• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
iivanov - майстор
Днес ми вкараха мухата за сушени домати.Някой правил ли е такова нещо и как се ползва?
hidrazin - майстор
Сушилня за плодове (дехидратор)
А иначе се ползват за песто, разни разядки и салати. Подходящи сортове - чери, рома или друг с малко съдържание на вода и семена. Според мен най-подходящи са чери - много са ароматни и после зехтина си поема от аромата им и може да се използва за каквото ти роди въображението.
Да ти е сладко.
:partyman:
lov - майстор
Какво съм вижда но никога не съм правил. Разрязват домата на половина или четвъртини и топват среза в сол и на белия чаршаф и на слънце. Ама по италианско доматите им не са така огромни като нашите тъй че подбирай по дребничките.
profy - специалист
Домашна сушилна камера за плодове и зеленчуци
http://napravisam.bg/?id=newstatiashownow&idid=218

Миналата година изсуших около 2 кг чери и още толкова консервен сорт,
без сол и подправки, разрязани наполовина, с люспите.
Рандеманът е много малък, 1 :15 до 1:20, при гъвкавост на изсушения продукт.
Крайният продукт използвахме за спагети, след накисване около 12 ч. във вода.
Пастата изобщо не ми хареса ни на вид, ни на вкус, не повторих.
Сушените домати не са подходящи за българската кухня като част от домашна вегета, според нас.
Не сме мариновали сушени домати по рецепти за италианската кухня.
Резултатът е разочароващ и единодушно няма да сушим,
замразените във фризер домати са много по-подходящи за всички цели.
KingLin - майстор
+1 за Профи, като мога да добавя, относно замразените домати, че след замразяването, като тръгнеш да готвиш нещо, много лесно им се махат люспите (кората). Просто се слагат в гореща вода за 10 секунди и се белят безпроблемно. И не се налага да подбираш сортове и размери - всички стават, само място да има във фризера :)
hidrazin - майстор
Не знам. На мен ми харесват и по-точно зехтина от тях. Пък това за беленето на доматите важи и за пресните. А тези от фризера освен за готвене за нищо друго не стават. Никога не правя така. По-добре е консервирани в буркан. Няма смисъл фризера да блъска цяла зима за да ти съхранява доматите. Има и друг начин за съхранение - с олио. Цяла зима остават така вкусни като че сега си ги набрал.
Пък за сушените - то си е пиниз и въпрос на вкус.
profy - специалист
hidrazin написа:
...и по-точно зехтина от тях.
И още по-точно подправките в зехтина.
Същото ще бъде и въобще без сушени домати. Не ли ? :-D

Очевидно иде реч за индивидуален вкус, семейна или фамилна кухня,
кулинарна култура, консервативност, склонност към експериментиране и пр.,
така че две сходни мнения вероятно няма да има.
Обаче целта е друга - авторът на темата да получи по-широк поглед върху плюсове и недостатъци, кой както ги вижда.
hameleon - специалист
hidrazin написа:
Не знам. На мен ми харесват и по-точно зехтина от тях. Пък това за беленето на доматите важи и за пресните. А тези от фризера освен за готвене за нищо друго не стават. Никога не правя така. По-добре е консервирани в буркан. Няма смисъл фризера да блъска цяла зима за да ти съхранява доматите. Има и друг начин за съхранение - с олио. Цяла зима остават така вкусни като че сега си ги набрал.
Пък за сушените - то си е пиниз и въпрос на вкус.
Това с олиото как става ?
hidrazin - майстор
Определено е така. Ама най-добре си е да опита и сам да прецени.
И за зехтина си прав само дето не ми е ясно от къде ще дойде аромата на чери доматчата ако ги няма вътре? :) Пък и друго си е сам да си го направиш по свой вкус и да знаеш какво точно си сложил вътре.
Да Ви е сладко!
P.S. Това с олиото е лесно:
http://moiterecepti.bg/recipes/view/193 ... za_gotvene
Може и без подправки. Може и да не са рендосани а само обелени и нарязани на парчета. Важно е да не остане въздух вътре. като бях малък така правехме за зимата само че в голяма делва - 7-8 литра.
Става и смлени или на сок и в бирени шишета. Така се изразходва на веднъж и отива по-малко олио.
iivanov - майстор
Относно сушилнята, мисля да е класическа рамка с опъната противокомарна мрежа.Идеята ми беше да пробвам този начин за консервиране на излишъците от градината. Ако сушен домат се сложи на ястие, дали ще го докара на вкус като пресния?
PS Hidrazine,и аз съм отхранен с рецептата с олиото и подправките, ама нашите слагаха свинска мръвка за пълнеж :-D .
  • 1
  • 2

Тема "сушени домати" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: