filmatoplo написа: Красота .Тази вечер опитах и моите -стават , сега вече да идва снега.Ами нас ни затисна вече снега и настана време разделно за топла стая, добра компания и хубави мезета, питиета и
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62
- майстор
242 мнения в "Въпрос за суджук, луканка"
Stefan_62
- майстор
- Мнения: 1868
Абе вий, май го ударихте на хеви метал , никой не казва как са мезетата и питиетата , дай те отзиви за рецепти и вкусови качества, да научим нещо ново . Някъкви нов идеи относно мезелиците, то е ясно ,че няма да има край на света, но поне да сме готов за зимните празници
Stefan_62
- майстор
- Мнения: 1868
Stefan_62 написа:Здравейте, искам да попитам кога може да се овалват суджуците с брашно/докато са още влажни или като поизпрънат малко/. Благодаря предварително.Февруари месец, питах за тази операция, но понеже не получих тогва отговор, да питам пак . Някой пробвал ли е да овалва суджуците с брашно/ да побелеят и предполагам,че брашното обира и по-бързо влагата/ и ако има такива моля да споделят кога и как се прави тази операция
stiv1961
- майстор
- Мнения: 5124
То не било брашно ами някаква ,, бяла благородна плесен" . Виж какво е писал за нея колегата valentor в един друг форум:
Та,накратко, без „бяла благородна плесен” изкуството да създадеш суШук е … непълно/опорочено/увредено.
Вижте на предната страница моето поставяне на снимки, а също и на настоящата; вгледайте се и ще видите как върху суджучетата има нещо бяло, сякаш е брашно.
Но не е брашно а е „бяла благородна плесен”
Та още по накратко:
Събираме си кожички , със следи на това бялото/плесента,благородна/ и следващият път, като сме напълнили вместимостта с каймата ,потапяме това произведение /напълнено черво/ във вода, в която преди това са стояли няколко часа тези кожички, обелени от суджучетата ни.И всеки следващ път нашите суджучета ще имат все повече бяла благородна плесен. А тя е прекия път към правилното им узряване, през състоянието „спарен чорап „.
Надявам се да съм пояснил, кво се има предвид…
Та,накратко, без „бяла благородна плесен” изкуството да създадеш суШук е … непълно/опорочено/увредено.
Вижте на предната страница моето поставяне на снимки, а също и на настоящата; вгледайте се и ще видите как върху суджучетата има нещо бяло, сякаш е брашно.
Но не е брашно а е „бяла благородна плесен”
Та още по накратко:
Събираме си кожички , със следи на това бялото/плесента,благородна/ и следващият път, като сме напълнили вместимостта с каймата ,потапяме това произведение /напълнено черво/ във вода, в която преди това са стояли няколко часа тези кожички, обелени от суджучетата ни.И всеки следващ път нашите суджучета ще имат все повече бяла благородна плесен. А тя е прекия път към правилното им узряване, през състоянието „спарен чорап „.
Надявам се да съм пояснил, кво се има предвид…
Stefan_62
- майстор
- Мнения: 1868
stiv1961 написа:То не било брашно ами някаква ,, бяла благородна плесен" . Виж какво е писал за нея колегата
Благодаря Стив , но тия дето ги продават купешките/бели все едно са валяни в брашно/, не вярвам фирмите да събират кожички и да ги правят по технологията на колегата "valentor"
Явно има някъква друга технология
stiv1961
- майстор
- Мнения: 5124
Виж какво пише за Горнооряховския суджук:
При относително постоянните условия на сушене (температура 15—18 °С и влага около 75 %) в помещенията се развива характерна за района благородна плесен, която не позволява гранясване на мазнините и образуване на сив пръстен, допринася за равномерно изсъхване на продуктите и засилва аромата на растителните подправки. Рутината на майсторите при пресоването на парчетата е от особено значение за да не се напукат червата и едновременно с това да се придадат характерните подковообразна форма, елипсовидно сечение и еднаква дебелина на парчетата, чрез равномерно разпределение на тежестта и постепенно натягане на пресата. Суджуците се заразяват с плесента от дървените дъски по време на пресоване, спорите се разпространяват в помещенията от слабите въздушни течения и мицелите им облагат равномерно цялата повърхност на суджуците. Характерните климатични условия (сух, студен въздух и слаби въздушни течения) в района на производство през периода от месец септември до месец май и специфичната микрофлора са предпоставка за утвърждаване на условията на сушене при производство на "Горнооряховски суджук".
