filmatoplo написа: Сега ги пипнах моите луканки -започват да стават твърди , а за подправките прибирам се от работа по тъмно и жената приготвила каймата , с оплескани от кайма ръце чета от тефтера подправките , ама те написани с съкращения и ги нагаждам на око .Жената крещи , аз слагам -ръся де , детето се катери по масата да гледа как става -това беше при мен .Другият път си записвай какво колко слагаш без съкращения и няма да има проблеми . Аз затова моите си ги купувам готови и само си ги изсушавам и после и
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62
- майстор
242 мнения в "Въпрос за суджук, луканка"
filmatoplo
- майстор
- Мнения: 17830
Цирка беше пълен -поне за тези работи в къщи става -възрожденска седянка .Аз викам -сложих 5 кибритени кутийки сол на 6 кила кайма , жената крещи -ти си луд трябваше само 1 , търсим тефтера за справка .Детето 3,5 год. реве и иска да помага в ръсенето на солта -пълня кибритена кутийка сол , и детето пляс купчинка само на едно место -без да ръси солта по цялята кайма . Жената монтирала машинката за пълнене на каймата с дръжката на обратно , и естествено дръжката опира по масата -пак крещи че машинката е счупена .
filmatoplo
- майстор
- Мнения: 17830
Следващия път ще ги направя по твоя тертип .
Stefan_62
- майстор
- Мнения: 1868
filmatoplo написа: Следващия път ще ги направя по твоя тертип .Да ти кажа, че пресмятах и стигнах до извода, че ако ги купя готови /говоря за суджука/ и само си ги изсуша ми излиза по-евтино /а и по-бързо става/, отколкото ако купувам месо, черва и подправки без да слагам труда. Тези дето ги купувам си имат и подправките и стават идеални на вкусови качества, комшиите много ги харесват когато се съберем в мазата на , а колкото до филетата, там вече е въпрос на вкус относно подправките, но както казах в предни постове си го заривам месото 24ч. в сол след това 2ч. кисна във вода и в подправките стават перфектни. Снощи се събрахме в мазата с двама комшии на далеч от женските очи и с две парчета филе и две петали суджук заминаха 3 литра вино , но нали затова ги правиме мезетата и питиетата, да ги споделаме по някога с приятели
- Мнения: 3
но 20 дни не са ли множко , при положение, че и за 24ч. месото се осолява идеално/по този начин/, даже пак се налага да се поизкисне за 1-2ч.
Искам да поясня че когато месото престои повече в сол то месото озрява и вкуса е различен.А за 24ч мисля че излиза че месото е не узряло,горе доло същото е със сиренето и кашкавала.Пробвайте и ще видите разликата.Аз съм пробвал пъстърма стояла 4денонощия и разликата е голяма.
Искам да поясня че когато месото престои повече в сол то месото озрява и вкуса е различен.А за 24ч мисля че излиза че месото е не узряло,горе доло същото е със сиренето и кашкавала.Пробвайте и ще видите разликата.Аз съм пробвал пъстърма стояла 4денонощия и разликата е голяма.
Stefan_62
- майстор
- Мнения: 1868
igi66 написа:но 20 дни не са ли множко , при положение, че и за 24ч. месото се осолява идеално/по този начин/, даже пак се налага да се поизкисне за 1-2ч.ОК, ще пробвам явно има разлика, но нещо не мога да го схвана това с узряване на месото, за сиренето и кашкавала съм съгласен. До колкото знам, но може и да греша месото си поема солта до определен момент/примерно за няколко дни/ и след това повече не поема. Вече зависи колко ще го изкисваш, че да се намали осоленоста му, но това си е мое мнение. Но всичко се постига с проба .
Искам да поясня че когато месото престои повече в сол то месото озрява и вкуса е различен.А за 24ч мисля че излиза че месото е не узряло,горе доло същото е със сиренето и кашкавала.Пробвайте и ще видите разликата.Аз съм пробвал пъстърма стояла 4денонощия и разликата е голяма.
Тема "Въпрос за суджук, луканка" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!