Съвети за начинаещи готвачи.
Миленица
- специалист
74 мнения в "Паламуд"
filmatoplo
- майстор
- Мнения: 17830
Приморско 5 лв кг .
gogata1987
- специалист
- Мнения: 150
Позволявам си да се включа по темата като голям фен на въпросната рибка. От един стар семеен приятел от Созопол имам следната рецепта за пресносолен паламуд, която се приготвя сигурно десетилетия в семейството. Не е кой знае какво като сложност, но става чудно мезе за водка(приготвил съм си десетина бройки във фризера, които очакват по-добри времена ) .
Избира се по-големичък паламуд, може и повече де - колкото ви е нужно. След почистването и измиването, се нарязва на "котлети", дебели 4-5 см. Овалват се парчетата в морска сол и се подреждат в кутия(или друг добре затворен съд), на дъното на която има 1-2см насипана морска сол. След това се слага за около 3 дни в хладилника, на най-студеното място. Въпрос на вкус е колко дни ще го държите - на мен, например, 2 дни ми е безсолен, а 4 - прекалено солен. Та, като решите, че е готов се изважда, измива с вода, почиства от кожата и костите и се нарязва на парчета, заедно с червен лук и лимонов сок. Излишно е да споменавам филийките ръжен хляб(или какъвто обичате), намазани с масло и чашката/ите водка. .
Избира се по-големичък паламуд, може и повече де - колкото ви е нужно. След почистването и измиването, се нарязва на "котлети", дебели 4-5 см. Овалват се парчетата в морска сол и се подреждат в кутия(или друг добре затворен съд), на дъното на която има 1-2см насипана морска сол. След това се слага за около 3 дни в хладилника, на най-студеното място. Въпрос на вкус е колко дни ще го държите - на мен, например, 2 дни ми е безсолен, а 4 - прекалено солен. Та, като решите, че е готов се изважда, измива с вода, почиства от кожата и костите и се нарязва на парчета, заедно с червен лук и лимонов сок. Излишно е да споменавам филийките ръжен хляб(или какъвто обичате), намазани с масло и чашката/ите водка. .
filmatoplo
- майстор
- Мнения: 17830
Лакердата се приготвя така че осолените трахули се редят после в буркан и се залива със сгорещено преди това и изстинало олио или зехтин .
gechev
- специалист
- Мнения: 874
Може би думата лакерда да идва от гръцкия език, защото 80% от жителите на нашето Черноморие са биле от гръцки произход. До преди 30 години си спомням в "Гръцката махала " във Варна хората на възраст говореха на гръцки и къщите им миришеха на риба, а в Созопол не се чуваше българския. Когато говореха на български съскаха. Аз мисля, че като хора рибари и свързани с морето гърците са продавали паламуда на българите във обработен вид консерва и са и казвали лакерда/ паламуд /.Получава се нещо XEROX = принтер, като наложен изказ. От Дуранкулак до Резово за рибата в маломерен вид сега се е наложила думата "циганка", средния -"паламуд", а едрото- " турук". Турук става по това време на годината, ако водата е още топла и има налична ува/малка стадна риба/, която е основната храна на паламуда.
filmatoplo
- майстор
- Мнения: 17830
малкия -"циганка", средния -"паламуд", а едрото- " турук" -Така му викаме тук .Лакерда е гръцко, турук е турско. Не съм сигурен някъде дали е същата риба -тунец.
Тема "Паламуд" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!