Ако искаш прочети цялата статия, аз извадих това за плесента само:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 01:BG:HTML
При относително постоянните условия на сушене (температура 15—18 °С и влага около 75 %) в помещенията се развива характерна за района благородна плесен, която не позволява гранясване на мазнините и образуване на сив пръстен, допринася за равномерно изсъхване на продуктите и засилва аромата на растителните подправки. Рутината на майсторите при пресоването на парчетата е от особено значение за да не се напукат червата и едновременно с това да се придадат характерните подковообразна форма, елипсовидно сечение и еднаква дебелина на парчетата, чрез равномерно разпределение на тежестта и постепенно натягане на пресата. Суджуците се заразяват с плесента от дървените дъски по време на пресоване, спорите се разпространяват в помещенията от слабите въздушни течения и мицелите им облагат равномерно цялата повърхност на суджуците. Характерните климатични условия (сух, студен въздух и слаби въздушни течения) в района на производство през периода от месец септември до месец май и специфичната микрофлора са предпоставка за утвърждаване на условията на сушене при производство на "Горнооряховски суджук".
Ако искаш прочети цялата статия, аз извадих това за плесента само:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 01:BG:HTML
Stefan_62
- майстор
- Мнения: 1868
stiv1961 написа:Виж какво пише за Горнооряховския суджук:жалко, че в къщи не мога да постигна постоянство на тази температура и влажност
При относително постоянните условия на сушене (температура 15—18 °С и влага около 75 %) в помещенията се развива характерна за района благородна плесен, която не позволява гранясване на мазнините и образуване на сив пръстен, допринася за равномерно изсъхване на продуктите и засилва аромата на растителните подправки. Рутината на майсторите при пресоването на парчетата е от особено значение за да не се напукат червата и едновременно с това да се придадат характерните подковообразна форма, елипсовидно сечение и еднаква дебелина на парчетата, чрез равномерно разпределение на тежестта и постепенно натягане на пресата. Суджуците се заразяват с плесента от дървените дъски по време на пресоване, спорите се разпространяват в помещенията от слабите въздушни течения и мицелите им облагат равномерно цялата повърхност на суджуците. Характерните климатични условия (сух, студен въздух и слаби въздушни течения) в района на производство през периода от месец септември до месец май и специфичната микрофлора са предпоставка за утвърждаване на условията на сушене при производство на "Горнооряховски суджук".
Ако искаш прочети цялата статия, аз извадих това за плесента само:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 01:BG:HTML
Stefan_62
- майстор
- Мнения: 1868
stiv1961 написа:За това ще правим като valentor- с кожички от стари суджуциЯсно ще започна да събирам кожички от готовите сужуци и при следващото зареждане ще пробвам рецептата докато събера достатъчно материал за да стават изцяло с плесен.
п.п. Сега се сетих, че преди време ядох в един колега такива дето ги беше отупвал с брашно, но тогава кой да ти пита как става. Може и да има чалъм/ предполагам, че се получава ефекта както и когато се ръсят с пепел/
filmatoplo
- майстор
- Мнения: 17830
Миналата година моите побеляха от тази благородна плесен -пък аз се притесних , тази година нали ги правих още в топло време -бяла плесен не дочаках -и ги овалях в пепел .Една година пробвах с брашно и аз се обърках -резултата стана лепкаво и щеше да мухляса , наложи се спешно печене на луканката .
Тема "Въпрос за суджук, луканка" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!