Съвети за начинаещи готвачи.
masteradmin - майстор
Топло вино:

Необходими продукти:

* литър червено вино
* 1 портокал
* 1 лимон
* няколко пръчици канела
* няколко звездички анасон
* захар

Приготвяне:
Сложете виното в тенджера. Разрежете на едри парчета лимона и портокала и ги прибавете към него. Добавете подправките и малко захар (около 100 гр). Варете докато плодовете омекнат леко. Сервира се топло, с канелени или джинджифилени сладки.
vlado0549 - специалист
Греяна ракия

Слага се в джезвето захар да се покрие дъното възможно по тънак слой.
карамелизира се и преди да почне да загаря се сипва ракията
слагат се кори от мандарина(сухи не пресни задължително)
завира ракията и трипъти се сваля от огъня за "да се обърне"

НАЗДРАВЕ!
ivantt - помощник
vlado0549 написа:
Греяна ракия

Слага се в джезвето захар да се покрие дъното възможно по тънак слой.
карамелизира се и преди да почне да загаря се сипва ракията
слагат се кори от мандарина(сухи не пресни задължително)
завира ракията и трипъти се сваля от огъня за "да се обърне"

НАЗДРАВЕ!
Вместо захар сложете мед
vlado0549 - специалист
нестава с мед,прост друг вкус има
не се карамелизира
Kinley - напреднал
Много е вкусна с мед, но много лошо се напива (личен опит :lol: ). Не че и със захар не е коварна греяната ракия
vlado0549 - специалист
Взе да се захлажда и темата"греяна ракия" стана актуална. :lol:
Ето нещо, на което попаднах скоро :wink:
Яйчен пунш

Продукти за 8 чаши

6 жълтъка
1 ч.чаша захар
2 ч.чаши уиски
1 ч.чаша сметана
1 1/2 ч.чаша прясно мляко
6 fбелтъка
щипка сол
1 индийско орехче

Начин на приготвяне: С миксер разбийте жълтъците и 3/4 от захарта, докато сместа побелее. Много бавно прибавете едната чаша уиски, като продължавате да бъркате. Охладете сместа за около час в хладилника.
Разбийте отделно прясното мляко, сметаната и останалото уиски. В друг съд разбийте на сняг белтъците със солта. Добавете към тях останалата захар. Смесете белтъците и жълтъците.
Разпределете питието в малко чашки. Настържете отгоре малко индийско орехче.

Зимно слънце

Продукти:
60 гр.водка
1 ч.чаша портокалов сок
60 гр.ром
2 банана

Начин на приготвяне: В блендер разбийте всички съставки и 1 ч.чаша лед, до хомогенност. Добавете захар на вкус.

източник:задома.ком
piron45 - майстор
Ето и Самоковската рецепта за греяно вино:

Слага се червено вино в тенджера , обелват се 3-4 ябълки / в зависимост от количеството на виното/, нарязват се на резени и се слагат във виното, добавят се десетина зърна черен пипер. Сместа се кипва за 5-6 мин. След което се оставя на тих огън и се консумира гореща. Това вино действа като еликсир след няколко часово каране на ски. Ако виното е домашно и имаш какво да откачиш за мезенце от гредите на тавана, значи си струва да се живее.
Ха наздраве
:wink:
neillmakoli - специалист
Kinley написа:
Много е вкусна с мед, но много лошо се напива (личен опит :lol: ). Не че и със захар не е коварна греяната ракия
И аз я предпочитам с домашен мед, по-ароматна е и по ми харесва.

Тема "Топли напитки за зимата" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: