• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 21
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62 - майстор
filmatoplo написа:
:partyman: Красота =D> :drinkers: .Тази вечер опитах и моите -стават :tonqe: , сега вече да идва снега. :santa:
Ами нас ни затисна вече снега :lol: и настана време разделно за топла стая, добра компания и хубави мезета, питиета :partyman: и :supz: :lol:
Stefan_62 - майстор
Абе вий, май го ударихте на хеви метал :supz: :supz: :supz: , никой не казва как са мезетата и питиетата :drinkers:, дай те отзиви за рецепти и вкусови качества, да научим нещо ново :lol:. Някъкви нов идеи :? относно мезелиците, то е ясно ,че няма да има край на света, но поне да сме готов за зимните празници :lol: :partyman: :partyman: :partyman:
Stefan_62 - майстор
Stefan_62 написа:
Здравейте, искам да попитам кога може да се овалват суджуците с брашно/докато са още влажни или като поизпрънат малко/. Благодаря предварително.
Февруари месец, питах за тази операция, но понеже не получих тогва отговор, да питам пак :lol:. Някой пробвал ли е да овалва суджуците с брашно/ да побелеят и предполагам,че брашното обира и по-бързо влагата/ :? и ако има такива моля да споделят кога и как се прави тази операция :? :drinkers:
stiv1961 - майстор
То не било брашно ами някаква ,, бяла благородна плесен" :) . Виж какво е писал за нея колегата valentor в един друг форум:
Та,накратко, без „бяла благородна плесен” изкуството да създадеш суШук е … непълно/опорочено/увредено.
Вижте на предната страница моето поставяне на снимки, а също и на настоящата; вгледайте се и ще видите как върху суджучетата има нещо бяло, сякаш е брашно.
Но не е брашно а е „бяла благородна плесен”
Та още по накратко:
Събираме си кожички , със следи на това бялото/плесента,благородна/ и следващият път, като сме напълнили вместимостта с каймата ,потапяме това произведение /напълнено черво/ във вода, в която преди това са стояли няколко часа тези кожички, обелени от суджучетата ни.И всеки следващ път нашите суджучета ще имат все повече бяла благородна плесен. А тя е прекия път към правилното им узряване, през състоянието „спарен чорап „.
Надявам се да съм пояснил, кво се има предвид…
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
То не било брашно ами някаква ,, бяла благородна плесен" :) . Виж какво е писал за нея колегата

Благодаря Стив :drinkers: , но тия дето ги продават купешките/бели все едно са валяни в брашно/, не вярвам фирмите да събират кожички :lol: и да ги правят по технологията на колегата "valentor"
Явно има някъква друга технология :?
stiv1961 - майстор
Виж какво пише за Горнооряховския суджук:
При относително постоянните условия на сушене (температура 15—18 °С и влага около 75 %) в помещенията се развива характерна за района благородна плесен, която не позволява гранясване на мазнините и образуване на сив пръстен, допринася за равномерно изсъхване на продуктите и засилва аромата на растителните подправки. Рутината на майсторите при пресоването на парчетата е от особено значение за да не се напукат червата и едновременно с това да се придадат характерните подковообразна форма, елипсовидно сечение и еднаква дебелина на парчетата, чрез равномерно разпределение на тежестта и постепенно натягане на пресата. Суджуците се заразяват с плесента от дървените дъски по време на пресоване, спорите се разпространяват в помещенията от слабите въздушни течения и мицелите им облагат равномерно цялата повърхност на суджуците. Характерните климатични условия (сух, студен въздух и слаби въздушни течения) в района на производство през периода от месец септември до месец май и специфичната микрофлора са предпоставка за утвърждаване на условията на сушене при производство на "Горнооряховски суджук".
Ако искаш прочети цялата статия, аз извадих това за плесента само:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 01:BG:HTML
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
Виж какво пише за Горнооряховския суджук:
При относително постоянните условия на сушене (температура 15—18 °С и влага около 75 %) в помещенията се развива характерна за района благородна плесен, която не позволява гранясване на мазнините и образуване на сив пръстен, допринася за равномерно изсъхване на продуктите и засилва аромата на растителните подправки. Рутината на майсторите при пресоването на парчетата е от особено значение за да не се напукат червата и едновременно с това да се придадат характерните подковообразна форма, елипсовидно сечение и еднаква дебелина на парчетата, чрез равномерно разпределение на тежестта и постепенно натягане на пресата. Суджуците се заразяват с плесента от дървените дъски по време на пресоване, спорите се разпространяват в помещенията от слабите въздушни течения и мицелите им облагат равномерно цялата повърхност на суджуците. Характерните климатични условия (сух, студен въздух и слаби въздушни течения) в района на производство през периода от месец септември до месец май и специфичната микрофлора са предпоставка за утвърждаване на условията на сушене при производство на "Горнооряховски суджук".
Ако искаш прочети цялата статия, аз извадих това за плесента само:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 01:BG:HTML
:prayer: :drinkers: :prayer: :drinkers: :prayer: :drinkers: жалко, че в къщи не мога да постигна постоянство на тази температура и влажност :?
stiv1961 - майстор
За това ще правим като valentor- с кожички от стари суджуци :-D
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
За това ще правим като valentor- с кожички от стари суджуци :-D
Ясно :? ще започна да събирам кожички от готовите сужуци :lol: и при следващото зареждане ще пробвам рецептата докато събера достатъчно материал за да стават изцяло с плесен. :lol: :drinkers:
п.п. Сега се сетих, че преди време ядох в един колега такива дето ги беше отупвал с брашно, но тогава кой да ти пита как става. Може и да има чалъм/ предполагам, че се получава ефекта както и когато се ръсят с пепел/
filmatoplo - майстор
:lol: :wink: Миналата година моите побеляха от тази благородна плесен -пък аз се притесних :lol: , тази година нали ги правих още в топло време -бяла плесен не дочаках -и ги овалях в пепел :wink: .Една година пробвах с брашно :lol: и аз се обърках -резултата стана лепкаво и щеше да мухляса , наложи се спешно печене на луканката :partyman: :lol: .
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 21

Тема "Въпрос за суджук, луканка" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: