Съвети за начинаещи готвачи.
pet.kan - специалист
в професионални условия (консервната промишленост) се използва калиев сорбат - 1 г на кг
след достигане на нужната киселинност се добавя и се претача интензивно 2-3 пъти целия обем саламура
след това се затваря но не херметично
в резервоари на двора изтрайва до следващия август
в домашни условия меря водата и слагам около 3,5-4% морска сол + едно пакетче бял синап (на 100 л бидон)
като е готово пресичам с калиев сорбат + лимонена киселина (0,5 + 0,5 ) г/кг
и на 100 л бидон добавям 3-4 едро нарязани лимона
на1-ви май съм вадил последна зелка - приятно хрупкава
mitko414 - специалист
Калиевия сорбат от аптеките ли се купува?
VLADO66 - майстор
Има го и по хр.магазини,купувал съм и от селскостопанските аптеки и онлайн магазини.
todortv - майстор
Да се запиша и аз в темата. Вече 22 години правя кисело зеле по моя мързелива рецепта.
Слагам зелките с кочана нагоре, предварително разцепен с щипка сол. Заливам с предварително разтворена сол.
Доливам, затварям и след седмица пак доливам и повече не пипам.Няма канелка на бидона. Сол на 40кг зеле 2,5 кг.
След месец горните зелки са готови, долните сурови.... и така до юни-юли (пак от мързел да измия навреме бидона, яденето приключва март) ако има нещо останало не е развалено. :partyman:
Stefan_62 - майстор
mitko414 написа:
Калиевия сорбат от аптеките ли се купува?
stiv1961 написа:
Срам, не срам да питам пак: намерих в Била калиев сорбат и си купих. quote]
Изображение
"Рецепти с приложение на подправката:
Кисело зеле
Необходими продукти:
50 кг зеле, 1.5 кг сол
Изберете средно големи стегнати зелки. Изчистете от горните листа и разцепете на 5-6 см при кочана. Наредете в каче /бидон/ с кочаните нагоре, затиснете с дървено кръстовище и измит камък. Разтворете солта във водата, с която ще заливате зелето. След 5-6 дни започнете претакането на зелето – 4-5 пъти през два дни. След като свърши претакането сложете тензух, който ще обере сагата, която ще се образува. Изперете тензуха и пак го поставете. По този начин зелето се запазва за дълго време. Може при приготвянето на зелето да поставите натрошена царевица, 1-2 корена хрян, 2-3 глави обелен лук, кори от лимон, няколко червени зелки, които придават цвят на зелевия сок. Препоръчваме Ви: След като киселото зеле е готово, поставете 1гр калиев сорбат на 1кг зеле. Така ще стабилизирате за по-дълго време зелето в качето."

И както каза Стоян има развита тема за киселото зеле /как се прави, спасява и пресича ферментацията :lol: /, четете там:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=28&t=6742
Здравейте !Всяка година слагаме зеле както му е реда.Но тази година ,дали от страх да не се развали заради топлото време ,решихме да пресечем зелето със серниста киселина не 1 а 2 гр на литър!Има ли опасност за нас ,а зелето да не севкисне повече ?!не знам на виното колко се слага ,но определено се притеснихме с мъжа ми !Щесе радвам на някакъв отговор ,без въпроси защо не го пресякохте с натирев бензоат! :?
radius - майстор
Въпроса е, защо не го пресякохте с калиев сорбат.
plamen6703 - майстор
Улучили сте точната мярка, нито ще омекне, нито ще се влачи саламурата, но ако няма за какво друго да се притеснявате,това може да го ползвате като повод :-D ! :partyman:
freeqwerty - специалист
Добре, а как разбирате, че зелето е втасало и е готово за пресичане?
preslav - майстор
съб дек 21, 2019 3:31 pmfreeqwerty написа:
Добре, а как разбирате, че зелето е втасало и е готово за пресичане?
На вкус, освен ако зеленката не е почнала да се точи или не са се появили странични аромати преди това.

Тема "Киселото зеле взе да се разваля,помогнете." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: