• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Съвети за начинаещи готвачи.
gogata1987 - специалист
filmatoplo написа:
Не съм сигурен някъде дали е същата риба -тунец. :?
Не е. Риба тон е. :)
kuger - майстор
Май вече е време да метна един "паламудин" в прясна вода.
Като стане ще е грехота да не се подреди както каза Филма. Това го забравих, като писах рецептата, а е класика.
Малко OFF:
В денят срещу Никулден се хвърлят мрежите за последно. Поверието е, че след този ден Свети Никола "затваря" морето за риболов. На връх Никулден се прави по описания начин една риба, взема се съответното количество "гориво" и се влиза в морето.
Пийва се за Бог да прости загиналите в морето и за да се омилостиви Свети Никола, да пази рибарите и да дава добър улов.
Рибата, която се изкара от мрежите, обезателно се раздава.
Ех, спомени!!
kuger - майстор
Прикачен файл:
275px-Thunnus_obesus.jpg
275px-Thunnus_obesus.jpg (9.06 KиБ) Видяна 5114 пъти
Прикачен файл:
images.jpg
images.jpg (8.55 KиБ) Видяна 5114 пъти
Това е тунец
gechev - специалист
Това е ТУРУКАДОН , но за жалост не се лови в нешето си Черно море. Който обаче хване такъв нека вземе приза "Направи сам" и да почерпи.
Здравейте!

За първи път се опитвам да правя паламуд и почнах, следвайки рецептата на kuger.
Днес са точно 14 дни от налагнето на 4 паламуда в едра сол.

Извадих едната, почистих от солта и опитах....много е солено и сухо.
Нарязах я на трахули и ги натопих във вода. Останалите 3 риби са си в силта.

Какво да правя нататък ?
SEV - специалист
И аз да се искажа :-D .Паламуда се нарязва на филийки,приготвя се плънката от лук на кръгове,моркови зелен и червен пипер,гъби,моркови,куркума,малко индийско орехче,малко лющян,магданоз,кисели краставички.Плънката се задушава и се нарежда един ред плънка,нарежда се рибата,върху рибата се нареждат тънки резени лимон,пак плъна,след това доматена консерва(може и прясно),слага се в загрята фурна на 200 градуса за 40-50 минути.Солта и черния пипер е на вкус,а бялото вино е според-кой колкото носи :partyman: .Да ви е сладко :) .
Mega - специалист
Егати колегите, всеки дава рецепти, никой Паламуд. ;)
kuger - майстор
Nickola написа:
Здравейте!

За първи път се опитвам да правя паламуд и почнах, следвайки рецептата на kuger.
Днес са точно 14 дни от налагнето на 4 паламуда в едра сол.

Извадих едната, почистих от солта и опитах....много е солено и сухо.
Нарязах я на трахули и ги натопих във вода. Останалите 3 риби са си в силта.

Какво да правя нататък ?
И
Добре, бе човек, защо не ми прочете целия пост? Изкисват се в прясна вода, минимум 24 часа !
Две риби от моите са във вода, утре сутрин правят 48 часа и ги провесвам да се веят.
Прикачен файл:
20121208_195034 (816 x 612).jpg
20121208_195034 (816 x 612).jpg (99.44 KиБ) Видяна 4908 пъти
kuger - майстор
SEV написа:
И аз да се искажа :-D .Паламуда се нарязва на филийки,приготвя се плънката от лук на кръгове,моркови зелен и червен пипер,гъби,моркови,куркума,малко индийско орехче,малко лющян,магданоз,кисели краставички.Плънката се задушава и се нарежда един ред плънка,нарежда се рибата,върху рибата се нареждат тънки резени лимон,пак плъна,след това доматена консерва(може и прясно),слага се в загрята фурна на 200 градуса за 40-50 минути.Солта и черния пипер е на вкус,а бялото вино е според-кой колкото носи :partyman: .Да ви е сладко :) .
Това за солена риба ли :? :shock:
Миленица - специалист
Mega написа:
Егати колегите, всеки дава рецепти, никой Паламуд. ;)
:lol: :lol: :lol:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Паламуд" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: