lov написа:. Явно ти наистина компенсираш с многото сол.Айде, стига с тая сол, де! Много било... Кажи, тогава ти какво количество сол слагаш на суджуците за сушене, че да са трайни?
Аз поне не съм срещал рецепта, където да е написано по- малко от 20гр/кг (колкото всъщност слагам)
Навсякъде рецептите са с 20 ; 22, че и 25 съм срещал.
И има разлика за сурова наденица за печене и суджук за сушене.
За захарта- не съм чел научни трудове по темата- чел съм разни рецепти и- слагам и аз по някоя лъжица.
Калиев нитрат (калиева селитра) целенасочено НЕ слагам. Достатъчно е, че го има в купешките колбаси. Все пак домашно произведени консумираме само през декември или ако е останало- и за януарските празници. През другите месеци от годината си набавяме от така полезния калиев нитрат ( вкл. и други химически съединения) чрез суджук от магазина.
Колкото до подправките- както казват руснаците- на вкус и цвет- таварищи нет. Аз ям безумно много люто, но лют пипер в суджуците не слагам ( аз и сладък червен пипер не слагам, де)- заради детето най-вече. Пък да правя отделно за мен и отделно за другите- много е егоистично.