ZMeyGorianin написа:А някоя идейка за агне/яре на чеверме? Купих си машинка да върти шиша и имам представа горе/долу какво се прави, но сигурно има тънкости дето не ги знам. Добитъка ще бъде 8-10 кг. чисто.Преди много години бях поканен на едно такова агне, пекано на чеверме,но....добре,че беше вързано за кола, иначе щеше да избяга, месото изпекано само отгоре, навътре мърда,че се наложи да го доопичаме...
Преди пак доста години гледах как пекат прасенца(35-40кг) на чеверме...Заводски направен ''грил'',на ремарке, преносим, та тия майстори мятаха дъски от европалети и поливаха месото с вино и въпреки съмненията ми това нещо се изпека идеално,без да прегори..
Аз от доста години си пека зайчета и пиленца на грил/чеверме пак на огън,не на жар, пробвал съм,но не се получава толкова добре..
Та, ако питаш мен, осоли агънцето и добре го закрепи за кола, бих ти препоръчал две дълги види през гръбнака завити в кола(предполагам,че ще е дървен, ако не, резба и 2 болта),намести си системата на подходящо място, да няма течение/вятър, височината на кола според мен е добре да е на не повече от 50 см от земята ,и от едната/двете страни напали огън , който да не е под агнето,а на 50-60 см встрани ..
На моя грил огъня е на педя от месото и не прегаря и пиле 1,5 кг се изпича идеално за 45мин/час...
Маринати и разни подобни не съм ползвал и не бих ти препоръчал,но е добре да поливаш с мазнина и бира/вино...