Здравейте колеги, знам, че по темата има доста изписани статии и доста големи диалози са сътворени. Не мога да кажа, че съм изчел всичко, но доста почетох и доиде момента да опитам и аз какво ще се получи. Реших да ви се похваля и да споделям всичко свързано с опита ми. Рецептата на която съм се спрял е: 80л. вода
10 кг. пшеница
10 кг. захар
150 гр. мая за хляб
лимонтузу
Пшеницата я накисвам в съд с вода за 24ч. след това пшеницата се изцежда от водата и се оставя да покълни, достатъчно е само 20% от пшеницата да е покълнала. От водата се загрява количество вода за да може захарта да се разтопи добре и след това се смесва в бидон заедно със пшеницата и останалата вода разбърква се добре. Добавя се лимонтузуто и също се бърка за да може да се разтвори добре и то, и накрая се добавя разбитата мая, и също се разбърква добре. Покрива се със капак и се запечатва. Седем дена всеки ден се бърка, и после седем дена не се бъркат. Вари се когато течноста остане бистра. Когато се вари пшеницата трябва да се отдели и да се вари само течноста. Казва се, че пшеницата може да се използва 4 последователни пъти, но аз не мисля, че е редно, но вие сами си прицинете.
Тази вечер накисва пшеницата. Забравих да спомена че е добре джибрата да се държи на стайна температура.
10 кг. пшеница
10 кг. захар
150 гр. мая за хляб
лимонтузу
Пшеницата я накисвам в съд с вода за 24ч. след това пшеницата се изцежда от водата и се оставя да покълни, достатъчно е само 20% от пшеницата да е покълнала. От водата се загрява количество вода за да може захарта да се разтопи добре и след това се смесва в бидон заедно със пшеницата и останалата вода разбърква се добре. Добавя се лимонтузуто и също се бърка за да може да се разтвори добре и то, и накрая се добавя разбитата мая, и също се разбърква добре. Покрива се със капак и се запечатва. Седем дена всеки ден се бърка, и после седем дена не се бъркат. Вари се когато течноста остане бистра. Когато се вари пшеницата трябва да се отдели и да се вари само течноста. Казва се, че пшеницата може да се използва 4 последователни пъти, но аз не мисля, че е редно, но вие сами си прицинете.
Тази вечер накисва пшеницата. Забравих да спомена че е добре джибрата да се държи на стайна температура.