Преди всичко искам да благодаря на всички участници в закупуването, пакетирането и транспортирането на паламуда от Бургас до София. В днешните високи температури за месец октомври това си беше предизвикателство. Аз получих паламуда в перфектно състояние:
Ще уточня, че това ми е първото осоляване/мариноване на риба. Ще бъда благодарна на всякакви добронамерени съвети.
Преди да се заема с осоляването и евентуално впоследствие с мариноването на паламуда, достатъчно дълго четох в нета. Четейки различни теми, реших, че ще направя тъй наречения майсторски урок (доколко ще е майсторски ще покаже времето). Идеята ми е лаици като мен (но пък в същото време и кусльовци като мен) да успеят за вбъдеще да се справят съвсем сами. И така минавам в обясненията и показванията на различните етапи:
Отрязах главите и опашките му:
След това извадих вътрешностите. На следващата снимка се вижда, че под ципата има съсирена кръв, която бях предупредена да изчистя:
Ето след почистването:
Наредих паламудите в хладилната кутия, в която ги получих, за да се оцеждат:
и както обикновено се получава: чела, чела и недочела ... оказа се, че трябва да им напълня коремчетата и да ги поръся с морска сол, за да се оцеждат. Речено, сторено:
След около час почистих рибките от солта отвън и отвътре, наръсих един слой морска сол в една от кутиите за зеленчуци на хладилника, на три от рибите напълних коремчетата със сол, наредих ги в кутията:
обилно ги наръсих със сол, наредих втория ред рибки, отново наръсих обилно със сол:
След извършването на всички дейности, продължих консултациите с мои близки, живеещи на морето. Всички бяха единодушни в мнението си, че трябва да оставя кутията с осоления паламуд някъде на хладно, но не в хладилника. И тъй като аз живея в апартамент в панелен блок, така и не се престраших да оставя рибата извън хладилника.
И така: ден първи, моят паламуд ще прекара първата си нощ в хладилника.
Все още не съм наясно колко дни трябва да престои в солта, както и каква ще е съдбата му след тъй нареченото изпичане. Резултатите от допитванията ми са много противоречиви: някои казват да го оставя в солта, други казват, че мога да го сложа в буркани с препържено олио.
Очаквам помощта ви.
Ще уточня, че това ми е първото осоляване/мариноване на риба. Ще бъда благодарна на всякакви добронамерени съвети.
Преди да се заема с осоляването и евентуално впоследствие с мариноването на паламуда, достатъчно дълго четох в нета. Четейки различни теми, реших, че ще направя тъй наречения майсторски урок (доколко ще е майсторски ще покаже времето). Идеята ми е лаици като мен (но пък в същото време и кусльовци като мен) да успеят за вбъдеще да се справят съвсем сами. И така минавам в обясненията и показванията на различните етапи:
Отрязах главите и опашките му:
След това извадих вътрешностите. На следващата снимка се вижда, че под ципата има съсирена кръв, която бях предупредена да изчистя:
Ето след почистването:
Наредих паламудите в хладилната кутия, в която ги получих, за да се оцеждат:
и както обикновено се получава: чела, чела и недочела ... оказа се, че трябва да им напълня коремчетата и да ги поръся с морска сол, за да се оцеждат. Речено, сторено:
След около час почистих рибките от солта отвън и отвътре, наръсих един слой морска сол в една от кутиите за зеленчуци на хладилника, на три от рибите напълних коремчетата със сол, наредих ги в кутията:
обилно ги наръсих със сол, наредих втория ред рибки, отново наръсих обилно със сол:
След извършването на всички дейности, продължих консултациите с мои близки, живеещи на морето. Всички бяха единодушни в мнението си, че трябва да оставя кутията с осоления паламуд някъде на хладно, но не в хладилника. И тъй като аз живея в апартамент в панелен блок, така и не се престраших да оставя рибата извън хладилника.
И така: ден първи, моят паламуд ще прекара първата си нощ в хладилника.
Все още не съм наясно колко дни трябва да престои в солта, както и каква ще е съдбата му след тъй нареченото изпичане. Резултатите от допитванията ми са много противоречиви: някои казват да го оставя в солта, други казват, че мога да го сложа в буркани с препържено олио.
Очаквам помощта ви.
Последна промяна от Миленица на пон окт 08, 2012 8:48 pm, променено общо 1 път.