plamen6703 написа:примерно за сто килограма кайма какви подправки и по колко от тях слага в каймата...СТО килограма??? Сериозна заявка!
Ето ти моята пропорция, пък ти си умножавай по 10
Най-важното е количеството сол в каймата.
За суджуците тя е 20~22 гр/кг. Значи- за 100 кг щетрябва да сложиш поне 2 кила сол
Имай в предвид, че в някоя купешка кайма слагат сол. Например в кварталната ни месарница- слагат. Имат си мотивация-колкото и малко сол да слагат- кило сол продават на цената на кило кайма
Подправките са обикновени:
Чер пипер:50 гр.
Кимион-50 гр. (може и повечко)
Чубрица: на цвят
захар: 2-3 супени лъжици
една чашка коняк
една чаша червено вино.
Може да се сложи и червен пипер, ама аз не слагам.