Съвети за начинаещи готвачи.
cvetomir_77 - специалист
Браво Трифоне. Не е важен метода, Важно е ти да си доволен от крайния резултат.
Наздраве!

Прикачен файл

IMG_6601.JPG
ср фев 24, 2021 8:23 pmcvetomir_77 написа:
... Не е важен метода, Важно е ти да си доволен от крайния резултат.
Наздраве!
Охоооо, пломариш си значи!!!
Не е важно Аз, а всеки да е доволен и резултатен.
Наздраве!
Kumay - майстор
ср фев 24, 2021 7:13 pmТрифон П.Трифонов написа:
Преди пълнене на червата, каймата е престояла за денонощие в хладилника, за да "узрее".
Аз от тази година освен с пушене на месо се захванах и с наденици. :lol:
От Нова година досега три партиди направих и всяка следваща по-добра! :supz:
Ползвам само свинско - 2/3 плешка и 1/3 гърди. Нарязвам месото на парчета около два на три сантиметра и го оставям в хладилника или на терасата/според температурите навън/за 24 часа да се отцеди. Смилам на най-голямата решетка, омесвам с подправките и пак на хладно да зрее. Последното зареждане престоя в хладилника 6 дни. Всеки ден хубаво месене и обратно. За доброто зреене спомага добавената в каймата захар.
Оригиналната рецепта за подправките е от Цалапица:
сол - 26 гр/кг
чер пипер - 4 гр/кг
кимион - 7 гр/кг
едро смлян червен пипер/люспа, както му казват :) / - 26 гр/кг.
В нея добавихме малко пушен червен пипер и две чаени лъжици захар на около 7 кг кайма. Черния пипер и кимиона на зърна - загряване на тиган и след това счукване на едро.
Сушене до готовност и после ги вакуумирам. След вакуумирането сухата външна част се уеднаквява с вътрешната.

Прикачен файл

IMG_20210128_170931.jpg
Илчо Илиев - майстор
Нико, не е ли много червения пипер,то и солта ми се вижда доста,но то си е въпрос на вкус....
Тия наденички опушваш ли ги и варене,или само сушене...

:partyman: :partyman: :partyman:
Kumay - майстор
Илчо, не е много пипера - става по-скоро като бабек.
Само ги суша и не ги мачкам. Пробвах едно парче в пушилнята за два часа - стана като сръбска наденица.
Илчо Илиев - майстор
Много ме изкушаваш с тези наденички,но......за сега не мога да ги ям....
Само да ми вдигнат ембаргото и ще си направя..
Голям мерак имах за истинска варена наденица и....кренвирш,но....някой ден... :lol:
kuger - майстор
Обещаната снимка
Прикачен файл:
IMG_20210303_205742 (807 x 1077).jpg
Свалени от простора на 28.02, увити в стреч фолио и в хладилника.
Тази вечер е премиерата.
kuger - майстор
ср мар 03, 2021 9:31 pmAndri01 написа:
?? Свински врат? ??
Да, по назад писах.
Беше почнало да се втвърдява по краищата, но след фолиото и хладилника стана равномерно твърдо/меко навсякъде.
cvetomir_77 - специалист
ср мар 03, 2021 9:21 pmkuger написа:
Обещаната снимка
IMG_20210303_205742 (807 x 1077).jpg
Свалени от простора на 28.02, увити в стреч фолио и в хладилника.
Тази вечер е премиерата.
Изглежда перфектен! Дано и вкуса да е перфектен.
Наздраве!

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: