valentor написа:Това количество / 0,500 литра / разтвор позволява да се покрият две свински контрафиленца , или около 0,700-0,800 кг филе.Благодаря . Аз направих една рибица срязана на четири по тази рецепта "разтвор от 80 грама сол, 20 грама захар, 100 грама спирт=ракия и 800 грама хубава вода, това всичко за 1000 грама = почти на литър." Сложих месото в една тенджера и го залях с разтвора като се покри идеално с разтвора. Ще го държа 36ч. и както казваш на канапчето .
Процедирам заливането в пластмасова бутилка 1,5 литра от вода,която е срязана при началото на стеснението, така че остава един цилиндър, с дъно.
Слагам филенцата, заливам с разтвор.
В друга пластмасова бутилка, от 0,500 литра наливам около 100-150 грама вода. Тази малка бутилка я слагам вътре в голямата бутилка, с вече поставени филенца и заляти с разтвор, за тежест - за да не изплуват .
Така държа 24-36 часа, и на канапчето.
valentor написа:В съседната тема, за суЖУците, съм писал : 1-во че открих сезона ; и второ,което е по-напред, как си правя просто мезе: създава се , за половин литър, разтвор от : 40 грама сол + 10 грама захар + 50 грама/млл/ спирт, може и под форма на ракия,водка, виски + 450 грама вода. С този , добре хомогенизиран , разтвор се залива свинското месце /филе или контрафиле/. Престоява 24 часа , "да се упие" , и се мята на канапчето за сушене. След 4 или 5 денЯ се почва да се проверява. Проверява се дали е станало -докато свърши.Подхлъзнах се и аз да я пробвам твоята рецепта. Попадна ми телешко, за него важи горното нали?
А през това време сме заготвили нови серии.
Вече приключвам с първата, така че не чакай.Време му е вече.
Не се заблуждавай от цифрите 22-25 градуса целзиеви. То е през деня и за кратко= няколко часа.
По-лесното е да го заровиш /може свинско, а може и телешко/ в сол,морска, но според мен става солено
И да не забравиш : реже се тъничко и за преглъщане си додаваш винце
СуЖУците ги почвам следващата седмица.
хи-хи