• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
rockwall - майстор
От много време имам мерак да докарам един крем, който кльопах едно време 85-90 година, ама нещо не мога да разбера как става работата

Тва е бадемов крем, който е на сметанова основа, а седи и като желиран

някой ако знае нека каже, че вече за 5-6 път (за 5-6 години) си взимам заквасена сметана, ама като не знам рецептата и сметаната заминава по други манджи

Ако не знаете как става това поне кажете как става крема от тортата СТОИЧКОВ на сладк Неделя (той е подобен на онова, което търся)

и изобщо ако някой каже крем със заквасена сметана пак ще е добре
Последна промяна от rockwall на пет дек 18, 2009 6:29 pm, променено общо 1 път.
rockwall - майстор
ето кво намерих за торта стоичков

ще се пробва

Торта НЕЛКА

3 готови рула /от типа "Роял кейк"/
500 г сметана - течна или заквасена
2 пак. желатин=20 г
500 г ягоди /малини, банани/
1 ч.ч. пудра захар

Сметаната и захарта се разбиват на крем. Добавят се пасираните ягоди и желатинът, който се разтопява с малко вода на водна баня. Всичко се разбърква добре.
Рулата се нарязват на филийки с дебелина 1 см. Тортена форма се намокря с вода и с филийките се облепват дъното и стените. Изсипва се ягодовата сметана, заглажда се и отгоре се нарежда един ред филийки, като леко се притискат, за да потънат до ръбчето в крема. Слага се в хладилника да се желира за една нощ и се обръща върху тортена чиния, като стените предварително се отпорват с нож. Отгоре може да се украси с ягодова сметана /от пликче/ и с цели ягодки.
rockwall - майстор
ТАЯ РЕЦЕПТА Е БЛИЗКА, ама все си мисля че онази беше или със заквасена сметана, защото киселееше

ето рецептата - все пак празници идват :lol:

Бадемов крем

Продукти: 600 мл. прясно мляко, 600 мл. течна сладкарска сметана, 300 гр. захар, 100 гр. бадеми, 2 ванилии, 35 гр. желатин, 40 мл. вода за разтваряне на желатина

Приготвяне: Млякото се сварява с половината захар. Към него се прибавя разтворения на водна баня желатин. Тази смес се охлажда докато стане на желе. В пластмасова купа се избива сметаната с останалата захар докато стане на гъст сняг. След това се прибавят бадемите едро смлени ( може бадемите да се заместят с други ядки по желание или натрошен шоколад, стафиди, нарязани изсушени плодове) и ванилията. Двете смеси се объркват добре. Крема се разпределя в чаши и се държи в хладилник, за да стегне добре. Отгоре се залива с шоколадов или друг топинг, сироп или сладко. Може да се прояви фантазия и по време на разбиването да се прибави какао или сладко, или пасирани плодове както и натрошени бисквити по време на смесването на крема. Отгоре същия може да се поръси с ядки,шоколад, кокос или плодове. Крема може да се използва и за слепване на торта след като леко се е постегнал.
rockwall - майстор
нещо не ми се получи желирането :x
kamataa - помощник
Сам ли си говориш в темата? :lol: Да не си изперкал? :?
LazarGanev - "Велик майстор"
kamataa написа:
Сам ли си говориш в темата? :lol: Да не си изперкал? :?
Камата нещо се стресна като чу за Стоичков :-D
filmatoplo - майстор
Кой бяга от кремове -ама друг да ги прави , аз да ги лапам :-D Бялата неделя беше прочута тая зима :wink: и скъпа.
ebahti - майстор
Лееко с лапането на кремове.....вече къде ли ги не мажат :-D
rockwall - майстор
не че нямам една бисквитена тортичка на 1 час в хладилника

чака вечерята и трепери
Последна промяна от rockwall на ср окт 20, 2010 7:41 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА КРЕМОВЕ И ТОРТИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: