• 1
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
Съвети за начинаещи готвачи.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - специалист
Нищо допълнитено не сме слагали , от 40г. насам.
Не е било да не не стане хубаво вино.
Грозде, мели се, захар до 23,5-24% и толкоз.
Не ми пука за новите глезотии, дрожди, киселини и тем подобни.
Никакви химии и добавки.
preslav - майстор
Вино правя от 4-5 години, в рода ми няма традиции в посока вино производство. Същото важи и за ракията. Когато няма кой да ти каже, сядаш и четеш, с питане не става защото всеки си прави нещо по негова си схема, а много хора дори не могат да обяснят защо слагат или не слагат нещо в джибрата или ширата.
Принципно е можело да си купя грозде и да се пробвам да направя вино, но не съм, защото хубаво домашно вино съм пил само веднъж през живота си и самият винопроизводител си каза, че не знае точно, защо тази година виното му се е получило. Интересното е, че каквито и киселчоци, мътилчоци или блудкачи да съм пробвал, всеки си хвали своето - явно е въпрос на вкус.
Та сярата, дрождите и захарта са гаранцията за постоянство на качеството - въпрос на личен избор е да спазваш определена технология.
пон сеп 28, 2020 9:32 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Нищо допълнитено не сме слагали , от 40г. насам.
Не е било да не не стане хубаво вино.
Грозде, мели се, захар до 23,5-24% и толкоз.
Не ми пука за новите глезотии, дрожди, киселини и тем подобни.
Никакви химии и добавки.
Опитай веднъж само!
Серниста или КМБС още при меленето на гроздето, което е с 23-24-25, че и нагоре захарност!
Натам си карай традиционно, щом си такъв традиционалист!
Ако не го направиш, няма как да знаеш.
Подозирам, че след това ще станеш "химик".
За четящ лаик имам страхотни успехи- 18% алкохол и 3-5% остатъчна захарност, по заказ на половинката.
Свои рецепти не споделям.
kuger - майстор
съб ное 14, 2020 12:38 pmТрифон П.Трифонов написа:
..............
Свои рецепти не споделям.
Пинтия :-D :-D :-D
Не, че пия вино.
съб ное 14, 2020 12:42 pmkuger написа:
съб ное 14, 2020 12:38 pmТрифон П.Трифонов написа:
..............
Свои рецепти не споделям.
Пинтия :-D :-D :-D
Не, че пия вино.
Добре де, навий ма с една ракижийска.!
kuger - майстор
съб ное 14, 2020 12:48 pmТрифон П.Трифонов написа:
съб ное 14, 2020 12:42 pmkuger написа:
съб ное 14, 2020 12:38 pmТрифон П.Трифонов написа:
..............
Свои рецепти не споделям.
Пинтия :-D :-D :-D
Не, че пия вино.
Добре де, навий ма с една ракижийска.!
Готово, на 24 варя, изчакваш 15 дена бутилка, легнала и си ти!
Рецептата е класическа, грозде, мая, казан..... пиене!
съб ное 14, 2020 2:09 pmkuger написа:
Готово, на 24 варя, изчакваш 15 дена бутилка, легнала и си ти!
Рецептата е класическа, грозде, мая, казан..... пиене!
Добре де, темата е винарска, макар че обясняваш за ракия, първо си направил вино.
Каква мая?
kuger - майстор
съб ное 14, 2020 2:20 pmТрифон П.Трифонов написа:
съб ное 14, 2020 2:09 pmkuger написа:
Готово, на 24 варя, изчакваш 15 дена бутилка, легнала и си ти!
Рецептата е класическа, грозде, мая, казан..... пиене!
Добре де, темата е винарска, макар че обясняваш за ракия, първо си направил вино.
Каква мая?
Вино не съм правил. Гроздето ронкано, захар, вода и мая за хляб. Преди купувах специални дрожди, активатор, нооо скъпо ми излизаше. Активирам си маята с малко захар и топла вода и при гроздето.
Вино съм правил няколко пъти, еми не ми се получава, а и ми пречи на стомаха.
preslav - майстор
съб ное 14, 2020 6:05 pmkuger написа:
Вино не съм правил. Гроздето ронкано, захар, вода и мая за хляб. Преди купувах специални дрожди, активатор, нооо скъпо ми излизаше. Активирам си маята с малко захар и топла вода и при гроздето.
Вино съм правил няколко пъти, еми не ми се получава, а и ми пречи на стомаха.
Не съм ма.стор, слушам булката и тя каквото каже, а тя казва: Хубава ракия се прави от хубав виноматериал, разбирай вино. За хубаво вино се ползват дрожди, а не мая за хляб. Активатор не е нужен - той е само за бели вина и самоток. За виноматериал за ракия не е нужно гроздето да се ронка - достатъчно е да се премахнат загнилите зърна, чепките не пречат, освен ако не си притиснат от липса на вместимости. На казана не е нужно да се добавя нищо (сода, сол, лук, пепел... от рози и т.н.).
Ракията е отровна и за това булката я кара на водка, а ракията се продава неградирана.
Иначе (пак по думите на булката) вино става и без серниста, и без дрожди, и без добавяне на захар, и без ронкане, ама само при хубава година - останалото е риск, но кой бяга от 100-200 л. оцет.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - специалист
Не ми се става химик!
Опитвам го по малко!
Не е моето питие, пък и не ми носи нещо.
Налага се да го правя от 10-тина години, няма да го хвърля я!
За бащата да има, раздавам.
Второто на ракия!
Ама дъртите не могат да смятат и се наложи да взема нещата под контрол!
Ай, наздраве!
  • 1
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: