• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Съвети за начинаещи готвачи.
Миленица - специалист
Вече се обърках. Това не е ли прекалено дълъг период? Не знам, по принцип месото на рибата е крехко, защо да му е нужно толкова дълго изпичане със сол?
kuger - майстор
bycec написа:
Идеята на осоляването е изваждане на водата от клетките на рибата с цел съхранение . Минималното време за тази процедура е 10-15 денонощия. Не е проблем да се консумира и след едно денонощие престой(пресносолна), но това обикновено е съпроводено с бурна стомашно/чревна дейност.....
Не посмях да предложа пресносолка, че :-D :-D
Миленица - специалист
Ден седми от слагането на паламуда в солта.
Препържих в тиган олио с хапки хляб до зачервяването им.
Изображение
Когато изстина олиото извадих паламуда, почистих го от солта. Две от рибите нарязах на филийки и ги напълних в буркани, като между парчетата слагах кориандър и бахар. Във всеки буркан сложих и по листо дафинов лист. Залях ги с олио. Прибрах бурканите в хладилника.
Изображение
Останалите четири риби завих всяка по отделно в домакинско фолио и прибрах във фризера.
Изображение
Ще ги мариновам, след като свършат първите два буркана.
Предстои продължение :)
LazarGanev - "Велик майстор"
А виното на Милен бяло или червено?
Миленица - специалист
Абе по принцип препоръчват рибите да се консумират с бяло вино, но аз предпочитам червеното, а от това лято взех да наблягам и на розето. Абе паламудът да стане хубав, пък все ще уцелим и виното ... :)
filmatoplo - майстор
Какво да кажа аз от меката на паламуда :wink: -който не влиза в морето той не хваща , днес си тръгнаха от нас рибари дошли за уикенда , отидоха си с цели хладилни чанти риба =D> .Пламуда го консумираме тук само с червено вино :drinkers: -соления и веения , въпрос на вкус де .Допълнение към рибата -праз или червен лук :wink: .Реже се на трахули по 1,8 см в чинийка се подреждат в кръг, като по средата се слага главата обърната нагоре захапала опашката -това е класика в жанра :supz: .
Миленица - специалист
filmatoplo написа:
Пламуда го консумираме тук само с червено вино :drinkers: -соления и веения ,
Камък ми падна от сърцето ... сега и винцето ако стане, значи ще хапваме паламудеца с вярното пиене :)
torbalan - Дървен философ
Имам едно, дето е станало - да взема да донеса да тестваме с паламуда ли ;))
schuldiner - майстор
Две резенчета риба могат да се поемат и с чаша вино, дори с бира. Обаче за преяждане препоръчвам узо или качествена водка - слабите питиета не могат да измият тежкия вкус и мазнята. Ако на масата има и други мазни мезета, но по-фини (синьо сирене, маслини, ядки, препечени филийки с масло), само ще е от полза.
teon - специалист
...и един от време на време да подканя: айде бат Милене ищах нямаш нещо за пиене :wink: ...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Паламуд" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: