• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62 - майстор
Ами какво да ти кажа явно си ги поизтървал, но ако е от червото поизтрий ги с оцет и последният вариянт, ако не ги слагаш във фризера запържвай ги в някоя голяма тава с олио слагай ги в буркани и консервирай.
jojovr - специалист
Имам следния въпрос:
Някой правил ли е суджук с витамин С като консервант, вместо селитра?
Може ли да се ползват ампули витамин С за тази цел и има ли ефект?
Mega - специалист
Не ти е нужно да се тъпчеш с глупости. Достатъчно е солта по рецепта, а захар слагаш по 4 гр. на килограм месо и си готов. Това е освен ако не искаш да ги пазиш с години. ;)
jojovr - специалист
А захар защо да слагам?
Захарта няма ли да предизвика ненужна ферментация и така да помогне да се развали месото?
Stefan_62 - майстор
Вместо селитра, слушай какво ти се казва.
jojovr - специалист
Ами за слушам, но предпочитам и да ми се обясни подробно. :-k
Stefan_62 - майстор
Ами той колегата ти обясни, че селитрата е химия, захарта върши същата работа. Като искаш да разбереш по-подробно, порови се в нета и ще ти се изяснят нещата. :drinkers:
Здравейте Юнаци, реших да си правя телешки суджук, че този на 'Елит мес' почна да белее вътре и става все по дебел, за сефте ще ми е. Видях, че се интересувате и от домашно филенце на простор. Тъй като една рецепта /дето не съхне мравката /ме озадачи ще ви споделя аз как го простирам:
1/Дебнем за промоции в Кауфланд и Фантастико(около 7 до 9лв.) за рибици, бон или контра филе. Взимаме поне 3-4бр.(+2-3кг.дребна морска сол и пакет плодова захар ).
2/В къщи, С много остър нож изчистваме всичко бяло от 'калъпите "
3/В подходящи съдове /тавички/поръсваме м.сол слагаме калъпа и отвсякъде го покриваме със солта, мятане тавите на балкона /покрити, примерно, с в. Уикенд с/у прах и слънце/. Слагаме по 1 щипка от простора в края :? под всеки съд.
За около 16-20часа м. сол ще си свърши работата.
4/ Измиваме добре със студена вода и накисваме за 45-60мин. ,като 3-4 пъти я сменяме. Междувремено разтваряме 3-5с.л. плодова захар в дълбок съд, който ще приеме обезсолените калъпи за около30мин., правим и каша от чесън за после. Изплакваме леко и изсушаваме с кух. руло
5/ По желание мажем с кашата че снова. След това червен пипер, чубрица, ким, черен пипер абе изобщо каквито билки душата ви и стомасите иска, отвсякъде хубаво се омазва. Аз слагам калъпа в плика с микс от разнообразни билки който ме кефят.
6/ Вземаме губерка с дебел конец(връв ) и пронизваме калъпа в по-тесния край, връзваме го без да стягаме, като си оставяме връвчици да го монтираме на простора, там ще си виси на прохлада и на сянка, Колкото ви се иска да е твърдоста му.
7/ Задължително след 5-6ден си избирате един калъп, сваляте го от простора и веднага го поставяте на подходяща кухненска дъска която е в пряк контакт с много острия широк нож.
8/ Започва се рязане на много, много тънки филиики и не го пробвайте преди да сте вля ли любимото питие на човекът до вас. Наздраве.
Ако случайно ви е много или се втвърдява материала на простора, в пликче и във фризера за лятото като се видим. :partyman:
SEV - специалист
Всичко хубаво,но захарта за какво я слагаш?В надениците е ясно,но тук?
За да се притъпи силния солен вкус, пробвай те, което ви хареса, но всичко е въпрос на вкус.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21

Тема "Въпрос за суджук, луканка" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: