даде тази година, на 21-21,5°.
Имаше и още един сорт, ама не е узрял нещо и не го брахме.
:partyman:
preslav - майстор
На 24 и 25-ти обрахме повечето - много грозде, малко захарност въпреки горещото лято.
Заложихме 8 бидона от 60 литровите т.е. по около 50 литра ронкано, смляно грозде. 50 мл. серниста във всеки бидон, на следващия ден дрожди според описанието на пакетчето. Днес ще отделяме ширата и в буретата + активатор и захар за корекция на захарността - жената не харесва танинови вина, а аз вино не пия.
За корекцията на захарността съм си направил екселска табличка, с която бързо проигравам колко захар да сложа за да съм в диапазона 21-24 градуса с отчитане на възможната неточност при отчитане на първоначалната захарност. До момента не сме имали провал, но винаги има първи път, дано не е тази година!
До сега на мястото на извадената шира наливах захарен сироп 1/3 за ракия т.е. извадените 30 л. от бидон замествах с 30 л. захарен сироп - тази година на мястото на извадените 30 ще сложа 20 л. ще гоня качество, а не количество.
  • 1
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: